Sprogimas

Maisto papildai – ką turėtumėte žinoti

Maisto papildai papildo įprastą mitybą, aprūpindami koncentruotais maistinių ar kitų medžiagų šaltiniais. Šiuo metu maistų papildų pasirinkimas yra ypač didelis. Jie gali būti įvairių formų, įskaitant tabletes, kapsules, guminukus ir miltelius. Nors tiesa, kad maisto papildai negali pakeisti sveikos mitybos, jie gali būti naudingi norint papildyti jūsų mitybą būtinomis maistinėmis medžiagomis arba sumažinti sveikatos problemų riziką. Netgi visavertė ir subalansuota mityba gali neturėti visų reikalingų maistinių medžiagų, ypač jei kenčiate nuo tam tikrų vitaminų ar mineralų trūkumo, kurie dažnai yra susijęs su lėtinėmis ligomis. Tokiais atvejais maisto papildai yra labai svarbūs norint sudaryti gerą pagrindą jūsų mitybai ir galiausiai jūsų sveikatai. Nors ir vyrams, ir moterims reikia tų pačių būtinų 13 vitaminų ir mineralų bendrai sveikatai palaikyti, jų poreikis gali skirtis.

 

Maisto papildai moterims

Žinojimas, į ką atkreipti dėmesį, labai padeda renkantis sau tinkamus maisto papildus. Kaip minėta anksčiau, vyrai ir moterys valgio metu gauna tas pačias maistines medžiagas, tačiau jų kiekis turėtų skirtis. Yra tam tikrų mineralų ir maistinių medžiagų, gyvybiškai svarbių moterų sveikatai ir kurioms renkantis turėtų būti teikiama pirmenybė. Pavyzdžiui, menstruacijų metu moterys linkusios prarasti daug geležies, todėl labai rekomenduojama palaikyti tinkamą geležies kiekį kraujyje, kuris kartu padeda raudonųjų kraujo kūnelių susidarymui ir padeda išvengti geležies trūkumo ar mažakraujystės. Taip pat magnis ir B grupės vitaminai yra nepaprastai svarbūs kasdienei moters sveikatai palaikyti.

Maisto papildai vyrams

Tuo tarpu vyrams, renkantis maisto papildus, reiktų atkreipti dėmesį į kitus kriterijus. Vyrams skirtuose multivitaminuose dažnai yra daugiau cinko, kuris yra labai svarbus sveikai prostatai ir testosterono gamybai. Taip pat, gana dažnai vyrams, ypač vyresnio amžiaus ir (arba) nutukusiems, trūksta vitamino D. Jis reikalingas kaulų sveikatai ir sveikai imuninės sistemos funkcijai palaikyti, be to, gali atlikti svarbų vaidmenį stabilizuojant nuotaiką. Tyrimai susiejo tam tikrus B grupės vitaminus su padidėjusiu testosterono kiekiu, o tai ypač svarbu senstantiems vyrams, kurie laikui bėgant pastebi nuosmukį.

Maisto papildai sportui

Daugiausiai papildų vartoja sportininkai, norintys efektyviai pasiekti užsibrėžtų tikslų, todėl pakankamų maistinių medžiagų kiekis yra būtinas pagerinti sporto našumą ir išlaikyti gerą savijautą. Sporto papildai skirti padidinti energijos kiekį ir pagreitinti atsigavimo laiką. Kreatino monohidratas yra populiariausias sporto mitybos papildas šiandieninėje rinkoje. Kreatinas dažnai vadinamas ergogenine medžiaga, tai reiškia, kad pagerina fizinę veiklą sportuojant. Kalbant apie raumenų masės auginimą ir išsaugojimą, baltymai yra vienas svarbiausių ir populiariausių sporto mitybos papildų pasaulyje. Reguliarus baltymų vartojimas, ypač iškart po treniruotės prisideda prie raumeninių skaidulų augimo ir atstatymo. Taip pat būtini ir kiti papildai, kaip Omega3, Leucinas ir Gliukozaminas kurie padės visapusiškai palaikyti ir atstatyti intensyviai sportuojančio žmogaus organizmą. ​​

Maisto papildai lieknėjimui

Daug tyrimų parodė, kad žalioje arbatoje, ypač jos ekstrakte, esantis kofeino ir katechinų derinys yra vienas geriausių svorio mažinimo ingredientų. L-karnitino papildas absorbuoja energiją iš riebalų, o kofeinas padeda pagreitinti medžiagų apykaitą ir padidinti energiją, todėl puikai tinka riebalų deginimo procese.Maisto papildus skirtus lieknėjimui labiau renkasi moterys, visgi, siekiant maksimalaus efekto, būtina juos derinti su reguliaria fizine veikla ir subalansuota mityba.

Nors turėtume stengtis gauti didžiąją dalį maistinių medžiagų iš subalansuotos mitybos, maisto papildai yra puiki priemonė tinkamam jų kiekiui palaikyti. Visi maisto papildai skiriasi, todėl jie geriausiai veiks, kuomet bus parinkti pagal jūsų lytį, amžių, dietą, gyvenimo būdą ir tikslus.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode