Šiemet – didesnis dėmesys piliakalniams

      Seimas 2017-uosius metus paskelbė Piliakalnių metais, todėl visoje šalyje šiemet daugiau dėmesio bus skiriama piliakalniams, jų išsaugojimui ir istoriniam įprasminimui. Ne išimti ir Mažeikių rajonas, kur stūkso 14 piliakalnių. Vieni jų tvarkomi ir prižiūrimi, kiti dar laukia talkininkų rankų.

 

      Penktadienį vykusiame Kultūros ir sporto skyriaus surengtame posėdyje svarstyta, kaip būtų galima paminėti šiuos metus, kokią informaciją pateikti ir kokius renginius organizuoti. Pasiūlymus teikė Mažeikių muziejaus, seniūnijų ir ugdymo įstaigų bei visuomeninių organizacijų atstovai.

Išskirtinė vertė

      Pasak Kultūros paveldo departamento vyriausiosios specialistės Akvilės Jagminaitės-Markevičienės, kultūriniame kraštovaizdyje išskirtinė vertė tenka piliakalniams, todėl jie neliks pamiršti ir Europos kultūros paveldo dienomis: „Juolab kad 2017-ieji Lietuvoje paskelbti Piliakalnių metais. Nors archeologinės vietovės nepatyrusiai akiai dažnai gali būti net nepastebimos, jos vertingos ne tik prisidėdamos prie mūsų supratimo apie vietos ir žmonių istoriją, bet ir svarbios istoriniam kultūriniam kraštovaizdžiui – juk dažniausiai archeologinis paveldas mus nukelia į pačius tolimiausius laikus, t. y. į šiandien matomo kraštovaizdžio formavimosi pradžią.“

      Suprasdama šią vertę, Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Rūta Končiutė-Mačiulienė sukvietė į posėdį neabejingus mūsų kraštovaizdžiui ir istorijai žmones, pasidžiaugdama, jog daugelis piliakalnių tvarkomi jau ne pirmus metus, prižiūrimi nuolat, turi savo šeimininkus, kiti gi dar laukia savo šeimininko ir priežiūros. Taip pat vyr. specialistė kvietė išsakyti pasiūlymus, ko reikėtų, kad žmonės lankytų piliakalnius, juos prižiūrėtų, kokie renginiai galėtų būti organizuojami.

Trūksta informacijos

      Pasak Mažeikių turizmo ir verslo informavimo centro direktorės Jolantos Gintalienės, labiausiai trūksta informacijos, kur koks piliakalnis yra, kokia jo istorija, padavimai ir panašiai: „Reikėtų sudaryti kokį žemėlapį su piliakalnių koordinatėmis, nes dabar visi turime išmaniuosius telefonus su navigacija ir koordinates lengvai galime nustatyti bei taip rasti piliakalnį.“

      Panašią mintį išsakė ir kraštotyrininkas Algirdas Vilkas. Jo nuomone, reikia pradėti nuo informavimo, kad rajone yra tokie piliakalniai: „Reikėtų pateikti informaciją apie piliakalnius ir galbūt organizuoti jų aplankymą, kad žmonės sužinotų jų buvimo vietą. Gal tą aplankymą būtų galima surengti išleidžiant kokį sugrafuotą pagrindą, kad žmonės aplankytų kiekvieną piliakalnį, nufotografuotų ir įklijuotų į atitinkamą langelį. Po to būtų galima įsteigti prizą ir padovanoti žmogui, pirmajam aplankiusiam visus 14 Mažeikių rajono piliakalnių.“

      Pasak muziejininko Vytauto Ramanausko, būtų galima per kokią šventę apvažiuoti visus piliakalnius ir atsižymėti, o paskui apdovanoti greičiausius ir tiksliausiai suradusius piliakalnius.

      Židikų seniūnijos atstovai apgailestavo, jog prie piliakalnių nėra rodyklių nuo kelio, kad žmonės galėtų juos lengviau atrasti. Taip pat reikalingi stendai su vietovės istorija, kita informacija.

Įvairūs konkursai

      A. Vilkas tikino, jog būtų galima surengti fotokonkursą „Piliakalniai visai metų laikais“: „Galima būtų fotografuoti iš to paties taško visais metų laikais, poto surengti parodą.“

      Ukrinų bibliotekos bibliotekininkė Valda Muravjovienė teigė jau numačiusi literatūrinius skaitymus ant piliakalnių arba piešinių, sakmių ar padavimų konkursą: „Jau praėjusiais metais vaikai kūrė sakmes. Jų buvo nedaug, tačiau vis tiek vaikai kūrė, rašė, skaitė.“

      Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Alina Bernotienė teigė, jog biblioteka jau yra numačiusi įvairias parodas, literatūrinius skaitymus ir kitokius renginius.

      Merkelio Račkausko gimnazijos direktoriaus pavaduotojas Laimonas Terasius pasiūlė mokiniams gaminti maketus, juos eksponuoti, o vėliau saugoti muziejuje.

Renginiai

      Netrūko pasiūlymų, kokius renginius organizuoti. Pasak A. Vilko, ant kokio piliakalnio būtų galima sukurti rekonstrukcijas pagal to meto papročius, pavyzdžiui, karinę aprangą, dainuoti karines-istorines dainas. V. Ramanauskas siūlė kurti renginį kaip vaizdelį, kurį būtų galima įdėti į filmą apie rajono piliakalnius. Taip pat muziejininkas užsiminė apie ugnies sąšauką – užkurti ant visų piliakalnių ugnį, bet pas mus nesimatys, nes vietovė miškinga,tai gal reikėtų fejerverkų: „Gal dronais galėtų pafilmuoti. Turėtų daugiau organizuoti bendruomenės.“

      Pasak R. Končiutės-Mačiulienės, yra vienas iš punktų giedoti „Tautišką giesmę“ ant piliakalnių. Kiti susitikimo dalyviai tikino, kad Rudens lygiadienis labai tam tiktų. Beveik visose seniūnijose yra piliakalnių, tai bendruomenės galėtų organizuoti tokias šventes.

      Seimo nario Kęstučio Bartkevičiaus padėjėjas-sekretorius Česlovas Čyžas tikino, jog būtinas Piliakalnių metų atidarymo ir uždarymo renginys, t. y. turi būti pradžia ir pabaiga.

      S. Strazdausko nuomone, į visus renginius reikėtų labiau įtraukti jaunimą, kad jie dalyvautų, kurtų, tada būtų ir mažiau vandalizmo atvejų. Būtų galima organizuoti šventę su senaisiais amatais.

      Ventos regioninio parko vyr. specialistas Ramūnas Dulinskis taip pat pritarė, jog Liepos 6-osios renginiai galėtų vykti prie piliakalnių, parkas galėtų paruošti Gyvolių piliakalnio teritoriją renginiui ar kokiam žygiui.

      Švietimo skyriaus vyr. specialistė Violenita Juškevičiūtė džiaugėsi, jog į piliakalnių priežiūrą, jų istoriškumo išsaugojimą įsitraukė mokyklos, jos ir toliau prisidės prie visų darbų.

      Merkelio Račkausko gimnazijos direktorė Asta Žukauskienė prisipažino, jog norėtų organizuoti archeologinį vasaros žygį į jų tvarkomą piliakalnį.

Talkos

      Pasak susirinkusiųjų, labai svarbus darbas – piliakalnių tvarkymas ir priežiūra, kurie neturi vykti tik šiais metais, tai turi tęstis visą laiką.

      L. Terasius tikino, jog akcijos „Darom“ metu mokiniai galėtų tvarkyti piliakalnius, juk vaikštoma pavenčiais, renkamos šiukšlės, tai kodėl nesutvarkius, o ir vėliau neprižiūrėjus piliakalnio.

      Seniūnijų atstovų teigimu, kai kurie piliakalniai jau tvarkomi nuolat, pavyzdžiui, Leckavos, Rimolių, Renavo, Vadagių, Dapšių, Ritinės piliakalnius prižiūri vietos bendruomenės, prie jų prisijungia mokyklos, Mažeikių turistų klubas, Rotary klubas „Liberta“.

      Apibendrindama visus pasiūlymus, R. Končiutė-Mačiulienė džiaugėsi jų gausa ir tikino atsižvelgsianti į visus, sudarydama Piliakalnių metų renginių planą, pagal kurį bus galima daug ir nuoširdžiai dirbti.

Gajutė ABELKIENĖ

     

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode