Susitiko su seniūnaičiais ir bendruomenių atstovais

      Pastaruoju metu Mažeikių rajono savivaldybės vicemerė Irena macijauskienė ir kiti Savivaldybės administracijos specialistai vyksta į rajono seniūnijas, kur susitinka su seniūnijos seniūnaičiais ir bendruomenių atstovais. Susitikimų metu Mažeikių rajono policijos komisariato pareigūnai apibūdina kriminogeninę stuaciją, aptariami kiti aktualūs klausimai. Praėjusią savaitę toks susitikimas vyko Mažeikių apylinkės seniūnijoje

Pristatė kriminogeninę situaciją

      Mažeikių rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininkas Arūnas Bubliauskas pristatė kriminogeninę situaciją rajone. Pasak jo, nusikalstamų veikų praėjusiais metais užregistruota 658, 2015 m. – 956. Ištirta 2016 m. 413, o 2015 m. – 579. Didžiausias nusikalstamumas – smurtas artimoje aplinkoje, antroje vietoje – vagystės. Jų ištirta nedaug. Taip pat aktualus rajone sukčiavimas. Buvo 27 telefoninių sukčių atvejai, ištirti 5. Tokie atvejai tiriami sunkiai, todėl A. Bubliauskas dar kartą perspėjo netikėti skambinančiais, nes nei policija, nei kitos institucijos nevaikšto į namus ir pinigų netikrina, jokių mokesčių neatlieka. Labai sunkių nusikaltimų praėjusiais metais nebuvo registruota. Nepilnamečių nusikalstamumas išlieka panašus. Gatvėse užregistruoti 28 nusikaltimai, ištirta 12. Sunkių sveikatos sutrikdymų pernai buvo vienas ir tas pats ištirtas.

      Veiklos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Paulius Šimkus informavo, jog seniūnijoje tos pačios tendencijos kaip ir visame rajone. Per praėjusius metus seniūnijoje registruotos 54 nusikalstamos veikos. Vyraujantys nusikaltimai – smurtas artimoje aplinkoje, jų registruota 18, vagysčių – 12, tačiau šiemet per pirmą mėnesį jau užregistruotos trys vagystės, todėl vyriausias tyrėjas atkreipė gyventojų dėmesį, kad geriau apsaugotų savo turtą. Daugiausia nustatoma viešosios tvarkos ir Kelių eismo taisyklių pažeidimų.

      Daugiau galinčių reaguoti

      Pasak P. Šimkaus, nuo praėjusių metų vasaros Mažeikių rajono policijos komisariatas yra pradėjęs dirbti pagal naują veiklos modelį. Įsteigti du skyriai iš anksčiau buvusių: Reagavimo ir Veiklos skyriai. Veiklos skyriuje įsteigtos penkios teritorinės grupės. Rajonas padalintas į penkias teritorijas. Toje grupėje, kurioje yra Mažeikių apylinkės seniūnija, yra penki pareigūnai. Keturių iš jų darbo vieta yra gatvė, po vieną ekipažą važinėjasi iš ryto ir po pietų. Realiai pajėgų, galinčių reaguoti į įvykius, po reformos yra daugiau. Visi kvietimai reguliuojami iš Telšių apskrities, gaunami per Bendrąjį pagalbos centrą telefono numeriu 112.

Prižiūri viešąją tvarką

      Rajono Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Nerijus Rapšys pristatė skyriaus veiklą ir informavo, jog skyriaus specialistų darbas – korupcijos prevencija, darbų sauga, civilinė ir priešgaisrinė sauga, atsakingi už mobilizaciją, viešosios tvarkos kontrolė.

      Pasak N. Rapšio, dabar yra keturi viešosios tvarkos srities darbuotojai, pernai buvo du. Skyrius kontroliuoja tam tikrų Kelių eismo taisyklių laikymąsi, automobilių statymą, kad būtų tvarka viešosiose erdvėse, galėtų pėstieji praeiti, mamos su vaikais. Taip pat skyriaus darbuotojai vykdo miesto ir gyvenamųjų namų aplinkos ir komunalinių atliekų tvarkymo kontrolę. Prižiūrimas reklamų kabinimas tam tikrose vietose, kaip laikomasi gyvūnų auginimo ir laikymo taisyklių, šunų vedžiojimo tvarkos, kapinių tvarkymo, bendrojo naudojimo patalpų priežiūros taisyklių.

      „Važiuojame į socialinius būstus, ypač jei skundžiasi kaimynai. Tiriame želdinių niokojimo ir pažeidimo atvejus, – sakė N. Rapšys. – Praėjusiais metais surašyti 135 administraciniai teisės pažeidimo protokolai, daugiausia dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo, taip pat dėl švaros ir komunalinių atliekų tvarkymo ir kt. Ne visi pažeidimai bus įvertinti bauda, nes naujajame Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta, kad pareigūnas galės perspėti žodžiu, anksčiau to nebuvo. Turime mobilias kameras, kurias kabiname tose vietose, kur bandoma šiukšlinti. Taip užfiksuota ir nubausta daugiau pažeidėjų. Žadame pirkti šiuolaikiškesnes kameras.“

Rūpinasi jaunimo užimtumu

      Telšių teritorinės darbo biržos Mažeikių skyriuje įsikūrusio Jaunimo darbo centro vadovė Ligita Diržininkienė akcentavo, jog Mažeikių apylinkės seniūnijoje jaunų bedarbių nedaug, apie 40 jaunuolių iki 29 m., kurie registruoti Darbo biržoje. Problemos nėra įsisenėjusios, o užimtumo priemonių yra daug, matyt, pasak centro vadovės, seniūnija naudojasi tomis priemonėmis.

      „Ką gali pasiūlyti Darbo birža? Vienas iš būdų yra Jaunimo darbo centras, kuris stengiasi kelti jaunuolių motyvaciją ką nors veikti, – apie galimybes kalbėjo L. Diržininkienė. – Priemonės pačios įvairiausios – tai savarankiškos veiklos vykdymas, galima rašyti projektus ir kurti savo verslą, galima dalyvauti kaip įmonei vietinio užimtumo projektuose ir visos kitos Darbo biržos priemonės, įvairios programos. Taip pat turime visokių idėjų renginiams, organizuojame moksleiviams ir jaunimui iki 29 m.“

      Vadovė pristatė projektą, vykdomą Lietuvos mastu, „Atrask save“, skirtą nedirbantiems ir nesimokantiems, niekur nedalyvaujantiems jauniems žmonėms. Lėšų skirta labai daug motyvacijai. Tai ekskursijos į įmones, veiklininimas, dėstytojams prisitraukti, bendradarbiavimui su mokymo įstaigomis. Pasak L. Diržininkienės, viena iš veiklų yra savanoriavimas. Tai neatlygintina veikla, bet gali gauti iki 70 Eur pajamų per mėnesį, jei savanoriauja po 100 valandų, nes mokama po 0,70 Eur už valandą. Šios lėšos skirtos išlaidoms kompensuoti. Savanoriavimas – tai nauda ateityje. Taip pat dalis to projekto skirta neregistruotiems Darbo biržoje, taip pat nesimokantiems ir nieko neveikiantiems.

Ragino sportuoti

      Kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Reda Guerrero skatino bendruomenes aktyviau prisijungti prie sportuojančios visuomenės ir pažadėjo pagalbą rengiant sporto renginius.

      „Laukiame jūsų idėjų, kaip galima paskatinti bendruomenes labiau įsijungti į sporto renginius, – kvietė bendradarbiauti vyr. specialistė. – Birželio 10 d. vienas iš didesnių renginių bus seniūnijų žaidynės ir kviestume seniūnijos gyventojus burti savo komandą ir dalyvauti. Bus krepšinis, virvės traukimas, futbolas, tinklinis, bėgimas, rankų lenkimas ir kitos rungtys. Jūsų komandą nuvešime ir parvešime, tik reikia dalyvauti.“

      Pasak R. Guerrero, gali kreiptis į skyrių dėl prizų ir kitų priemonių, taip pat kvietė kultivuoti ne tik tradicines sporto šakas, bet ir mažiau žinomas, kad galėtų paremti, nes pinigų šiek tiek esama. Numatyta, kad seniūnijose susirinktų futbolo komandos, kurias atvažiuos pamokyti žaisti treneriai, bus nupirkta visa reikalinga įranga.

Pagalba kaimo bendruomenėms

      Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Eimantas Salatka informavo, jog Kaimo rėmimo fondas vykdo tris programas, kuriose gali dalyvauti kaimo bendruomenės – tai kaimiškose teritorijose veikiančių nevyriausybinių organizacijų, tarp jų ir kaimo bendruomenių, taip pat kitų organizacijų, susijusių su kaimų, pavyzdžiui, bitininkų sąjunga, ūkininkų sąjunga, galimybė dalyvauti renginiuose, parodose. Joms bus kompensuojamos išlaidos kelionei, mokesčiai ir kitos įmanomos išlaidos. Tuo, pasak E. Salatkos, intensyviai naudojasi kai kurios rajono kaimo bendruomenės.

      Antroji priemonė, direktoriaus pavaduotojo teigimu, išlaidų laikui kompensavimas – interneto, telefono, transporto, kanceliarinės išlaidos. Tam tereikia iki vasario 17 d. užpildyti paraišką ir bus kompensuojama dalis išlaidų. Praėjusiais metais ne visos bendruomenės šia galimybe pasinaudojo.

      Trečioji priemonė – projektų finansavimas, 10 proc. išlaidų padengimas. Pasak E. Salatkos, 10 bendruomenių dalyvavo ministerijų projektuose, pateikė paraiškų už 45 tūkst. Eur, iš kurių kompensuota 10 proc. pavaduotojo teigimu, kol kas nematyti paskelbtų konkursų, tačiau startuos projektai per Šiaurės vakarų Lietuvos vietos veiklos grupę.

      „Esant poreikiui, svarstysime prisidėjimo prie šių projektų galimybę, – tikino E. Salatka. – Dalyvaukite, teikite. Seniūnaičiams jau turėjo būti kompensuotos išlaidos.“

Reikia lėšų

      Pasak Mažeikių rajono savivaldybės vicemerės Irenos Macijauskienės, norint skatinti užimtumą, taip pat ir jaunimo, reikalingos lėšos, o jų galima gauti rašant programas, kuriant projektus. Vicemerės teigimu, paraiškų priėmimas bus skelbiamas kovo mėnesį, tad reikėtų dalyvauti konkursuose bendruomenėms, nevyriausybinėms organizacijoms.

      „Skaitome, vertiname programas ir gerai jas apgalvojus galima gauti nemažai lėšų, tik reikėtų pažiūrėti, kad nebūtų vien išvykos, o kiekviena bendruomenė padarytų kažką, kas suburtų, suvienytų, – sakė I. Macijauskienė. – Kitas dalykas – galima gauti pinigų iš Visuomenės sveikatos rėmimo fondo. Šio fondo lėšos skirtos ne vien bendruomenėms, tačiau atrankos komisija, įvertinusi programas, gali skirti nemažai lėšų. Praėjusiais metais didelė suma skirta treniruoklių įrengimui kaimų bendruomenėse, o tai ir užimtumas, ir sportavimas, ir sveikatos stiprinimas. Norint gauti daugiau lėšų, bendruomenė turi bendradarbiauti su seniūnija.“

      Taip pat vicemerė atkreipė dėmesį, kad žmonės neliktų abejingi ir būtų reaguojama į šiuo metu ypač suaktyvėjusį smurtą prieš vaikus, taip pat ragino, kad atsirastų gyventojų, kurie būtų pasiruošę priimti smurtą patiriančius vaikus, kai reikės juos paimti iš šeimos, ir suteiktų jiems laikiną globą.

Turi galimybę studijuoti

      Šiaulių valstybinės kolegijos Mažeikių skyriaus vadovė Marija Labžentienė sakė, jog rajone yra galimybė siekti aukštojo mokslo, nes vyksta magistrantūros studijos, taip pat veikia kolegijos Mažeikių skyrius: „Organizuojame kolegines studijas ne tik mažeikiškiams. Kolegija šiek tiek buvo apmirusi, bet vis dar veikia, o nuo sausio 9 d. pradėjus eiti centro vedėjos pareigas, stengiuosi visur skleisti žinią. Tai irgi skatina užimtumą. Niekada ne vėlu studijuoti ir tobulėti. Jeigu ką sudomino, turime keturias studijų programas: buhalterinės apskaitos, įmonių ir įstaigų administravimo, socialinio darbo ir automatikos ir elektros inžinerijos, tik mes lėšų neturime, tad žmogus pats turi investuoti į savo tobulėjimą.“  

      Pasak M. Labžentienės, jos tikslas – pranešti. Kad kolegija yra, ir, tikimasi, bus, bei kvietė ateiti ne tik studijuoti, bet ir pasidomėti. Taip pat, pasak vadovės, dirbantys ilgus metus turi galimybę per trumpesnį laiką baigti studijas, įvertinus darbines kompetencijas.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode