Parama dėkojame




Ministrai sieks, kad policija apie ginklų savininkų psichiką būtų informuota e.sveikatoje

ginkluSveikatos apsaugos ir vidaus reikalų ministrai tvirtina sieksiantys, kad policija ir medikai būtų geriau informuoti apie psichikos sveikatos sutrikimus įvairiose situacijose, o pareigūnai galėtų gauti šią informaciją per e.sveikatos sistemą.

Trečiadienį vykusio susitikimo metu Arūnas Dulkys ir Agnė Bilotaitė taip pat tvirtino, jog bus žiūrima, kaip tobulinti ginklų išdavimo tvarką.

Susitikime ministrai aptarė situaciją ir galimus sprendimus dėl geresnio policijos informavimo apie psichikos sveikatos sutrikimus įvairiose situacijose, susijusiose su ginklų išdavimu, vykimu į iškvietimus ir kita.

Anot A. Dulkio, ginklų leidimų išdavimo ir ginklų savininkų tikrinimo procesas turi per daug biurokratijos.

„Policijos informavimas apie ginklų savininkų psichinės sveikatos pokyčius vyksta ir dabar, bet jis vyksta raštais, popieriniu būdu, nors nuo 2017 metų e. sveikatoje yra tas funkcionalumas, kuris galėtų padėti supaprastinti tą procesą. (....) Policija galėtų iškart tai matyti sistemoje, nereikėtų siųsti raštų“, – spaudos konferencijoje po susitikimo kalbėjo  A. Dulkys.

Pasak jo, policija turės dar pasitikrinti, ar jos turimos sistemos turi technines galimybes gauti informaciją iš e. sveikatos.

„Pereitume pilnai į skaitmenizuotą variantą, kai visa informacija yra tik skaitmeniniu būdu, gauna tą informaciją tik tie, kuriems tikrai priklauso, (...) eliminuojam visokius raštiškus susirašinėjimus ir kartu dirba dvi sistemos“, – teigė A. Dulkys.

Pasak A. Dulkio, verta peržiūrėti, ar ginklų išdavimo procesas yra tinkamas. 

„Ar tikrai tie klausimynai tobuli? Kartais išgirstu priekaištų, kad tai daroma formaliai, neatidžiai. Bet čia tokie generalizuoti pasaisakymai. Mes sakome – pasižiūrėkime konkrečiai“, – teigė ministras. 

Jo teigimu, taip pat bus vertinama, kaip informaciją apie psichikos sveikatos sutrikimus galėtų gauti ikiteisminį tyrimą vykdantys pareigūnai.

Tuo metu A. Bilotaitė sakė, kad diskutuojant, kaip e. sveikatos ir policijos informacinės sistemos galėtų veikti geriau tarpusavyje, sutarta suburti ekspertų grupę, kuri „pasižiūrės į visus šituos dalykus ir pritaikys, kad tiek pareigūnai, tiek medikai galėtų tarpusavyje geriau dirbti ir užtikrinti visuomenės saugumą“.

A. Bilotaitė taip pat sakė, kad didesnis dėmesys bus skiriamas išduodant ginklus.

„Tokių A ir B kategorijos ginklų leidimų yra išduoti apie 57 tūkst., labai svarbu, kad išduodant ginklą, būtų atidžiai įvertinama, ar toks asmuo gali turėti ginklą. Suprantame kontekstą, kad nacionalinio saugumo prasme yra svarbus mūsų visuomenės pasirengimas ir gynyba, bet ginklas turi būti suteikiamas tik tiek asmenims, kuris gali juo disponuoti ir nekelti grėsmės kitų asmenų saugumui“ – teigė A. Biloitė.

Anot A. Bilotaitės, nors diskutuojama, kad ginklų savininkai būtų tikrinami dažniau nei kas penkerius metus, vertinama, ar tai nebūtų per didelė našta institucijoms. 

„Dabar yra kas penkerius metus apie 11 tūkst. Tokių patikrinimų. Jei būtų priimtas sprendimas kas dvejus, kas trejus metus tai daryti, skaičiai būtų didesni“, – teigė ministrė.  

Ministrės teigimu, susitikimo metu taip aptartas policijos pareigūnų ir medikų vykimas į iškvietimus.

„Akivaizdu, kad reikalinga tobulinti kompetencijas tiek pareigūnų, tiek medikų tokiose situacijose, kai žmonės turi psichikos sveikatos problemų“, – teigė vidaus reikalų ministrė.

Pasak A. Dulkio, stengiantis gerinti tarnybų informavimą, bus atsižvelgiama ir į asmens duomenų apsaugos kriterijus. 

„Kiekvieną vietą tikrinsime su Duomenų apsaugos inspekcija, ar tikrai mes galime padaryti kažkokį patobulinimą, ar tikrai galime atskleisti informaciją“, – sakė ministras. 

Anot A. Dulkio, bus organizuojami medikų ir policininkų mokymai.

„Pirmas etapas – bendri mokymai, bendra programa tarp greitosios medicinos pagalbos ir policijos, kaip jie turėtų kontaktuoti“, – teigė ministras.

Pernai gruodį Vilniaus rajone įvykus incidentui policininkas nušovė moterį.

Policija skelbė, kad buvo gautas greitosios medicinos pagalbos dispečerės pranešimas, kad Baraškų kaime agresyvi moteris kastuvu užpuolė atvykusius medikus, sužalojo 35-erių paramediką. Moteris taip pat apgadino greitosios medicinos pagalbos automobilį.

Naujienų portalas „Delfi“ tuomet skelbė, kad pagalbą kvietęs vyras dispečeriams nurodė, jog moteris serga psichikos liga.

Į įvykio vietą atvykusius policijos pareigūnus moteris puolė su peiliu, buvo panaudotos dujos, elektros impulsinis prietaisas „Taser“.

Gindamasis nuo užpuolimo 32 metų pareigūnas iš tarnybinio pistoleto „Glock 19“ iššovė penkis šūvius į moterį. Ji mirė įvykio vietoje.

Po įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo ir galimo piktnaudžiavimo.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode