Kovo 11-ąją šventė visame rajone

     Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną minėjo visa Lietuva, renginių netrūko ir Mažeikių rajone. Vyko koncertai, viktorinos, sporto varžybos ir kt.

Prasidėjo šv. Mišiomis

      Šventiniai renginiai prasidėjo šv. Mišiomis Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje, kurias aukojo parapijos klebonas kun. Gintaras Lengvinas. Tikinčiuosius pasveikino Mažeikių rajono savivaldybės meras Antanas Tenys, linkėdamas visiems gražios šventės, laisvės ir nepriklausomybės kiekvienam.

      Po šv. Mišių mažeikiškiams šventinį koncertą dovanojo Choreografijos mokyklos vaikų ir jaunimo liaudiškų šokių studija „Kauškutis“, parodžiusi programą „Mano vaikystės kiemas“. Įvairaus amžiaus šokėjų grupės suko ratelius, šoko pagal liaudiškus žaidimus sukurtus šokius. Ypač visus pradžiugino kelių kartų buvusių „Kauškučio“ šokėjų pasirodymas.                    

Surengė viktoriną

      Šerkšnėnų kultūros centras ir Žemalės kaimo bendruomenė visas Šerkšnėnų seniūnijos bendruomenes pakvietė į viktoriną, skirtą šiai šventei. Septynios komandos turėjo parengti prisistatymą, šūkį, atsakyti į klausimus iš Lietuvos, rajono, seniūnijos istorijos, atpažinti iš nuotraukų žinomus Lietuvos žmones, jaunojo dainininko dainuojamas dainas, atlikti kitas užduotis.

      Geriausiai pasirodė Žemalės kaimo bendruomenės komanda „Gaspadoriai“, antrąją vietą užėmė Rubikų kaimo bendruomenės atstovai – „Rubikiškiai“, trečiąją – Šerkšnėnų seniūnijos darbuotojų komanda „Vienybė“. Nugalėtojai ir prizininkai apdovanoti medaliai, visoms komandoms įteiktos padėkos.

      Visus sveikino Mažeikių rajono vicemerė Irena Macijauskienė, pasidžiaugusi aktyvia seniūnijos bendruomene, jų žinių bagažu. Pasak vicemerės, ypač džiugu, kad renginyje dalyvavo jaunimas, parodęs neblogas žinias ir išradingumą. I. Macijauskienė linkėjo būti laisviems, mylėti Lietuvą ir savo gimtąjį kraštą.

Šventė Pikeliuose

Pasak pikeliškės Jadvygos Gedvilienės, kunigo Klemenso Jaramino iniciatyva Pikelių Šv. Trejybės bažnyčioje  aukotos  šv. Mišios už Lietuvą ir  už jos žmonės. Prieš šv. Mišias Pikelių jaunimas įnešė Lietuvos vėliavą, sugiedotas Lietuvos himnas. 

Dvasininkas priminė tikintiesiems Kovo 11-osios istorinę svarbą, ragino saugoti ir branginti taip sunkiai iškovotą laisvę, kvietė maldoje prisiminti tuos, kurie kentėjo lageriuose, tremtyje, toli nuo savo gimtosios žemės.

Po šv. Mišių visi susirinko prie Vytauto Didžiojo paminklo, kurio aplinka buvo papuošta moksleivių papuoštomis gėlėmis. Dalyviai  klausėsi ansamblio „Sodžius“ dainų apie Tėvynę, jos gamtą. Pikelių kultūros namuose Pikelių bendruomenės ir „Carito“ kolektyvų paruoša arbata sušildė žmones. Jie linksmai bendravo ir turiningai ir linksmai praleido laiką vis prisimindami nepriklausomybės svarbą Lietuvai ir kiekvienam iš mūsų. 

Paminėjo festivaliu

Nebe pirmą kartą Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena Sedoje minima muzikos ir meno mokyklų skyrių festivaliu. Šiemet nuskambėjo IV toks festivalis „Lietuva, Tėvyne mūsų“, kurį organizavo Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokyklos Sedos skyrius. Į šventinį koncertą atvyko per 100 jaunųjų atlikėjų Mažeikių, Skuodo, Plungės, Akmenės rajonų.

Sveikinimus ir linkėjimus susirinkusiesiems išsakė Sedos seniūnijos seniūno pavaduotoja Nijolė Jovaišienė. Šventę pradėjo sediškė pianistė Deimena Baužytė. Ją keitė kiti atlikėjai, vinguriavo įvairių instrumentų melodijos, o žiūrovai negailėjo plojimų. Iš festivalio šeimininkų – Sedos skyriaus – ypatingo dėmesio sulaukė mišrus instrumentinis ansamblis, išilginių fleitų ansamblis, saksofonininkas Tomas Kleinauskas ir kiti. Iš Telšių muzikos mokyklos Varnių skyriaus atvyko du mažieji muzikantai – Lukas ir Matas Jogminai. Lukas atliko pjesę išilgine fleita, o Matas – kūrinėlį eufonija. Garsių plojimų sulaukė ir jaunasis trimitininkas iš Skuodo muzikos mokyklos Ylakių skyriaus Simonas Narvilas, kurio atliekamą smagų kūrinėlį dar labiau pagyvino šokėjos Evelina ir Gabrielė. Platelių muzikos mokyklos Žemaičių Kalvarijos skyriaus choreografijos klasės šokėjos padovanojo žiūrovams du šokius, o iš Skuodo muzikos mokyklos Mosėdžio skyriaus atvykęs kanklių ir lumzdelių ansamblis. Festivalį užbaigė Sedos pučiamųjų orkestras „Griaustinis“.

Pristatė parodas

Kovo 6 d., pasitinkant Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šventę, Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Viekšnių filiale pristatyta spaudinių paroda „Viekšniškiai, savo darbais garsinantys Viekšnius ir Lietuvą“. Parodoje pateikti kraštotyros darbai apie žymius viekšniškius bei jų pačių ar apie juos išleistos knygos.

Kovo 8 d. bibliotekoje pristatyta Viekšnių gimnazijos pradinių klasių moksleivių sukurtų ketureilių paroda „Mano ketureilis – Tau, Lietuva“, kurioje skaitytojai gali perskaityti 74 ketureilius.

Parodoje pateikti 74 ketureiliai. Kokia jų atsiradimo istorija?

Pasak bibliotekininkės Snieginos Chriščinavičienės, į jos kvietimą parašyti ketureilį Lietuvai atsiliepė dauguma pradinių klasių moksleivių, kurie ne tik parašė ketureilius, bet ir labai gražiai savo darbelius apipavidalino.

Kitą dieną šie vaikų kūrinėliai buvo pristatyti Viekšnių seniūnijos salėje, į kurią paminėti artėjančios Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos rinkosi TAU Viekšnių skyriaus studentai. Bibliotekininkė susirinkusiesiems papasakojo vaikų kūrinėlių atsiradimo istoriją ir 11 ketureilių perskaitė tikėdama, kad Viekšniuose užaugs gausi poetų karta.

      Lietuvos politinis veikėjas Klemas Inta susirinkusius pasveikino artėjančios šventės proga ir pasiūlė visiems pasižiūrėti filmą – Miko Petrausko operą „Birutė“, kurią 1989 metais pastatė akmeniškiai. Prieš filmą jis trumpai papasakojo operos turinį, o baigus žiūrėti apžvelgė filmo atsiradimo istoriją.

Universiteto vadovė Aušrelė Jadvyga Gurauskaitė taip pat pasveikino visus artėjančios šventės proga, pasidžiaugė prasmingu vakaru ir papasakojo apie ateities perspektyvas, o Lietuvos tremtinių ir politinių kalinių Viekšnių skyriaus pirmininkas Teofilius Januškevičius visus pakvietė į Kovo 11-osios renginįViekšnių gimnazijoje.

Renginiai mokyklose

Kaip informavo Sodų pagrindinės mokyklos direktorės pavaduotoja Jūratė Terasienė, mokykloje surengtas respublikinis konkursas „Lietuvos istorijos žinovas 2017“, dalyvauta respublikinėje pilietinėje akcijoje „Gyvasis tautos žiedas“

Pasak „Ventos“ progimnazijos direktorės pavaduotojos Lijanos Pocevičienės, jų mokykla – vienintelė mokykla rajone, kuri Lietuvos gimtadienį švenčia tikrąją dieną.

„Mes ne tik susirenkame prisikimšti „Marytės“ (valgyklos virėjos) košės, ragauti „Donato“ blynų su namine uogiene, mėgautis „Močiutės“ žolelių arbata, bet ir padainuoti, pašokti bei pabendrauti, – sakė L. Pocevičienė. –

Kovo 11-oji mums – tai pamoka, kurios tikslas – mokytis didžiuotis savo kraštu, mokytis mylėti žmogų, esantį šalia, mylėti save, mokytis būti oriam. Gera matyti mokinius – tvirtus, turinčius tikslą ir žinančius, kaip jį pasiekti čia, Lietuvoje. Gera bendrauti su jaunais žmonėmis, kuriems Lietuvoje gyventi gera…“

Užlieknės pagrindinės mokyklos būrelio „Aktyvus pilietis šiandien ir rytoj“ narė Audra Andriuškaitė papasakojo apie mokykloje vykusią popietę, skirtą Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai, „Kovo 11-oji – dvasinė vienybė, ryžtas ir drąsa“: renginyje dalyvavo ekspedicijų į tremtinių vietas organizatorius ir vadovas Gintautas Alekna. Žymusis keliautojas pristatė trėmimų istoriją ir papasakojo apie savo kilnią misiją. Jis kasmet vyksta į Sibirą, kur su grupe jaunuolių praleidžia 2–3 mėnesius tvarkydamas tremtinių kapus. Ekspedicijų metu dalyviai stato medinius kryžius, ant jų užriša tautines juosteles, aptveria medinėmis tvorelėmis. Šitos kelionės, nors praturtina dvasiškai, yra sunkus fizinis išbandymas. Pėsčiomis reikia įveikti didelius atstumus nuolat puolant uodams ir „maškaroms“. Popietėje dalyvavę moksleiviai sužinojo daugiau apie tai, kaip išgyventi tokių kelionių metu ir kaip apsiginti nuo įkandimų, apie specialius rūbus, tinklelius, laukinius gyvūnus ir t. t. Filmuotoje medžiagoje taip pat buvo galima pamatyti tikrą Sibiro veidą – gamtą ir ten esančius kaimelius, kuriuose vis dar gyvena lietuvių tremtinių palikuonys, pokalbius su jais. Tokia interaktyvi popietė su vienu įdomiausių Mažeikių žmonių paliko didžiulį įspūdį moksleiviams ir leido pažvelgti į istoriją ir pilietiškumą kitu kampu.“

Gajutė ABELKIENĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode