Taryboje – dėmesys išlaidų mažinimui

      Praėjusiame Mažeikių rajono savivaldybės tarybos posėdyje politikams pateiktos Kontrolės komiteto ir Antikorupcijos komisijos ataskaitos bei pasiūlymai mažinti biudžeto išlaidas peržvelgiant švietimo ir kultūros įstaigų finansavimą bei efektyvų lėšų panaudojimą. Priimti sprendimai dėl mokesčių mažinimo ar atleidimo nuo jų ir kiti.

Siūlė atsižvelgti

      Posėdyje, be kitų klausimų, išklausyta Mažeikių rajono savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto 2016 m. ataskaita ir priimtas sprendimas jai pritarti.

      Komiteto pirmininkas Paulius Auryla akcentavo, kad kyla problemų švietimo įstaigoms dėl viešųjų pirkimų. Aiškintasi dėl Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos apsaugos sistemos pertvarkos, komiteto siūlymu sudaryta darbo grupė „Dėl Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos direktorės Rimos Širvinskienės veiksmų“.

Pasak P. Aurylos, nors Židikuose rasta viešųjų pirkimų pažeidimų, tačiau nauja apsaugos sistema, kai sargus pakeitė vaizdo stebėjimo kameros, pasiteisino. Kontrolės komitetas Tarybai ir administracijai pateikė pasiūlymus daugiau dėmesio, kontrolės skirti viešiesiems pirkimams, kad nesikartotų įstaigų nekompetencija juos atliekant, taip pat centralizuotai pertvarkyti ugdymo įstaigų apsaugos organizavimą perkant paslaugas iš apsaugos kompanijų, kas padėtų sumažinti išlaidas ir geriau apsaugoti ugdymo įstaigas.

Kitas pasiūlymas buvo apsvarstyti galimybes ugdymo įstaigų maitinimo paslaugas perduoti privačiam verslui. Komiteto pirmininko teigimu, nariai susipažino su maitinomo sąlygomis kituose rajonuose ir pastebėjo, jog perdavus šią paslaugą privačiam sektoriui, ji kainuoja pigiau, tačiau mokiniai blogiau nėra maitinami.

      Dar vienas pasiūlymas – atlikti detalią analizę ir pertvarkyti Kultūros centrų veiklą. P. Aurylos nuomone, būtina peržiūrėti etatų skaičių ir atliekamų darbų apimtis, kad nebūtų dubliuojama veikla su ugdymo įstaigomis ar tiesiog ji imituojama. „Pasitaiko atvejų, kai Kultūros centruose vyksta tie patys užsiėmimai kaip ir netoliese esančioje meno ar muzikos mokykloje, ir panašiai, – sakė komiteto pirmininkas. – Reikėtų atidžiau paanalizuoti, kokia veikla vykdoma ir ar iš tikrųjų vykdoma, kad saviveiklininkai būtų tik popieriuje. Iš tikrųjų tai jau vyksta, važinėjamės po Kultūros centrus, žiūrime, kas ten vyksta.“

Mokykla keičiasi

      Mažeikių rajono savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijos 2015–2016 m. ataskaitoje pateikta, jog buvo nagrinėjami skundai dėl Vygando Povilo Ostrauskio viešųjų ir privačių interesų suderinimo, taip pat atkreiptas dėmesys į straipsnį vietinėje žiniasklaidoje, kur buvo rašoma apie vieno iš namų renovaciją bei pastebėtas korupvines veiklas. Pasak komisijos pirmininkės Linos Rimkienės, tyrimą dėl šio atvejo atlieka FNTT, todėl komisija, kaip žemesnė instancija, į tyrimą nesikiša. 2016 m. gautas vienas prašymas, du skundai ir vienas anoniminis pranešimas. L. Rimkienės teigimu, gautas Mažeikių Sodų pagrindinės mokyklos mokytojo Vlado Šulco prašymas patikrinti, ar teisėtai nuomojama sporto salė, ar gaunamas už tai nuomos mokestis. Gauti du mažeikiškio Virginijaus Sungailos du skundai dėl lopšelio-darželio „Eglutė“ ir dėl fontano. Abu šie skundai, pasak komisijos pirmininkės, grąžinti pareiškėjui patikslinti, tačiau atsakymo iki šiol nesulaukta. Gautas anoniminis pranešimas dėl administracijos direktoriaus anoniminių veikų. Pasak komisijos pirmininkės, dėl to kreiptasi į STT, kadangi pranešimas išsiųstas ir jiems, ir klausta, ar bus atliekamas tyrimas. Gautas atsakymas, kad bus elgiamasi pagal vidaus tvarkas.

      Dėl V. Šulco pareiškimo, pasak L. Rimkienės, šio žmogaus pilietiškumo dėka reikalai mokykloje iš esmės pasikeitė, todėl jis nusipelnė didelės padėkos. Komisijos pirmininkė informavo, jog sudaryta darbo grupė, kuri išsamiai tikrino visus dokumentus ir pateikė išvadas, kad pažeidimų yra. Siūlyta taikyti didžiausią nuobaudą – atleidimą iš darbo – mokyklos direktorei Birutei Liutkuvienei. Rugsėjo mėnesį direktorė iš darbo atleista, bet ne dėl šito pareiškimo, o dėl netinkamos finansinės veiklos, susijusios su valgykla, ir kitų pažeidimų.

      L. Rimkienė pateikė informaciją, kaip pasikeitė situacija mokykloje atleidus direktorę. Pasak jos, nors pasikeitimai atrodo smulkmeniški, tačiau mokykloje iki šiol to nebuvo, todėl jie labai svarbūs mokyklos bendruomenei.

      Tame pačiame posėdyje sudaryta laikinoji komisija B. Liutkuvienės skundui dėl Etikos komisijos veiksmų (neveikimo) nagrinėjant B. Liutkuvienės pareiškimus nagrinėti.

Atleido nuo mokesčių

      Politikai savo sprendimu atleido nuo vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą už 2016 m. VĮ „Telšių regiono keliai“ Mažeikių kelių tarnybą ta dalimi, kuri tenka bešeimininkių atliekų iš pakelių ir autobusų stotelių tvarkymui, t. y. 340 Eur.

      Dėl atleidimo nuo vietinės rinkliavos kreipėsi gyventoją, valdantį du atskirus kambarius. Jam tenka mokėti dvigubą rinkliavą, kadangi nėra kambarių susijungęs į vieną butą. Priimtas sprendimas atleisti, tačiau perspėti, kad susitvarkytų savo nekilnojamąjį turtą.

      Atleisti nuo socialinio būsto nuomos mokesčio prašė moteris, kuri augina aštuonis nepilnamečius vaikus ir vienam šeimos nariui tenka 69,75 Eur, o norminiai aktai sako, kad galima mokesčius mažinti ar atleisti, kai vienam šeimos nariui tenka 102 Eur. Kitai šeimai mokestis sumažintas, kadangi vienam šeimos nariui tenka 102 Eur, auga du nepilnamečiai vaikai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode