Sporto mokykloje – naujos sporto šakos

 

     Antradienį Mažeikių rajono savivaldybės Sporto taryba papildomai skyrė lėšų sporto klubų veiklai ir sporto renginiams. Išklausius Mažeikių sporto mokyklos direktoriaus ataskaitą, svarstyta galimybė išplėsti sporto šakų ratą.

Skyrė klubams

     Svarstant klausimą dėl papildomo kūno kultūros ir sporto programų rėmimo iš Mažeikių rajono savivaldybės biudžeto, išklausyti klubų atstovų pasakojimai apie klubų veiklą ir pasiekimus bei numatomas varžybas.

     Mažeikių auto sporto klubo vadovas Vitalijus Plastininas teigė, jog klubas organizavo varžybas Viekšniuose, kuriose dalyvavo beveik 60 ekipažų. Pasak jo, viskas praėjo sklandžiai, nepaisant kai kurių gamtos išdaigų. Taip pat neseniai komanda grįžo iš Elektrėnų, iš paskutinio etapo, kur du ekipažai tapo nugalėtojais. Pagal surinktų taškų skaičių dvi komandos – Mažeikių ir Šiaulių – yra panašioje situacijoje, todėl Automobilių sporto federacija spręs pagal kitus rodiklius, kuri stipresnė. Praėjusiais metais klubo komanda užėmė 4-ąją vietą, šiemet jau yra užsitikrinusi bent jau 2-ąją, o gal taps nugalėtojais.

     „Dar yra likę keletas nekvalifikuojamų varžybų, vienos čia pat, Salduje, rugsėjo 30 d., o spalio pradžioje važiuojame į Lenkiją. Lenkai pageidauja vieno iš etapų Lietuvoje, tai gal bus bendros Lietuvos–Lenkijos varžybos, – planais dalijosi V. Plastininkas. – Po varžybų Elektrėnuose nurašėme vieną automobilį. Labai sudėtinga trasa, be to, lijo prieš tai visą savaitę.“

     Sporto tarybos nariai pritarė papildomų lėšų skyrimui, kadangi klubas jau ne pirmus metus organizuoja tradicinį renginį rajone, žinomi rezultatai, ieško naujų formų.

     VIP futbolo klubas (salės futbolas) taip pat prašė skirti papildomai lėšų, kad galėtų pradėti sezoną, kuris startuos lapkričio 3–4 d. Pasak Mažeikių rajono savivaldybės vicemerės, Sporto tarybos pirmininkės Sigutės Bernotienės, klubas atgaivino salės futbolą, praėjusį sezoną vyko keletas varžybų, tad būtų tikslinga paremti klubo veiklą.

     „Varžybose dalyvauti užsiregistravo papildomai penkios komandos iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Gargždų, todėl padidėjo išlaidos. Praėjusiais metais žaidėme kovingai, trūko tik sėkmės. Ši sporto šaka Mažeikiuose gyvuoja jau du sezonus. Žmonės patenkinti, žiūrovų susirenka pilna salė“, – pasakojo klubo atstovas ir tikino, jog prašoma suma 4640 Eur reikalinga ir bus išleista iki gruodžio 31 d. Taryba prašymui pritarė.

     Lėšos skirtos ir šaškių veteranui Boris Družinin, kuris savo lėšomis važiuoja į prestižinius turnyrus. B. Družinin pristatė savo pasiekimus ir tikino norįs ne tik pats dalyvauti turnyruose, bet ir mokyti žaisti šaškėmis vaikus. Pasak jo, klubas egzistuoja nuo 2005 m., tačiau nesikreipė į Savivaldybę dėl paramos. Dabar norėtų atgaivinti šaškių sportą ir siekti aukštų rezultatų.

     Pasak S. Bernotienės, krepšinio klubas Mažeikių „Mažeikiai“ prašo nemažos sumos, tačiau mero patarėjas Vygandas Povilas Ostrauskis paaiškino, kad, formuojant komandos biudžetą, nebuvo žinoma, kiek parems ir ar apskritai parems „ORLEN Lietuva“, tačiau dabar jau žinoma ir bus pasirašoma sutartis dėl 50 tūkst. Eur paramos iš bendrovės. V. P. Ostrauskio teigimu, būtų moralu prisidėti bent dešimtadaliu, 5 tūkst. Eur, kadangi verslininkai, kurių prašoma paremti, visada klausia, kiek prisideda Savivaldybė. Be to, reikia panaudoti likusius 30 tūkst. Eur profesionaliam sportui remti.

Organizuos varžybas

     Mažeikių veteranų futbolo klubas „Impulsas“ taip pat prašė lėšų rajono futbolo pirmenybėms Savivaldybės taurei laimėti, kurios vyks rugsėjo 30 d. Mažeikių centriniame stadione, organizavimui. Pasak Kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistės Redos Guerrero, norima perduoti turnyrų ir varžybų organizavimą klubams, tad „Impulsas“ apsiėmė organizuoti rajono pirmenybes, todėl reikalingas finansavimas perkeliant dalį lėšų iš klubo finansavimo renginio organizavimui.

     „Tarybos prašome pritarti 3 tūkst. Eur skyrimui, o likusius 850 pridėsime iš savų lėšų“, – informavo R. Guerrero.

     Klubo vadovas Algirdas Mika tikino, jog idėja surengti rajono pirmenybes kilo dėl to, kad futbolo veteranus kviečia į kitus Lietuvos miestus ir į Latviją ir ten žaidėjai pradėjo klausti, kada pakvies į Mažeikius, nes turi puikią stadiono žolę.

     „Klausia, kada organizuosime veteranų atviras rajono pirmenybes. Atviras todėl, kad galime pasikviesti komandų iš kitur. Jei būtų uždaros, dalyvautų tik rajono komandos. Atvažiuos latviai, rusai. Tuo pačiu norime, kad vyktų futbolo šventė, dalyvautų nuo jauniausių futbolininkų iki veteranų, – sakė A. Mika. – Varžybos vyks abiejose futbolo aikštėse, kurios bus padalintos į keturias aikštes, jos bus užimtos nuo ryto iki vakaro.“

     Bėgikų klubo „Penki kalnai“ prezidentė Milda Zubavičienė priminė vasario 16-ąją vykusį šventinį bėgimą „Bėgame už laisvę“, kuriame dalyvavo per 500 dalyvių iš įvairių Lietuvos miestų, nors buvo tikimasi apie 300 bėgimo mėgėjų.

     „Šitas bėgimas bus įtrauktas į Lietuvos taurės varžybų vieną iš etapų, dirbsime su tuo pačiu aptarnaujančiu personalu, ta pačia įmone ir tikimės, kad renginys bus dar rimtesnis, svaresnis, todėl kad kiti metai bus ir Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio metai. Tikimės daugiau dalyvių, norime paruošti rimtesnius medalius. Jeigu pavyks surasti daugiau rėmėjų, norime vaikų bėgimą padaryti nemokamą, nes sulaukėme daug kritikos, pastabų, –  aiškino M. Zubavičienė. – Stengsimės organizuoti taip, kad dalyvautų daugiau jaunimo. Planuojame, jog šis renginys kainuos apie 6500 Eur. Savivaldybės prašome paremti bent jau trečdaliu tos sumos, kurios mums užteks techniniam aptarnavimui ir laiko matavimui. Suaugusiesiems bėgimas bus mokamas, todėl dalį išlaidų tikimės padengti iš surinktos sumos, dalį – iš rėmėjų.“

                     

Pateikė ataskaitą

     Pateikdamas ataskaitą apie Mažeikių sporto mokyklos veiklą, direktorius Algirdas Pocevičius atkreipė dėmesį, jog mokykloje yra penkios ugdymo grupės: krepšinis, futbolas, plaukimas, lengvoji atletika ir stalo tenisas. Pasak jo, populiariausias krepšinis. Sporto mokyklą daugiausia lanko berniukai, mergaičių labai trūksta, daugiausia jų lanko plaukimą. 2016 m. mokinių nežymiai sumažėjo, kadangi Kultūros ir sporto departamentas pakeitė grupių komplektavimo metodiką, sumažino vaikų skaičių grupėse. Treniruotės vyksta ne tik Sporto mokykloje ir stadione, bet ir kitose mokyklose, nes trūksta patalpų. Materialinę bazę sudaro baseinas, mažoji universalioji dirbtinės dangos aikštelė, stalo teniso salė, nedidelė atletinės gimnastikos salė, kurią planuojama plėsti, centrinis miesto stadionas su natūralios vejos ir dirbtinės dangos futbolo aikštėmis, naujas autobusas.

     Direktoriaus teigimu, mokykla siekia dviejų tikslų: neformaliojo švietimo paslaugų kokybės ir rajono mokinių sportinio meistriškumo ugdymo. Jiems įgyvendinti numatyti atitinkami uždaviniai.

     Mokyklos ugdytiniai yra pasiekę aukštų rezultatų krepšinyje, stalo tenise ir kitose sporto šakose. Pasak direktoriaus, sunkiausia pasiekti rezultatų plaukime, kadangi baseinas dirba trumpą laiką: „Baseinas dirba 7 mėnesius per metus. To tikrai neužtenka, sunku pasirengti varžyboms, todėl tikimės jau šiemet paankstinti baseino darbo pradžią ir pavasarį baigti vėliau bent porą savaičių, tačiau viskas atsiremia į finansavimą. Turime aukštos kvalifikacijos plaukimo specialistus. Šiemet dedama baseino nauja danga.“

     Mokykla finansuojama Savivaldybės, mokinio krepšelio, specialiųjų programų (mokestis už išlaikymą ugdymo įstaigoje ir už atsitiktines paslaugas – baseino paslaugas), 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio, rėmėjų lėšos. Pasak direktoriaus, sunkiausia surinkti 2 proc., nes juos išreikalauja mokyklos ir kitos organizacijos. 30 proc. socialiai remtinų ir gabių vaikų atleidžiami nuo mokesčio. Praėjusiais metais šiek tiek sumažėjo lėšų, gautų iš mokesčio už baseiną, nes vėlavo remontas. Didžiausia dalis lėšų išleidžiama mokesčiams.

     Pasak A.  Pocevičiaus, didžiausia grėsmė – mažas jaunų specialistų atlyginimas. Tai visos respublikos problema. Dėl to prisikviesti jauną specialistą labai sudėtinga.

     S.  Bernotienės nuomone, didžiausia grėsmė, kad atsirastų daug klubų ir nebeliktų Sporto mokyklai vaikų, tačiau, kitų Sporto tarybos narių teigimu, taip nebus, nes lemia mokesčiai klubuose, be to, Sporto mokykla galėtų pasirinkti kitas sporto šakas.

     Direktoriaus teigimu, klubai kelia grėsmę, nes ten treneriams nereikia išsilavinimo ir jie gauna nefiksuotą atlyginimą, kaip kad yra Sporto mokykloje. Laikui bėgant, sportas pereis į klubus.

    

Norinčių – daugiau

     Sporto tarybos nariams iškėlus klausimą, kad treniruotis baseine gali ne visi norintys, A. Pocevičius atkreipė dėmesį, jog baseinas ne guminis ir norinčių treniruotis negali priimti daugiau, nei leidžia normos ir baseino matmenys: „Nuo 13 val. Iki 18.30 val. treniruojasi Sporto mokyklos auklėtiniai, tada į baseiną nieko neįleidžiame. Plaukimo treniruotėms grupės limituotos ir jų didinti negalime, bijome nelaimingų įvykių, nes vienas treneris nebesugaudys vaikų. Baseinas nebegali priimti daugiau vaikų pagal savo matmenis, nes baseino vienoj pusėj gilu, kitoj pusėj negilu ir mokyti plaukti giliojoje pusėje neįmanoma, todėl vaikų priimama tiek, kiek leistina pagal normatyvus.“

Tikisi išplėsti

     Kalbėdamas apie Sporto mokyklos plėtrą, direktorius nurodė, jog planuojama įrengti sunkiosios atletikos salę, nėra bėgimo takų, kurie būtų padengti sportine danga, būtina pakeisti baseino lubas, nes jos jau kelia pavojų lankytojų saugumui. Taip pat planuojama pagal galimybes atidaryti naują sporto šaką. Tikimasi, kad tęsis vaikų mokymo plaukti programa ir dalyvaus daugiau pradinių klasių mokinių.

     Pasak S. Bernotienės, vaikus būtina mokyti plaukti, kad neįvyktų tokios skaudžios nelaimės, kokia nutiko šią vasarą.  

     Vicemerė informavo, jog praėjusį sezoną Sporto tarybos nariai vyko į Šilutę, po to į Klaipėdą, kur buvo susitikę su Bronislavu Vyšniausku, sunkiosios atletikos federacijos prezidentu, kuris mielu noru sutiko atvykti į Mažeikius ir patikrinti visas galimybes šios sporto šakos Mažeikiuose atsiradimui. Pasak A. Pocevičiaus, pagrindinė problema – salė. Yra laisvos patalpos, bet reikia įrengti vidų, tačiau gautas raštas, kad šiemet tam nėra skirta lėšų, galima prašyti, kad būtų numatytos kitų metų biudžete. Tam reikia per 50 tūkst. Eur.

     Galėtume, jei būtų skirta papildomų valandų, pradėti mokyti žaisti tinklinį. Tai nebūtų didelės investicijos. Pasiruošęs padėti Linas Ligeikis. Galėtų žaisti mergaitės. Be to, ši sporto šaka populiarėja. Gabijos gimnazijos salė tinkama tinkliniui“, – tikino Sporto mokyklos vadovas.

Olimpinė diena

     Pasak Švietimo skyriaus vedėjo Apolinaro Stonkaus, dar pavasarį švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė patvirtino naujuosius ugdymo planus dvejiems metams, kuriuose numatyta, kad šie mokslo metai pailgėja dešimčia dienų. Birželį susitikime su švietimo įstaigų vadovais aptarė, kaip tos dienos bus užimamos. Numatyta, kad penkias dienas mokyklos organizuos savo nuožiūra, o kitas penkias – Savivaldybė, tiksliau Švietimo skyrius. Pirmoji iš pastarųjų penkių dienų bus rugsėjo 22 d. vyksianti Olimpinė diena, kurios metu centriniame miesto stadione, Pavasario pagrindinėje mokykloje ir miesto paplūdimyje vyks įvairios sporto varžybos: bus žaidžiamas krepšinis, futbolas, paplūdimio tinklinis, kvadratas, moksleiviai trauks virvę, dalyvaus kroso estafetėse ir smiginio varžybose, vyks kitos atrakcijos.

     Šį sekmadienį Latvijoje, Ežerėje, vyks Pasienio festivalis, kuris prasidės bėgimu Lietuva–Latvija. Jame dalyvaus bėgikai iš abiejų kaimyninių šalių, kurie startuos Lietuvoje, o finišuos Latvijoje (Ežerėje).                   

                       Gajutė ABELKIENĖ

Nuotrauka iš „Būdo žemaičių“ redakcijos archyvo

                                                                                                                                                                                                                         

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode