Piliakalnių metai pradėti paroda ir paskaitomis

Lietuvos Respublikos Seimas 2017-uosius metus paskelbė Piliakalnių metais, todėl šiemet jiems bus skirta nemažai renginių. Mažeikiuose jie pradėti rajono moksleivių dailės olimpiados kūrybinių darbų paroda ir paskaitomis apie Mažeikių krašto piliakalnius bei renginius, skirtus Piliakalnių metams.

Pasveikino dalyvius

      Renginio pradžioje gausiai susirinkusius Mažeikių viešosios bibliotekos salėje sveikino organizatorė, Mažeikių rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė paveldosaugai Rūta Končiutė-Mačiulienė, taip pat pakviesdama tarti žodį Seimo narį Kęstutį Bartkevičių, kuris atskleidė, jog paskelbus šiuos metus Piliakalnių metais buvo siekiama suvienyti tautą, pagerbti savo protėvius. „Džiugu, kad visi čia susirinkote, stengsiuosi ir pats dalyvauti kituose renginiuose, aplankyti piliakalnius, o dabar linkiu gero renginio, kuo daugiau sužinoti apie piliakalnius, jų istoriją“, – sakė Seimo narys.

Papasakojo apie piliakalnius

      Itin išsamią ir įdomią paskaitą „Mažeikių krašto piliakalniai – neišsemtas regiono istorijos šaltinis“ skaitė Klaipėdos univesrsiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto Istorijos ir archeologijos katedros lektorius dr. Klaidas Perminas. Lektorius supažindino, kas apskritai yra piliakalniai, kokios jie gali būti formos, ir pabrėžė, jog piliakalniuose niekada nebūdavo laidojami žmonės, todėl pilkapiais jų vadinti negalima. Pasak K. Permino, piliakalnių yra įvairių rūšių, jie būdavo sudaryti iš daugelio dalių, kurių dabar išlikę tik kelio, pylimo, terasos, gynybinio griovio, natūralių kliūčių, papilio ir priešpilio pėdsakai. Atsirado piliakalniai dar Bronzos amžiuje. Taip pat lektorius pademonstravo žinomiausius Lietuvos, Kuršo ir Žemaitijos piliakalnius.

Mažeikių krašto piliakalniai

      Pasak lektoriaus, iš tikrųjų Mažeikių rajone vieni istorikai priskaičiuoja 13 piliakalnių, kiti – 14. Taip yra todėl, kad į sąrašą įtraukiamas arba išbraukiamas Mantvydų piliakalnis. Mažeikiuose jų atsiradimo laikas – taip pat Bronzos amžius. Juose rasta įvairių daiktų, ginklų, priklausančių žiemgaliams, kuršiams. Kitur aptikta židinių liekanų, gyvūnų kaulų, žalvarinių papuošalų ir kitų radinių. Apie piliakalnius galima išgirsti įvairiausių pasakojimų ir legendų.

      K. Permino teigimu, piliakalniai buvo ne kartą tyrinėti, tačiau jie dar slepia nemažai istorijos paslapčių.

Pristatė būsimus renginius

      R. Končiutė-Mačiulienė susirinkusiesiems pristatė būsimus Piliakalnių metų renginius, kurių idėjas pateikė iniciatyvinės grupės nariai. Pasak jos, bus organizuojamos piliakalnių tvarkymo talkos, kurios vyksta kasmet, prie piliakalnių bus įrengiamos nuorodos ir stendai, rengiamos ekskursijos į Šilalės rajoną ir po Mažeikių kraštą, ekspedicija su KU studentais, lankant kalvas, turinčias piliakalnių požymių, vyks išvažiuojamasis moksleivių ir profesionalių fotografų pleneras „Kultūrinis kraštovaizdis: nuo piliakalnių iki miesto bokštų“. Patyrę fotografai dalinsis patirtimi su jaunimu, mokys juos kultūros paveldo fotografavimo subtilumų. Atrinkus geriausias nuotraukas bus parengta „keliaujanti“ paroda. Jos pristatymas vyks 2017-09-15 Europos paveldo dienų renginyje. Tikimasi surengti Merkelio Račkausko ir Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijų archeologinę stovyklą, išleisti žemėlapį-informacinį lankstinuką „Mažeikių krašto archeologinis paveldas“. Dar šį mėnesį bus paskelbtas fotografijų konkursas „Metų laikai“, kur reikės fotografuoti piliakalnius iš to paties taško visais metų laikais, o baigsis konkursas kitų metų kovo mėnesį. Taip pat numatytas asmenukių konkursas, kuriame 10 greičiausiai aplankiusių visus rajono piliakalnius pelnys prizus. Ant piliakalnių vyks literatūriniai skaitymai, giedama „Tautiška giesmė Mindaugo karūnavimo dieną, švenčiamas lygiadienis, numatomi kiti renginiai.

Apdovanojo geriausius

      Bibliotekoje eksponuojama rajono moksleivių dailės olimpiados kūrybinių darbų paroda „Piliakalniai: praeities retrospektyva, dabarties realijos, ateities vizijos“. Jaunieji dailininkai savo darbuose vaizdavo piliakalnius, kaip jie juos mato, kokius įsivaizduoja, pasakojimus ir legendas apie juos.

      Pasak Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos dailės mokytojos Astos Milėškienės, olimpiadoje dalyvavo 60 moksleivių, 38 išrinkti geriausiais. Jiems įteikti Švietimo skyriaus padėkos raštai. Moksleiviaims už jų triūsą ir kūrybą dėkojo Švietimo skyriaus vyr. specialistė Violenita Juškevičiūtė ir vertinimo komisijos pirmininkas, Viekšnių gimnazijos mokytojas Vitalijus Baltutis.

 

Gajutė ABELKIENĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode