Tradicinių amatų centro plėtra Anykščių rajone Niūronių kaime

Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos priemonės „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ veiklos „Tradicinių amatų centrų kūrimas ir (arba) plėtra“ įgyvendinimo metu, 2011-asiais Anykščių rajone Niūronių kaime duris atvėrė Tradicinių amatų centras. Pirmuoju etapu buvo atliktas Arklio muziejaus ekspozicijų pastato, kalvės ir prekybos kiosko rekonstravimas, įrengtos pėsčiųjų takelių, automobilių privažiavimui ir stovėjimui skirtos vietos. Taip pat buvo įsigytos keramikos degimo krosnys, rekonstruotame pastate įrengta tekstilės ekspozicija, audimo klasė, keramikos dirbtuvėlė.

Didėjant turistų srautams į Niūronių kaimą bei amatų centrą ir siekiant užtikrinti kokybiškas tradicinių amatų mokymo, konsultavimo ir demonstravimo paslaugas bei skatinant vietos bendruomenės ekonominę plėtrą, 2016 m. pradžioje Anykščių rajono savivaldybė pasirašė paramos sutartį su Nacionaline mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos dėl projekto „Tradicinių amatų centro plėtra Anykščių rajone Niūronių kaime” įgyvendinimo. Projekto, atitinkančio Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos priemonės „Pagrindinės paslaugos ir kaimų atnaujinimas kaimo vietovėse“  veiklos srities „ Parama investicijoms į kaimo kultūros ir gamtos paveldą kraštovaizdį“ veiklos „Tradicinių amatų centrų plėtra“ prioritetą, dėka buvo įgyvendinti kompleksiniai tikslai.

Pagrindiniai projekto metu įgyvendinti tikslai, kuriais galime pasidžiaugti, matomi vos pravėrus rekonstruoto Amatų centro duris, pastebimi pasikeitimai erdvėje prie pastato. Laiptais leidžiamės į rūsį su stoglangiais.  

Rūsio patalpose įsikūrusios šviesios ir erdvios keramikos dirbtuvės bei ekspozicija, įrengtas vandentiekis ir kanalizacija. Į rūsį buvo perkeltos degimo krosnys, atsirado kriauklės, įrengtas tualetas, liftas neįgaliesiems.  Keramikos dirbtuves puošia ekspozicija, kurioje puikuojasi per daugelį metų sukaupti Anykščių krašto senosios buitinės keramikos pavyzdžiai, kitoje lentynoje eksponuojami muziejininkių, keramikių Skaidrės Račkaitytės ir Ritos Vasiliauskienės degti molio dirbiniai. Edukacinės pamokos dalyvių laukia mediniai stalai bei kėdės ir nauja įranga: kojinis molio žiedimo ratas, molio valcavimo stalas.

„Kiekvienas amatų centras turi savo veidą. Arklio muziejaus keramikos dirbtuvių išskirtinumas – tai lipdymo iš molio proceso pažinimas. Užsiėmimo dalyviai išgirsta keramikos amato istoriją, sužino apie lipdymo iš molio technologijų subtilybes, o minkydami molį džiaugiasi ne tik kūrimo, bet ir meno terapijos procesu. Įgyvendinus projektą, išplėstos ir atnaujintos keramikos dirbtuvės laukia užsiėmimų dalyvių. Naujai įrengtose erdviose patalpose vienu metu užsiėmime gali dalyvauti 20 – 30 žmonių grupė, kiekvienas gali nusilipdyti savo molinuką, kuris vėliau gali būti išdegtas ir pasiekti kūrėją“, – apibendrindamas projekto svarbą, „Šileliui“ pasakojo Arklio muziejaus direktorius Mindaugas Karčemarskas ir prisipažino, jog tai dar ne viskas.

Anot M. Karčemarsko, Amatų centro plėtros projekto eigoje taip pat buvo įsigyta Aukštaitiškų etnografinių sodybų duonkepės krosnys, kalvystės dirbtuvių įranga: žaizdrai, priekalai, račiaus dirbtuvių medžio tekinimo staklės, reismusavimo – obliavimo staklės, išilginio pjovimo staklės, darbastalis. Tradicinių amatų proceso bei šventinių akimirkų, susitikimų, interviu su įdomiais žmonėmis įamžinimui, žemaitukų žygių tradicijos išsaugojimui nuo šiol turime vaizdo kamerą, fotoaparatą, kompiuterį, duomenų saugojimo serverį, studijinio apšvietimo rinkinį.

Žinoma, nesiliaujame svajoti ir toliau… Pavyzdžiui, dar viena aukštaitiška etnografinė sodyba leistų išplėtoti kaimo kultūros tradicijų populiarinimą. Juk Arklio muziejų noriai lanko mokytojai ir moksleiviai, šeimos, įvairių bendruomenių delegacijos bei turistai, branginantys tradicijų tąsą ir užsieniečiai, norintys susipažinti su senuoju lietuvių kaimo kultūros pasauliu“, –  baigdamas pokalbį atviravo M. Karčemarskas.

Ramunė Šaltenienė / "Šilelis"

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode