Pažeidimų – daugėja

 

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento duomenimis, šiemet Mažeikių rajono aplinkos apsaugos agentūra per pirmąjį pusmetį atliko 208 patikrinimus, nustatytas 131 teisės pažeidimas, teikti 78 privalomieji nurodymai. Pernai iš 260 atliktų planinių ir neplaninių patikrinimų nustatyti 98 administraciniai teisės pažeidimai, surašyta 50 nurodymų.

Didžiausia problema – atliekos

Pasak Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Administravimo ir teisės skyriaus vyriausiojo specialisto Artūro Konderausko, opiausios ir masiškiausios problemos Mažeikiuose, kaip ir kituose rajonuose, išlieka atliekų tvarkymas ir aplinkos teršimas nuotekomis.

„Tikrinamos įmonės vis dar dažnai atsainiai tvarko atliekas: nerūšiuoja, netinkamai tvarko atliekų apskaitas, viršijami susidarančių ir tvarkomų atliekų kiekiai bei laikinai saugomų atliekų terminai. Taip pat ne visuomet mokami mokesčiai už aplinkos teršimą (pavyzdžiui, pakuotę). Žmonės vis dar linkę atliekas vežti į pamiškes ir apleistas teritorijas, o ne į sąvartynus ir atliekų priėmimo aikšteles“, – „Būdui žemaičių“ teigė A. Konderauskas. Anot jo, didelį susirūpinimą kelia transporto priemones tvarkantys bei ardantys asmenys, kurių veikloje neretai susidaro pavojingos atliekos: „Tad šių veiklų vykdytojai tikrinami kasmet.“

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento duomenimis, šiemet Mažeikių rajone patikrinti 9 ūkio subjektai, tvarkantys pavojingas atliekas, nustatyti 7 pažeidimai, teiktas vienas privalomas nurodymas.

Pasak A. Konderausko, taip pat tikrinti vykdantys atliekų tvarkymą: „Nustatyti 9 asmenys, neteisėtai tvarkantys pavojingas atliekas. Patikrinus tris teisėtus atliekų tvarkytojus, rasta pažeidimų. Atsakingiems asmenims surašyti protokolai ir paskirtos baudos.“

Nuotekos – į valyklas

Nuotekų tvarkymo reglamentas aiškiai apibrėžia sąvoką buitinės nuotekos – nuotekos, kurios susidaro namų ūkyje naudojant vandenį (pvz., skalbimo, indų plovimo, maisto gaminimo, prausimosi, tualetų nuotekos ir pan). 

„Tačiau šis apibrėžimas daugumai piliečiui sunkiai suvokiamas: žmonės daug metų gyveno teršdami aplinką ir nesuvokia, kad buityje skalbimo metu ir kt. susidaręs vanduo priskiriamas ne tik nuotekoms, bet ir teršia aplinką. Pagal šiuo metu galiojantį Nuotekų tvarkymo reglamentą, visos susidarančios nuotekos privalo būti išleidžiamos į aplinką tik išvalytos tam skirtuose įrenginiuose. Deja, tokių įrenginių daug kur rajone dar iš viso nėra arba trūksta kanalizacijos tinklų, todėl nuotekas objektai išleidžia į jų rezervuarus. Kai kurie gyventojai mano, kad nuotekas vasaros sezono metu gali vežti ir pilti ant savo žemės, tačiau toks mąstymas neteisingas – nuotekos turėtų būti išvežamos tik į jų valyklas, – teigė  Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento atstovas. – Norime atkreipti dėmesį, kad lauko tualetų duobės turi būti tinkamai ir sandariai įrengtos, nes, pagal minėto Nuotekų tvarkymo reglamento reikalavimus, nuotekų surinkimo sistemoje turi būti užtikrintas atitinkamas sandarumas, kad nuotekos neprasiskverbtų į aplinką ir vanduo iš aplinkos nepatektų į sistemą. Jokios buityje susidariusios nuotekos neturi būti pilamos į patvorius, daržus, griovius ir pan. Perdavus nuotekas oficialiems nuotekų vežėjams, asmenys turi reikalauti dokumento, patvirtinančio šį faktą. Beje, nuotekas gali vežti tik užsiregistravę atliekų vežėjai. Žemės ūkio bendrovės, ūkininkai ir kiti asmenys teikti tokių paslaugų neturi teisės.“

A. Konderauskas akcentavo, jog Mažeikių rajono gyventojai vangiai jungiasi prie centralizuotų tinklų, net ir ten, kur jie yra. 2016 metais Mažeikių rajono agentūra atliko Viekšnių miesto ir Bugenių gyvenvietės patikrinimus dėl vandens vartotojų, neprisijungusių prie centralizuotų vandens ir nuotekų tinklų: „Teritorijose, kuriose buvo įgyvendinti centralizuotų vandens ir nuotekų tinklų įrengimo projektai, apžiūrėta apie 80 privačių namų valdų, atliktas prevencinis švietėjiškas darbas. Surašyti 4 patikrinimo aktai ir nustatytas 1 pažeidimas, kai buvo teršiama aplinka“.

Departamento duomenimis, buvo inicijuoti susitikimai su Gyvolių, Viekšnių ir Šerkšnėnų seniūnijų vadovais, vietiniais gyventojais, taip pat Mažeikių rajono savivaldybės administracijos vadovais bei politikais. Patikrinimai ir susitikimai vykdomi ir šiemet. Per du šių metų ketvirčius patikrinti 42 gyventojai, nustatyta 13 pažeidimų.

Kiti pažeidimai

A. Konderauskas pastebėjo, jog nemažai pažeidimų fiksuojama ir žemės ūkio srityje: „Ūkiuose dažnai nustatomi pažeidimai, susiję su mėšlo ir srutų netinkamu laikymu bei tvarkymu, paviršinių ir požeminių vandenų tarša. Praėjusiais metais Mažeikių agentūros darbuotojai patikrino 26 ūkininkus ir nustatė 13 pažeidimų bei pateikė 6 privalomuosius nurodymus. Šiemet patikrinti 36 ūkiai, nustatyti 25 pažeidimai, duoti 25 privalomieji nurodymai.“

Mažeikių rajono aplinkos apsaugos agentūra vykdo gyvosios gamtos apsaugos kontrolę, rengia įvairius reidus, akcijas: „Kaminukas“, ,,Lydeka“, ,,Garažiukas“, ,,Lašiša“, „Tvora“, ,,Žolės deginimo prevencija“, „Automobilį statyk atsakingai“,  ,,Transporto priemonių dujų kontrolė“.

Birutė Šneideraitienė

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode