Prisiminė žymų fotografą, poetą, keliautoją

Nuolat klajojęs po įvairias pasaulio šalis žymus fotografas, poetas, keliautojas Paulių Normantą bemaž kiekvieną vasarą užsukdavo į Mažeikių r. Viekšnius, kuriuose baigė Viekšnių vidurinę mokyklą. Žymaus viekšniškio prisiminimų vakaras vyko Mažeikių TAU universiteto Viekšnių skyriuje.

Šių eilučių autorė, tautodailininkė, poetė Sniegina Chriščinavičienė susirinkusiuosius supažindino su šviesios atminties P. Normanto biografija, jo vykdytomis ekspedicijomis, suteikė informacijos, kur ir kada buvo surengtos fotografijų parodos, papasakojo apie įteiktus žymiausius Lietuvos ir kitų šalių apdovanojimus.

Taip pat papasakojo, kuriose Lietuvos ir užsienio šalių kolekcijose patalpintos fotomenininko fotografijos. Pristatė nuotraukas iš 2006 metų kalendoriaus, kurios pateiktos iš septynių šalių ir, kaip pats autorius minėjo, „tai pats įdomiausias kalendorius iš visų jau išleistų“.

Renginio dalyviai pamatė į Lietuvos rekordų knygą patekusią fotografijos ir poezijos knygą „Baltas“, išleistą 2005 m. Šios lankstytinės knygos ilgis – 10,4 m, aukštis – 24,5 cm, o storis – 1,8cm. Idėja išleisti minėtą knygą autoriui kilo Bankoke pamačius maldaknygę. Ši knyga išskirtinė ir tuo, kad čia pateiktos ne tik nuotraukos, bet ir eilėraščiai, parašyti haiku poezijos forma. Knygoje autorius pasirašė Lai-Vėjaus vardu. Tai būtų galima suprasti kaip „Laisvas vėjas“.

Vakaro metu pristatytas 2009 metais išleistas 11-asis fotoalbumas „Auksinis Budos vėjas“, kuriame pateikti aprašymai ir nuotraukos iš Kambodžios, Tailando, Laoso, Mianmaro.

Susirinkusieji išgirdo poeto haiku eiles apie drugelius, būtį, gyvenimo prasmę.

Gyvais prisiminimais iš susitikimų Viekšniuose dalinosi Daktaro Antano Biržiškos sveikatos namų direktorė ir TAU universiteto Viekšnių skyriaus vadovė Aušrelė Jadvyga Gurauskaitė. Pasak jos, P. Normantas atvažiavęs į Viekšnius aplankydavo Viekšnių vaistinės muziejų, biblioteką, mokyklą, dabar gimnaziją, Daktaro A. Biržiškos sveikatos namus, šviesios atminties mokytojų Ablingių šeimą ir niekada neišvažiuodavo neaplankęs jos. Gydytoja susirinkusiems papasakojo įdomių P. Normanto biografijos faktų: apie nelengvas jo gyvenimo sąlygas ekspedicijų metu, apie pačių įvairiausių projektų vykdymą siekiant gauti lėšų ekspedicijoms, parodoms, leidinių išleidimui, apie didelį ir nenuilstamą pasiaukojimą tam, kad padėtų, kuriems reikia pagalbos, apie didžiosios dalies gyvenimo paaukojimą, kad kuo daugiau užfiksuotų iš sunkiausiai prieinamų kraštų medžiagą, kuri būtų tikra istorija ne tik šiandienai, bet ir ateities kartoms Lietuvoje ir pasaulyje. Taip pat pasakojo apie žymaus fotografo planus, nors ir silpnėjant sveikatai.

Dar daug daug visko papasakojo apie žymaus žmogaus, kuris, nors ir nebegyveno daugelį metų Lietuvoje, o buvo svečias ir lankytojas, nuoširdžius ir didelius siekius, Jį traukė tėvų žemė, gražius prisiminimus iš atminties knygos skaitydavo vaikščiodamas po Viekšnių pušyną ir džiaugdamasis gražiausia, jo manymu, lietuvių kalba.

Sniegina CHRIŠCINAVIČIENĖ

Mažeikių TAU universiteto Viekšnių skyriaus lankytoja

Nuotraukos Viktoro PAKAMANIO

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode