Parama dėkojame




Galimybė keleivių ir krovinių vežėjams: finansuojamas 530 netaršių autobusų ir sunkvežimių įsigijimas

netarsiuPer artimiausius 2,5 metų Lietuvos keleivinio transporto ir vilkikų parkai stipriai atsinaujins – Susisiekimo ministerija iš Europos Sąjungos fondų skiria daugiau nei 78 mln. Eur finansavimą dviem kovo pradžioje pasirodžiusioms skatinamosioms priemonėms, kurios inicijuos 530 naujų keleivinių ir krovininių transporto priemonių įsigijimą.

Kovo pirmosiomis dienomis startavo kvietimas teikti projektų įgyvendinimo planus visai netaršių miesto ir priemiestinio viešojo transporto priemonių įsigijimui. Elektra arba vandeniliu varomų autobusų įsigijimo paskatinimui numatyta per 68 mln. Eur.

Daugiau nei 62 mln. Eur numatyti, kaip planuojama, 180 visai netaršių naujų autobusų įsigijimui, o dar beveik 6 mln. Eur – jų įkrovimo elektra ar pildymo vandeniliu infrastruktūros įrengimui.

„Mes aiškiai matome, kad tokių galimybių keleivių vežėjams ir krovinius gabenančioms įmonėms reikia. Tai rodo jau įvykusių kvietimų paklausa ir mus pasiekiantys klausimai apie dar ruošiamus. Kelio atgal nebėra – turime dideliais žingsniais judėti link tikslo nuo 2029 m. eksploatuoti tik alternatyviais degalais varomas viešojo transporto priemones“, – teigia susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Vienam elektra varomam autobusui gali būti skiriama iki 200 tūkst. Eur siekianti dotacija, vandeniliu pildomam – iki 300 tūkst. Eur. Į šias dotacijas pretenduoti gali vežėjai, paslaugas teikiantys mažųjų, kurorto statuso neturinčių 42 savivaldybių teritorijose.

Susipažinti su šio finansavimo sąlygomis ir pretenduoti čia galima iki gegužės 2 d.

2024 m. sausio duomenimis, Lietuvoje užregistruoti 8044 autobusai ir troleibusai, iš kurių 11 proc. varomi alternatyviais degalais. Apie 3 tūkst. šalyje registruotų autobusų vykdo viešąją keleivių vežimo paslaugą.

Alternatyva taršiems vidaus degimo varikliu varomiems autobusams – ne vien elektrinis ir vandenilinis, bet ir biodujomis varomas transportas. Kovo pradžioje buvo paskelbti dar nauji trys kvietimai, skirti finansuoti biodujomis varomų M3 klasės aukštagrindžių autobusų ir sunkiasvorių transporto priemonių – tiek N2, tiek N3 klasės – įsigijimą. Į 10,4 mln. Eur sieksiantį finansavimą pretenduoti gali verslo įmonės, užsiimančios keleivių ir krovinių vežimu bei atitinkančios reikalavimus dėl de minimis pagalbos teikimo.

Skaičiuojama, kad pasinaudojusios šiuo ES fondų finansavimu, Lietuvos verslo įmonės savo turimus automobilių parkus atsinaujins 350 tokių sunkvežimių ir autobusų.

Daugiau informacijos apie galimybę taršias sunkiojo transporto priemones pakeisti į varomas biodujomis galima rasti pagal transporto priemonių klasifikaciją – M3N2 ir N3.

Šią savaitę planuojamas dar vienas naujas kvietimas, skirtas elektra ir vandeniliu varomų transporto priemonių įsigijimo skatinimui. Tam numatytos šiek tiek kitokios valstybės pagalbos nuostatos ir daugiau nei 10 mln. Eur.

Visai netaršių transporto priemonių įsigijimas skatinamas pagal Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą „Naujos kartos Lietuva“, finansuojamą ES ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės „NextGenerationEU“ lėšomis.

Susisiekimo ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode