Lapkričio 8 d. – Europos sveikos mitybos diena. Deja, situacija tokia, kad daygėja žmonių, kurių mitybos įgūdžiai nėra teisingi.
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso nuo gyvensenos ir mitybos. Įvairių mokslinių tyrimų duomenimis, mitybos įpročiai net 25–30 proc. turi įtakos mūsų sveikatai. Sveiką mitybą sąlygoja tai, ar žmogus suvartoja jam būtinų maisto medžiagų (baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, skaidulinių, mineralinių ir kt.) tinkamą kiekį. Lapkričio 8-ąją Europos šalyse visuomenė skatinama sveikai maitintis, žmonės raginami atkreipti dėmesį į ypatingą tinkamo maitinimosi svarbą.
Lietuvos, kaip ir daugelio kitų Europos šalių, gyventojų mityba palanki lėtinių ligų atsiradimui, kadangi nepakankamai dažnai vartoja daržoves, grūdinius produktus, suvartoja per daug cukraus, druskos ir sočiųjų riebalų. Taigi būtina keisti mitybą, mokant ir skatinant visuomenę ugdyti sveikos ir tinkamos mitybos įpročius.
Pagalvokite, ar valgote reguliariai, ar renkatės tinkamus maisto produktus, ar geriate pakankamai vandens, ar valgote reikiamą kiekį vaisių ir daržovių? Matyt, daugelio gyventojų atsakymai į šiuos klausimus nebus teigiami. Deja, bet Lietuvos gyventojų mityba nėra visavertė ir taisyklinga. Gaila, tačiau maistas šiandien yra pasitenkinimo, atsipalaidavimo objektas, o ne pamatas, kuris užtikrintų žmogaus fiziologinius procesus.
„Reikia valgyti, kad gyventum, o ne gyventi, kad valgytum“ (Sokratas). Deja, labai daug žmonių gyvena laikydamiesi antrosios citatos dalies: „Gyvename tam, kad valgytume“. Toks gyvenimo būdas ilgainiui priveda prie sunkių sveikatos sutrikimų: antsvorio, nutukimo, nenormalios defekacijos, įvairių skrandžio ligų, meteorizmo ir t.t. Juk didžiąją mūsų sveikatos dalį (50 proc.) lemia ne medicina, ne genetika, o gyvenimo būdas.
Kokios mitybos klaidos šiandien dažniausiai daromos? Pagrindinė klaida, kuri sutrikdo normalią organizmo veiklą ir apykaitą – su maistu suvartojama daugiau energijos, nei jos išeikvojama. Daug valgoma krakmolingo, riebaus gyvulinio, saldaus maisto, nepakankamai vartojama skaidulinio maisto, mažai gaminama namie. Žmonės vis dažniau renkasi pusgaminius, valgo koncentruotą, kelis kartus termiškai apdorotą maistą, ko daryti nerekomenduojama.
Taigi, jei norime būti sveiki, žvalūs ir laimingi, pirmiausia turime taisyklingai maitintis. Štai keletas nesudėtingų patarimų, kurie padės subalansuoti savo mitybą:
- Visada prisiminkite sveikos mitybos principus ir taisykles ir jais vadovaukitės;
- Maisto produktus, jų kiekį rinkitės atsižvelgdami į sveikos mitybos piramidę;
- Kasdien būtinai gerkite pakankamai vandens (1 kg svorio – 30 ml);
- Ilgai kramtykite maistą;
- Kiekvieną dieną valgykite bent 400 g vaisių ir daržovių;
- Maistą virkite, troškinkite, o ne kepkite;
- Nesūdykite papildomai savo patiekalų;
- Valgykite šviežiai pagamintą maistą;
- Visada valgykite ramioje aplinkoje;
- Niekada nevalgykite, jei esate nusiminęs, liūdnas ar susierzinęs;
- Venkite alkoholio, ribokite kofeino turinčių gėrimų vartojimą;
Jei sąžiningai laikysitės šių rekomendacijų ir maitinsitės taisyklingai, tai gerokai sumažinsite sunkių ligų pavojų, jausitės jaunesni, sveikesni bei spinduliuosite vidinę energiją.
Bernardinai.lt