Kultūra – be kultūros namų

Balandžio 1-ąją Mažeikių rajono Palnosų kaimo mėgėjų teatras pakvietė palnosiškius bei svečius į spektaklio premjerą, kurią aktoriai vaidino šaltoje buvusių Kultūros namų salėje. Pasak palnosiškių, neliko kaime kultūros židinio, bet liko poreikis kultūringai leisti laisvalaikį.

Šildėsi plojimais ir juoku

Penketas susibūrusių veiklių kaimo moterų – Roma Mačiuvienė, Danutė Baranauskienė, Virginija Trakšelienė, Vilma Sakalauskienė ir Birutė Marčiauskienė – repetuoti rinkdavosi į vienos iš jų namus ir pagaliau galėjo savo veiklos rezultatus parodyti žiūrovams. Jos suvaidino Edmundo Untulio komediją „Čerauninkės eksperimėnts“. Komedijos teksto autorius skuodiškis, kalbantis ir rašantis tik žemaitiškai, bet moterims žemaitiškas tekstas nepasirodė per sunkus, o kai kuriems žiūrovams buvo proga prisiminti ir gimtąją žemaičių tarmę. Buvo graži, šilta ir saulėta diena, tad į renginį susirinko stebėtinai daug žiūrovų. Nors salėje buvo gerokai vėsiau nei lauke, pastarieji šiek tiek apšilo nuo plojimų ir juoko – juk buvo balandžio 1-oji.

Neliko kultūros įstaigų

Palnosuose nuo Naujųjų metų nebeveikia nė viena kultūros įstaiga – nei kultūros namai, nei biblioteka, nes uždarius mokyklą patalpos nešildomos. Pasak palnosiškių, džiugu, kad Viekšnių kultūros centras visiškai nepamiršo Palnosų, tad kovo 11-ąją nešildomoje salėje surengtas puikus koncertas, nors nebuvo jauku nei gan gausiai susirinkusiems žiūrovams, nei dainininkams.

„Ir kas dabar galėtų pasakyti – nusipelnė palnosiškiai turėti kokį kultūros židinį kaip daugelio kitų kaimų žmonės ar ne? – klausė kaimo gyventojai. – Vyresniosios kartos žmonės, gyvenime ir šilto, ir šalto matę, tik padūsauja: „Pavyko anuomet išsaugoti šį pastatą, ir jis ilgai tarnavo Daubiškių pagrindinei mokyklai, kultūros namams ir bibliotekai, o dabar...“ „Kitur įsikūrę daugiafunkciniai centrai – ar ten šventesni žmonės gyvena?“

„Tai kur minėsime tą garbingą Lietuvos sukaktį?..“ Tačiau nušvinta ir šviesesnė mintis: „Pavasaris, artėja didžiosios šventės – pasitikime jas.“

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode