Valstybės atkūrimo dieną – kitokia šventė

      Antradienį Mažeikių rajono savivaldybėje vyko spaudos konferencija apie Vasario 16-osios renginius rajono savivaldybėje. Savivaldybės vadovai, specialistai, renginių organizatoriai informavo apie numatomus renginius, kvietė mažeikiškius ir rajono svečius aktyviai juose dalyvauti, tuo labiau, kad ši šventė organizuojama, atsiliepiant į Prezidentės raginimą Vasario 16-ąją švęsti kitaip.

 

Viena svarbiausių datų

     Pasak spaudos konferenciją pradėjusio Mažeikių rajono savivaldybės mero Antano Tenio, nors vasario mėnesį švenčių netrūksta, tačiau viena svarbiausių Lietuvos istorijos datų yra Vasario 16-oji: Esame valstybės atkūrimo 100-mečio išvakarėse. Kitų metų šventės proga Savivaldybės taryba yra patvirtinusi priemonių planą, kuriame numatyta nemažai renginių, bet manau, kad ir šie metai neturi būti kitokie. Šventė turi vykti su pakilia nuotaika. Šiandien mūsų tikslas – rajono gyventojams papasakoti, kas vyks, kaip šiemet bus švenčiama Vasario 16-oji.“

      Meras kvietė bent šią dieną prisiminti šios datos svarbą ir kartu paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną.

      Pasak jo, tai gera proga padėkoti žmonėms, kurie daugiausia dirbo praėjusiais metais, tad bus suteikiamas Mažeikių rajono savivaldybės garbės piliečio vardas, įteikiamos nominacijos.

Istorinis bėgimas

      Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Sigutė Bernotienė tikino, jog, atsiliepiant į Prezidentės raginimą Vasario 16-ąją švęsti kitaip, kilo idėja surengti bėgimo varžybas: „Pagalvojome, jog turėdami nuostabias Laisvės ir Vasario 16-osios gatves, galime organizuoti didžiulį masinį renginį. Sporto taryboje pasiūlyta organizuoti bėgimą. Manau, tai bus istorinis bėgimas, nes jis jau darosi ne tik rajoninis, bet ir respublikinis. Jau užsiregistravę daug dalyvių iš kitų Lietuvos miestų ir miestelių. Mažeikiškiai šiek tiek pasyvesni, bet tikimės ir jų nemažai sulaukti. Bėgimas toks, kad išjudins ir mažus, ir didelius, todėl kad šitame bėgime galės dalyvauti įvairaus amžiaus bėgikai. Džiugu, kad radome organizatorius, turime ir savanorių, ir padėjėjų, tad renginys tikrai įvyks. Kviečiu visus aktyviai dalyvauti, jei ne bėgti, tai palaikyti bėgančiuosius. Juk nėra blogo oro, yra tik bloga apranga ir bloga nuotaika. Norisi, kad būtume visi kartu.“

Trasa – pagal amžių

      Pasak bėgimo organizatorių, Mažeikių bėgikų klubo „Penki kalnai“ prezidentės Mildos Zubavičienės, trasos skirtos vaikams, mėgėjams ir profesionalams. Vaikai galės rinkis 400 m ir 1 km trasas. Jie bėgs Laisvės gatve pirmyn ir atgal. Bėgantiems 3,3 km ir 10 km distancijas trasa drieksis Laisvės gatve, paskui suks į Vasario 16-osios gatvę, apibėgę fontaną, sportininkai grįš vėl Vasario 16-osios gatve, bėgs V. Burbos gatve ir apibėgę parką pasuks Laižuvos gatvės link ir grįš į Laisvės gatvę. Bėgantieji 3,3 km turės įveikti vieną ratą, o bėgantieji 10 km – tris ratus.

      „Trasa labai lygi, nėra aštrių posūkių, įkalnių ir nuokalnių, todėl bėgikams tai puiki proga siekti rezultatų, – sakė M. Zubavičienė. – Trasa sertifikuota, rezultatai bus tiksliai fiksuojami. Kitais metais planuojame, kad šis bėgimas bus įtrauktas į Lietuvos bėgimo taurės vieną iš etapų. Tokiu būdu šis renginys taps tradiciniu ir jame dalyvaus dar daugiau svečių bei profesionalių sportininkų.“

Dalyvaus ir profesionalai

      Bėgikų klubo prezidentė informavo, jog šventėje dalyvaus ir profesionalūs sportininkai – iš Viekšnių kilęs Justinas Beržanskis, daugkartinis Lietuvos 3 tūkst. metrų bėgimo čempionas, Ignas Brasevičius, praėjusį rudenį pasiekęs geriausią Lietuvos maratono rezultatą, o Aurimas Skinulis, sukūręs Trenerio Spartuolio personažą, praves vaikams linksmą mankštelę prieš bėgimą, organizuos linksmas estafetes ir kitaip ragins pajudėti, pasportuoti.

      Pasak organizatorių, tikimasi sulaukti per 300 dalyvių iš visos Lietuvos, taip pat atvyks bėgikai iš Latvijos, Saldus rajono.

Laukia prizai

      M. Zubavičienė teigė, jog organizatorių tikslas – šventėje padaryti kuo daugiau žmonių laimingus, todėl kiekvienas dalyvis, įveikęs distanciją, bus apdovanotas atminimo medaliu, o nugalėtojų ir prizininkų lauks 78 komplektai medalių. Vaikai ir suaugusieji suskirstyti į kuo daugiau amžiaus grupių, todėl ir apdovanojimų daug.

      „Turėsime daug prizų, kuriuos įsteigė rėmėjai, turi organizatoriai, – džiaugėsi klubo vadovė. – Apdovanojimus gaus ir jauniausias, ir vyriausias dalyviai, gausiausia komanda ir pan. Taip kad dovanų netrūks, belieka tik registruotis ir dalyvauti.“

Dalyvio mokestis – už numerį

      Norintys dalyvauti bėgime turi registruotis internetu, adresu http://www.mazeikiai.begimotaure.lt/ ir susimokėti dalyvio mokestį. Kaip nurodoma nuostatuose, registruojantis nuo 2017-02-01 iki 2017-02-15 vaikams (2007 m. g. ir jaunesni) – nemokama; moksleiviams (2000 m. g. ir jaunesni), senjorams (1957 m. ir vyresni) – 2 Eur; visiems suaugusiems – 6 Eur. Varžybų dieną dalyvio mokestis: vaikams (2007 m. g. ir jaunesni) – 2 Eur; moksleiviams (2000 m.g. ir jaunesni), senjorams (1957 m. ir vyresni) – 3 Eur; visiems suaugusiems – 10 Eur.

      „Registracijos mokestis masiniuose renginiuose nėra naujiena. Jis renkamas dėl to, kad kiekvienas dalyvis gauna individualų numerį su mikroschema, tiksliai skaičiuojančia jo laiką, taip pat kiekvienas dalyvis, įveikęs pasirinktą distanciją, dovanų gauna atminimo medalį. Renginio techninis aptarnavimas taip pat kainuoja. Be to, simbolinis registracijos mokestis yra tarsi moralinis įsipareigojimas pačiam dalyviui dalyvauti renginyje, – paaiškino M. Zubavičienė. – Išankstinė registracija reikalinga ir tam, kad galėtume prognozuoti dalyvių skaičių, užsakyti reikiamą kiekį numerių ir medalių. Iš vaikų iki 10 metų amžiaus registruojantis iš anksto iki vasario 15 dienos mokestis neimamas. Planuojant renginį kalbėjome ir su Švietimo skyriaus darbuotojais, kurie mokesčių nebuvo išgąsdinti ir minėjo, kad švietimo įstaigos pasistengs atrasti galimybių sumokėti už vaikus startinius mokesčius. Beje, kas negali bėgti, kviečiami pasidžiaugti renginiu, būti bėgikų sirgaliai, pasipuošti tautine atributika.“

      Tą patį patvirtino ir vicemerė S. Bernotienė, pasak kurios, negalintys susimokėti ir taip dalyvauti bėgime, gali kitokiais būdais dalyvauti šventėje: būti žiūrovai, palaikymo grupė ir džiaugtis renginiu.

Ribos eismą

Organizatoriai ir Mažeikių policijos komisariatas informuoja, jog bėgimo metu eismas bus ribojamas nuo 11.00 val. iki 15.00 val. senamiestyje, Laisvės g., Vasario 16-osios g., V. Burbos g., Birutės g., V. Kudirkos g., Mindaugo g., Laižuvos g. Gyventojų ir miesto svečių prašoma supratingumo ir kelionės maršrutus planuoti atsižvelgiant į bėgimo trasą arba važiuoti kitu laiku. Sergantieji miesto ligoninę galės pasiekti. 

Kiti renginiai

      Renginių režisierius Paulius Mylė papasakojo, jog 13 val. vyks šv. MišiosMažeikių Švč. Jėzaus Širdies bažnyčioje, 14 val. – atminties valanda Nepriklausomybės aikštėje, kurio metu vyks kultūrinė programa, bus apdovanoti bėgimo nugalėtojai ir prizininkai. Iš čia eisena pasuks į Mažeikių kultūros centrą, kur vyks šventinis koncertas, Garbės piliečio vardo suteikimo ir nominacijų įteikimo ceremonijos.

      Mažeikių kultūros centro direktorius Raimundas Radavičius džiaugėsi, jog į koncertą pavyko sukviesti visus Mažeikių meno kolektyvus: „Džiugu, jog jie nori dalyvauti, jaučia didelę atsakomybę, tad kviečiu nepavargti ir dalyvauti šventiniame koncerte, kuris prasidės 16 val.“

      Pasak P. Mylės, prieš koncertą II aukšto foje vyks akcija „Sužinok. Pasidaryk pats. Nusifotografuok“, kur bus galima pačiam pasigaminti lietuvišką atributiką, pasipuošti ir nusifotografuoti.

 

Vyks visame rajone

 

      Savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Rupkutė priminė, jog Vasario 16-osios renginiai vyks ne tik mieste, bet ir seniūnijose bei ugdymo įstaigose: „Kviečiame ir į Tulnikius, į Reivyčius, Sedą – vyks stalo teniso varžybos, koncertas, Ukrinuose – tradicinis Oranžinio kamuolio krepšinio turnyras, kitur vyks šaškių varžybos. Labai įdomią parodą parengė Dailės mokyklos mokiniai ir mokytojai –performansą „Šulinys“.

 

Ragino iškelti vėliavą

 

      A. Tenys ragino gyventojus Lietuvos valstybės dieną nepamiršti iškelti valstybinę vėliavą: „Kai pravažiuoji, matai tokių gatvių, kur vėliavos iškabintos beveik prie visų namų, kitur – prie kas antro ar dar rečiau. Tikiuosi, kad vis daugiau žmonių jau yra įsigiję vėliavas ir nekils problemų dėl jų iškėlimo. Yra sankcijos už neiškėlimą, bet manau, kad žmonės bus pilietiški ir vėliavos plevėsuos prie visų pastatų.“

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode