Partizanų žuvimo vietas nuo šiol tvarkys gimnazistai

 

Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narių Rasos Petrauskienės ir Česlovo Tarvydo iniciatyva jau ne vienus metus Klaipėdos rajone tvarkomos partizanų žuvimo vietos. Ir anksčiau į šį darbą įsitraukdavo jaunieji šauliai, taip pat ir dar nedidelis būrys aktyvaus ir patriotiško jaunimo.

Klaipėdos rajone žuvimo ar užkasimo vietų yra žinoma apie 30, kurios pažymėtos paminklais ir atminimo ženklais. Laikui bėgant neliko jų artimųjų ir šios vietos liko mažai prižiūrimos.

Klaipėdos rajone – ir Lietuvos partizanų vado – Jono Žemaičio-Vytauto tėvų kapas senosiose Gargždų kapinėse. Būtent tuometiniame Laugalių pensionate sovietmečiu kitomis pavardėmis gyveno žymiojo 1954 m. Maskvoje Butyrkų kalėjime nukankinto žymiojo partizano tėvai.  2009 m. kovo 11 d. Seimo deklaracija Jonas Žemaitis-Vytautas pripažintas Lietuvos valstybės vadovu, faktiškai vykdžiusiu Lietuvos Respublikos prezidento pareigas TSRS okupacijos metais.

Neužmirštamas didvyriškas dešimtmetį trukęs partizanų pasipriešinimas sovietų okupacijai – didelis patriotizmo pavyzdys jaunajai kartai ir paskata vadovautis gyvenime aukštais idealais.

„Manome, kad šį kilnų darbą galėtų atlikti mokiniai savo teritorijose prižiūrėdami partizanų žuvimo ir palaidojimo vietas. O gal ir rinktų istorinę medžiagą apie vieną ar kitą partizaną. Būtų atliktas kilnus darbas auklėjant mūsų jaunimą patriotine dvasia“, − sakė Savivaldybės tarybos narė, Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkė Rasa Petrauskienė.

Džiaugiamės, kad Agluonėnų, Vėžaičių, Veiviržėnų, Daukšaičių ir Endriejavo mokyklos prisijungs, tvarkydamos partizanų žuvimo ir palaidojimo vietas. Dar sykį kviečiame ir kitų mokyklų mokinius atgaivinti svarbią mūsų tautos istorijos dalelę savo rankomis ir širdimis!

 

Klaipėdos rajono savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode