Tarėsi sveikatos priežiūros įstaigų vadovai

      Trečiadienį Mažeikių rajono savivaldybėje vykusiame sveikatos priežiūros įstaigų vadovų susitikime aptartos programų rengimo galimybės, e.sveikatos sistemos naudojimo problemos. Tartasi dėl smurto prieš vaikus atvejų.

 

Kvietė teikti programas

      Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Irena Macijauskienė informavo, jog praėjusiais metais Visuomenės sveikatos rėmimo programai buvo skirta apie 320 tūkst. eurų, todėl sveikatos priežiūros įstaigos gavo nemažai lėšų, apie 60 proc., programų, projektų vykdymui.

      „Atsižvelgta ne tik į tas, kurios teikia pirminę priežiūrą, bet skirta visoms prašiusioms įstaigoms. Taip pat lėšų gavo įstaigos nepriklausomai nuo pavaldumo, jeigu jos pateikė programas, – sakė I. Macijauskienė. – Reikia pasitarti, ką planuojate šiems metams, kiek reikės lėšų, kad jų netektų grąžinti.“

      Pasak Savivaldybės gydytojos Daivos Jurkūnienės, Bendruomenės sveikatos taryba paskirsto prioritetus, Savivaldybės taryba patvirtina ir tada skirstomos lėšos, kurių gali gauti ne tik sveikatos priežiūros įstaigos, bet ir nevyriausybinės organizacijos, bendruomenės ir kt.

      „Praėjusiais metais sveikatos priežiūros įstaigos vykdė 22 programas, iš viso buvo įgyvendinamos 55 programos, – sakė D. Jurkūnienė. – Ligoninėje buvo ruošiami du rezidentai, Mažeikių PSPC vykdė 4 programas, Greitoji medicinos pagalba – 1, Biržiškų sveikatos centras tyrė vaikus dėl tuberkuliozės. Būtų gerai pasiskaičiuoti, kiek reikės lėšų ir kokias programas galvojate įgyvendinti.“

Skiepyti nuo meningokoko – patartina

      I. Macijauskienės teigimu, praėjusiais metais akcentuota naujovė dėl skiepų nuo meningokokinės infekcijos: „Kiek pamenu, Mažeikių PSPC buvo numatęs paskiepyti apie 100 vaikučių. „Šeimos sveikatos centras“ taip pat vykdė vakcinavimo programą. Vakcina labai brangi, tad klausimas, ar rengsite tokią programą, ar ji tikslinga, nors, kai šia infekcija suserga vaikai ar net miršta, kalti būna gydytojai, kad nepasirūpino, neprižiūrėjo. Dabar sunku įvertinti vakcinos efektyvumą, gal tai paaiškėtų po kelerių metų, palyginus skiepytų ir neskiepytų vaikų sergamumo rodiklius.“

      Mažeikių PSPC direktorius Audrius Stankevičius tikino negalįs vienareikšmiškai atsakyti į šį klausimą. Pasak jo, vakcinavimas nuo meningokoko – labai reikalingas dalykas, bet sunku tėvams išaiškinti ir juos įtikinti: „Manau, reikalinga. Smagu, kai turi vakcinos ir norintiems gali pasiūlyti. Poreikis būtų.“

      D. Jurkūnienės nuomone, ne visi tėveliai nori ar gali vaikus paskiepyti, nes vakcina pakankamai brangi.

Naudoja ne visi

      Į I. Macijauskienės klausimą, kaip sveikatos priežiūros įstaigos naudojasi e.sistema, ar rašo e. receptus, dauguma vadovų atsakė, jog dar tik planuoja tai daryti, sudarinėja sutartis.

A. Stankevičiaus teigimu, jo vadovaujama sėkmingai naudojasi e. sistema, rašo receptus: „Labai džiaugiuosi ir dėkoju savo gydytojams, slaugytojoms, kurie stengėsi, mokėsi ir dabar dirba su e. sistema tiek, kiek leidžia pati sistema. Turime daug priekaištų Telšių regiono programai ir ypač aptarnaujančiam personalui. Receptus rašome, tačiau vienose vaistinėse būna viskas gerai, kitose užlūžta. Tikimės, kad iki 2018 m. viskas susitvarkys.

VšĮ Sedos PSPC vyr. gydytoja Vilmantė Stankevičienė tikino, jog su e. sistema, patys to nežinodami, dirba jau nuo 2015 m.

UAB „Medica klinika“ atstovė Adrijana Povilionytė sakė, jog kol kas e. sistema nesinaudoja, nes ji dar nėra sukonfigūruota visuose filialuose. Po mėnesio, kai viskas bus atlikta, pradės naudotis šita programa.

Sergančių gripu mažėja

      Su sveikatos priežiūros įstaigų vadovais tartasi ir dėl gripo epidemijos paskelbimo Mažeikių rajone. Pasak I. Macijauskienės, rekomenduojama skelbti gripo epidemiją, kai gripo susirgimo atvejų yra apie 30 proc., šiuo metu rajone tiek sergančiųjų gripu nėra. Pasitaiko peršalimo ligų, tačiau gripo susirgimo atvejų nėra daug.

      D. Jurkūnienės teigimu, šią savaitę rajone sergančiųjų yra 149 atvejai/10 tūkst. gyventojų, gripu serga 83, tai sudaro 10,15 proc. visų sergančiųjų. Praėjusią savaitę gripu sirgo 11,18 proc., taigi susirgimų mažėja. Įstaigų vadovų nuomone, epidemiją skelbti nėra būtinybės (ketvirtadienį, vasario 9 d., gripo epidemija rajone paskelbta, – aut. past.).

Būtina atkreipti dėmesį

      Vicemerė atkreipė dėmesį į šiuo metu itin aktualią problemą – smurtą prieš vaikus. Pasak I. Macijauskienės, sudaryta darbo grupė, tačiau medikai turėtų atkreipti dėmesį į ateinančius vaikus, ar ant jų kūnelių nėra fizinio smurto požymių: „Mūsų rajone taip pat padaugėjo pranešimų apie smurtą vaikų atžvilgiu, tad savo kolektyvuose būtinai pasikalbėkite apie tai, kad gydytojai, pastebėję smurto požymius, iš karto praneštų Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistams arba tiesiai į policiją. Ligoninės darbuotojai, į kuriuos dažniausiai kreipiamasi dėl sumušimų naktį, informuoja pareigūnus. Taip pat turėtumėte elgtis ir jūs.“                 

     

     

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode