Jie kaip mano vaikai...

Mažeikių turizmo ir verslo informacijos centre veikia dailininkės Aldonos Butkuvienės paroda „Gyvenimas kaip mugė“.

Ši paroda nuo ankstesnių skiriasi išlaisvėjusia tapyba ir darbų įvairove. Peizažų ir kompozicijų labirinte labai pastebimas vienintelis portretas. Dailininkė sakė, kad šis portretas yra 80-metės, buvusios mamos geros draugės Janinos Katinienės, tiesiog puikios dabartinės kaimynės, Šešuolių seniūnijos giedotojos. Gal ne tiek svarbu, kieno portretas, bet pati senatvė portrete. Senatvė, kaip neišvengiamybė...

 

„Būdui žemaičių“ autorė sakė: „Mintis suruošti jubiliejinę (tik neįvardinau, kad ji čia tokia, nes kažkodėl nemėgstu šio žodžio) parodą jau planavau prieš dvejus metus. Pavadinau parodą „Gyvenimas kaip mugė“ spontaniškai, nes paskutiniais metais išgyvenau tikrą mugės pasistumdymą... Per parodos atidarymą rodžiau savo sukurtą 5 min. filmą apie save – „Valso žingsniu“. Būtent taip pralėkė gyvenimas, kartais man buvo panašus į mugę, kurioje ir stumdomės, ir esame stumdomi, deramės ir kažkas derasi dėl mūsų. Jame gausu gerų ir blogų dalykų, o išsirenkame tai, kas mums atrodo geriausia, arba patiriame tai, kas nuo mūsų nepriklauso... Viskas įdomu, tik niekada nepakenčiau pozos ir pigaus veidmainiavimo, kada gražiame įpakavime brukamas niekalas ir dar šypsomasi.

Šioje parodoje turėjo būti visi darbai, nes jie kaip mano vaikai – nuo pirmųjų iki paskutinių, parodant, kaip vystėsi sprendimai, tačiau jie netilpo, todėl rodau po vieną, du darbus iš kiekvieno kūrybinio etapo. Dėl mažokos erdvės ekspozicija išėjo šiek tiek chaotiška, sustumta ir ne tokia vientisa, kaip norėjosi, bet tai vis tiek malonus ir jaukus pasimatymas su gerbėjais bei meno vertintojais.

Parodoje rodau daugiau paskutinius ir, manau, pačius drąsiausius kūrinius. Pastaruoju metu atsiradus daugiau laiko kūrybai (nebedirbu muziejuje), potėpiai tapo žymiai laisvesni, įgaunu vis daugiau pasitikėjimo, daugiau dėmesio skiriu temai, kompozicijai ir spalvai.

Apie planus, sako, geriau patylėti – neišsipildo, kai daug prisišneki. Kad šią parodą pamatytų visuomenė, daug pagelbėjo Mažeikių turizmo ir verslo informacijos centras (vadovė J. Gintalienė). Esu visiems dėkinga.“

 Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode