Keliavimas paslapties labirintais

Vasario 2 d. Mažeikių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko Mažeikių techninės kūrybos centro fotografijos būrelio projekto „Vaizdas ir žodis“ pagal Virginijaus Sungailos poezijos knygą „Paslapties piligrimas“ pristatymas.

 

Idėja gimė spontaniškai

Praėjusių metų rudenį viešojoje bibliotekoje buvo organizuotas V. Sungailos knygos „Paslapties piligrimas“ bei nuotraukų parodos „Atspindžiai vandenyje“ pristatymas. Šiame renginyje dalyvavo ir paminėto būrelio moksleiviai bei jų vadovė Gražina Plonienė.

Būtent V. Sungailos poezija inspiravo kūrybinį projektą „Vaizdas ir žodis“. Kažkas netikėtai atėjo į jo parodos atidarymą, kažkam netikėtai pateko jo poezijos knygelė ir vėliau kažkam šovė mintis vaizdą ir žodį paversti „kūnu“.

Parodoje eksponuojama 50 meninių fotografijų, kuriose perteikiamas tam tikras vaizdas, pastebėjimas, momentinė akimirka ar išgyvenimas, organiškai sąveikauja su V. Sungailos poezija. Viena iš autorių, Gelmina Kučkaitė, savo darbui pasirinko gana įdomų asociatyvų temos sprendimą. Tolumoje matyti apšviesta Mažeikių geležinkelio stotis. Jaunas žmogus, kaip koks miražas, stovi ant grafiškų geležinkelio bėgių. Aplinkui tvyrančioje tamsioje erdvėje pavieniai šviesuliai bando įveikti vėlyvą tamsą ir tylą. O nuotraukos apačioje yra eilėraščio citata: „esu paslapties piligrimas / mane supa skaidrus oras...“. Tai ir yra fotografijos paslapties kodas bei nuoširdus bandymas pakviesti žiūrovą pačiam pabūti paslapties piligrimu. Puiki interpretacija!

Tą patį kvietė padaryti ir kiti jaunieji fotomenininkai: Martynas Bučius, Gerda Stonkutė, Austėja Riškutė, Edvinas Najulis, Jonas Kažukalovas, Skaidra Šerpetauskaitė ir kiti.

     Gegužės 19 dieną Mažeikių kultūros centre įvyko J. Vaičkaus „Skrajojamojo“ teatro poezijos spektaklis „Langas“, taip pat pagal kūrėjo V. Sungailos eiles. Vakaro metu režisierė Airida Lementauskienė pasidžiaugė, kad ne tik ją, bet ir jaunimą bei fotografų būrelio vadovę G. Plonienę įkvėpė mažeikiškio kūryba: nuolatinis paslapties ieškojimas ir sunkus žmogaus ėjimas per gyvenimą, vidiniai prieštaravimai ir išgyvenimai to, ko nepamatysi akimis. Juk ne kiekvienas sugeba pamatyti, kaip naktis atrakina tylą arba danguje plevėsuoja vaivorykštė, kaip lietuje plūduriuoja saulė ir tyliai susigėsta vakaras.

Didelis stebuklas

„Man buvo malonu dovanoti moksleiviams knygas ir džiugu, kad jie paskaitė ir jiems kilo visokių minčių. Šiandien pristatomas projektas yra pirmas ir unikalus, jam būtų galima sugalvoti tęsinį, gal net kažkaip įamžinti išleidžiant atskirą albumą. Visiems noriu padėkoti už gražų ir prasmingą sumanymą. Gal šie jaunuoliai suaugę ir neužsiims rimtais menais, bet tikiu, kad ši patirtis jiems bus įsimintina ir naudinga“, – sakė V. Sungaila.

   Jaunųjų fotografų vadovė G. Plonienė sakė, kad didžiuojasi savo moksleiviais ir jų vaizdinėmis interpretacijomis, apgailestavo, kad ne visi darbai pateko į parodą, nuoširdžiai dėkojo rajono Savivaldybei už finansinę paramą šiam projektui. Po to pristatė savo meninius ieškojimus bei poezijos sugretinimo galimybes.

     Viešosios bibliotekos direktorė Alina Bernotienė džiaugėsi nekasdienišku renginiu ir gausiai susirinkusia žingeidžia publika. „Mūsų biblioteka visada atvira muzikai, menui, žodžiui ir visiems žmonėms. Linkiu su šia paroda aplankyti visą Lietuvą ir parodyti, kokie gabūs žmonės gyvena Mažeikiuose“, – sakė direktorė ir atsidėkodama renginio dalyviams įteikė bibliotekos suvenyrus.

     Kūrybinį projektą „Vaizdas ir žodis“ puikiai papildė „Skrajojamojo“ teatro aktorių skaitomos V. Sungailos eilės, kompozitoriaus ir atlikėjo Renato Selenio akustinės dainos.

„Kiekvienas žmogus jį supantį pasaulį ir meną mato bei suvokia savaip. Vaikas – vienaip, o jo mokytoja – kitaip, poetas, kompozitorius ar dailininkas dar kitaip, bet menas parodo, kokia gili kiekvienos akimirkos ir kelionės šioje Žemėje prasmė. Tame slypi ne tik visas įdomumas bei unikalumas, bet ir didelis šio pasaulio stebuklas“, – apibendrino renginį vakaro vedėja, režisierė A. Lementauskienė.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode