Sprogimas

Užsienyje paskiepyti arba persirgę Lietuvos gyventojai gaus ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą

skaitmeUžsienio šalyse nuo COVID-19 ligos paskiepytų arba šia liga persirgusių Lietuvos gyventojų duomenys jau gali būti įvesti į e. sveikatos sistemą, tereikia tai įrodančių dokumentų originalus pateikti vakcinacijos centre arba kitoje sveikatos priežiūros įstaigoje. Šių duomenų pagrindu bus generuojamas ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas, kuris yra lygiavertis Galimybių pasui.

Prieš vykstant į vakcinacijos centrą arba gydymo įstaigą rekomenduojama paskambinti ir susitarti dėl vizito ir norimos paslaugos. Vakcinacijos centrų adresus, kontaktus ir kitą informaciją apie vakcinaciją skelbia savivaldybės: https://koronastop.lrv.lt/lt/vakcina/vakcinacijos-tvarka

Gyventojas turi pateikti užsienio gydymo įstaigos išduotą oficialų dokumentą, patvirtinantį vakcinaciją arba persirgimą COVID-19 liga. Jeigu dokumentas išduotas ne viena iš Europos Sąjungos oficialių kalbų, reikėtų pasirūpinti jo vertimu į lietuvių arba anglų kalbą.

Atkreipiame dėmesį, kad vakcinacijos duomenys į e. sveikatą įvedami ir ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas formuojamas tik tuo atveju, jeigu asmuo buvo paskiepytas Europos Sąjungoje registruota vakcina: „Comirnaty“, „Janssen“, „Spikevax“ arba „Vaxzevria“. Dokumentuose gali būti nurodomi kitose šalyse suteikti arba anksčiau naudoti vakcinų pavadinimai: Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine („Comirnaty“), COVID-19 Vaccine Moderna („Spikevax“), COVID-19 Vaccine AstraZeneca („Vaxzevria“).

Jeigu asmuo užsienyje gavo tik vieną iš dviejų vakcinos dozių, pateikus patvirtinantį dokumentą, šie duomenys taip pat bus įvedami į e. sveikatos sistemą. Pirma vakcinos doze užsienyje paskiepytas gyventojas galės registruotis antrai vakcinos dozei Lietuvoje, laikantis gamintojo nustatyto intervalo tarp dviejų skiepų.

Atsisiųsti ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą galima tą pačią dieną, kai vakcinacijos arba persirgimo duomenys įvedami į e. sveikatos sistemą. Pasikeitus faktinei informacijai, pvz., gavus antrą vakcinos dozę, skaitmeninį pažymėjimą reikia atnaujinti, t. y. atsisiųsti iš naujo.

Atsisiųsti ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą galima prisijungus prie savo paskyros sveikatos portale www.esveikata.lt. Jeigu gyventojas neturi galimybės prisijungti pats, tai gali padaryti jo įgaliotas asmuo. Įgaliojimą gali sukurti šeimos gydytojas arba pats asmuo, e. sveikatos paskyroje pasirinkęs „Paciento sritis -> Mano atstovai -> Kurti atstovavimą“.

Jeigu nuo COVID-19 ligos paskiepytas gyventojas ES Skaitmeniniu COVID pažymėjimu naudojasi Lietuvoje, dokumentui yra taikomi Galimybių paso kriterijai. Tai reiškia, kad kontaktinės veiklos šalies viduje yra leidžiamos:
•    praėjus vienai savaitei nuo „Comirnaty“ ar „Spikevax“ vakcinos antrosios dozės suleidimo pagal skiepijimo schemą,
•    praėjus 2 savaitėms nuo „Janssen“ vakcinos dozės suleidimo,
•    praėjus 4 savaitėms, bet ne daugiau kaip 13 savaičių nuo pirmos „Vaxzevria“ vakcinos dozės suleidimo,
•    po antros „Vaxzevria“ vakcinos dozės suleidimo pagal skiepijimo schemą,
•    praėjus 2 savaitėms nuo „Comirnaty“, „Spikevax“, „Janssen“ ar „Vaxzevria“ vakcinos vienos dozės suleidimo asmeniui, kuris persirgo COVID-19 liga, ir diagnozė buvo patvirtinta, remiantis teigiamu PGR tyrimo rezultatu.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode