Komisija apžiūrėjo restauruotas kultūros vertybes

Antradienį tvarkybos darbų priėmimo komisija apžiūrėjo ir įvertino tris šiais metais Mažeikių rajone restauruotus kultūros paveldo objektus (šalia Pikelių Švč. Trejybės bažnyčios esantį mūrinį koplytstulpį, Pievėnų Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčios šventoriaus tvoros vartus ir Dauginių kaimo kapinių vartus).

Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Telšių skyriaus vedėjo Antano Eičo vadovaujamos komisijos darbe dalyvavo Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Saulius Šiurys, Kultūros ir sporto skyriaus specialistė paminklotvarkai Rūta Končiutė-Mačiulienė, Statybos ir remonto skyriaus vedėjo pavaduotojas Rymantas Štakonas, restauracijos darbus vykdę UAB „Telšių meistras“ ir „Virbarta“ atstovai, kiti su minėtų objektų tvarkyba susiję asmenys.

Šalia Pikelių Švč. Trejybės bažnyčios 1827 m. statytą mūrinį koplytstulpį restauravo UAB „Telšių meistras“ specialistai, kurie pagal restauravimo, remonto projekto sprendinius užtaisė plyšius, pertinkavo koplytstulpio plokštumas, restauravo kūgio formos stogelį. Taip pat restauruotas kalvio darbo kryžius ir apatinėje dalyje įmūrytas rausvo granito akmuo su fundaciniu įrašu. Atlikta darbų už 3496 Eur.

Pievėnų Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčios šventoriaus tvoros su vartais tvarkybos darbus taip pat vykdė UAB „Telšių meistras“. Darbai atlikti vadovaujantis ekspertizės išvadomis ir tvarkybos darbų projekte nurodytais sprendiniais: vartai buvo laikinai išramstyti metalinėmis konstrukcijomis, gruntas buvo kasamas vartų perimetru atskiromis atkarpomis, pamatų pavedimas atliktas hidrostatiniu būdu po kiekvienu stulpu atskirai. Kasimo darbuose dalyvavęs archeologas parengė kasimo darbų archeologinę ataskaitą. Taip pat atliktas metalinių konstrukcijų demontavimas, mūro remontas, arkos plyšių injekavimas ir susiuvimas. Atlikta darbų už 8700 Eur. 

Viekšnių seniūnijoje esančių Dauginių kaimo kapinių vartų restauracijos bei remonto darbus atliko UAB „Virbarta“ specialistai, kurie pagal restauravimo, remonto projekto sprendinius užtaisė vartuose atsiradusius plyšius, pertinkavo fasadų plokštumas ir nišas, restauravo bareljefą, kalvio darbo metalinius kryžius. Nepakenkiant kultūros vertybei buvo sėkmingai atitiesintas vartų mūrinys. Prieš tvarkybos darbus buvo atlikti archeologiniai tyrimai. Atlikta darbų už 6120 Eur.

Restauracijos ir remonto darbai finansuojami iš Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Kultūros veiklos ir sporto plėtros programos.

Parengta pagal Savivaldybės informaciją

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode