Popietė „Šatrijos Raganos gyvenimo paraštės“

 Kovo 23 d. Mažeikių „Ventos“ progimnazijoje vyko popietė „Šatrijos Raganos gyvenimo paraštės“, skirta rašytojos 140-osioms gimimo metinėms paminėti.

Mokyklos bibliotekoje ta proga surengta paroda, kurioje – rašytojos nuotraukos, jos knygų leidimų nuo seniausių laikų iki šių dienų viršelių kopijos, dailininkų B. Grušo, V. Gečo tapyti portretai, skulptorių J. Meškelevičiaus, O. Neniškio, A. Sakalausko darbai, įamžinantys šios žymios moters, švietėjos, geradarės atminimą mūsų rajone.

Renginį pasakojimu apie rašytojos asmenybę pradėjo mokytoja A. Pociuvienė, kalbėjusi apie rašytojos pedagoginį talentą, ypač apie nuolatinį žmogiškųjų vertybių ugdymą: gražaus elgesio pamokas, skatinimą atlikti gerus darbus.

Progimnazistai skaitė ir aptarė ištraukas iš jiems gerai žinomų rašytojos kūrinių – apsakymų „Vyšnios“, „Irkos tragedija‘, apysakos „Sename dvare“. Popietės dalyviai klausė ištraukų ir iš P. Višinskio ir M. Pečkauskaitės laiškų, rašytų vienas kitam. Mokinių skaitytose ištraukose atskleidžiamos problemos, veikėjų išgyvenimai aktualūs ir šiandien. Sąžiningumas, išsiskyrusioje šeimoje augančio vaiko kančia, gyvenimo prasmės paieškos – visa tai sietina ir su šiandiena ir įkvepia mus geriems darbams. Septintokės Sofija Mickevičiūtė ir Karolina Tamošiūnaitė perskaitė savo sukurtas miniatiūras, kurias parašė įkvėptos rašytojos kūrinių. Poetinius skaitymus J. Vaičiūnaitės eilėraščiu „Šatrijos Ragana“ („Senos fotografijos“) užbaigė Kotryna Rauduvytė.

Renginio pabaigoje savo įžvalgomis apie Šatrijos Raganos gyvenimą Židikuose ir kūrybą pasidalijo mokytoja V. Valenskienė. Mokytojai vaikystėje teko bendrauti su rašytojos seserimi Sofija Pečkauskaite, tad jos pasakojimas mokiniams paliko didelį įspūdį.

Visi popietės dalyviai prisiminimui gavo dovanų po knygos skirtuką su citatomis iš Šatrijos Raganos kūrybos. Turbūt teisi yra literatūrologė prof. V. Daujotytė-Pakerienė sakydama, kad „atmintis, galimybė atsiminti yra didžiausias žmogaus dvasinis turtas“.

Birutė STEPONAVIČIENĖ

„Ventos“ progimnazijos bibliotekininkė

Nuotraukos autorės

1. Į Šatrijos Raganos minėjimą bibliotekoje susirinko gausus būrys klausytojų.

2. Progimnazistai skaitė ir aptarė ištraukas iš jiems gerai žinomų rašytojos kūrinių.

3. Poetinius skaitymus J. Vaičiūnaitės eilėraščiu „Šatrijos Ragana“ užbaigė Kotryna Rauduvytė.

4. Visi popietės dalyviai prisiminimui gavo dovanų po knygos skirtuką su citatomis iš Šatrijos Raganos kūrybos.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode