Rinkliava – pagal naują metodiką

 Šiandien Mažeikių rajono savivaldybės tarybos posėdyje, be kitų klausimų, svarstoma nauja Mažeikių rajono savivaldybės vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą dydžio nustatymo metodika, pagal kurią bus skaičiuojamas kitų metų mokestis už šiukšlių išvežimą. Toks dokumentas bus tvirtinamas pirmą kartą, tad politikams kilo nemažai neaiškumų ir klausimų.

Būtina pasitvirtinti

Pasak Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Vietinio ūkio skyriaus vedėjo Alfonso Žiulpos, anksčiau rinkliavos skaičiavimo metodikos tvirtinti nereikėjo, tačiau Vyriausybei patvirtinus Vietinės rinkliavos dydžio nustatymo taisykles, tai padaryti būtina.

      „Ši metodika nekalba nei apie kainas, nei apie tonas, nei apie dydžius, o tik kaip bus skaičiuojama rinkliava, – aiškino A. Žiulpa. – Ši metodika buvo pristatyta praėjusiame Tarybos posėdyje. Pirminis projektas buvo pateiktas svarstyti administracijos direktoriaus sudarytai komisijai, o patį projektą rengė Telšių regiono atliekų tvarkymo centro (TRATC) pasamdyta konsultantų įmonė, laimėjusi konkursą. Per mėnesį nuo pirmojo svarstymo metodika supaprastinta, pašalintos loginės klaidos, išmesta viena nereikalinga formulė, taip pat atskirai išskirtos kai kurios nekilnojamojo turto grupės.“

Atskiros grupės

        Vietinio ūkio skyriaus vedėjo teigimu, pirminiame projekte daugiabučiai namai tiek mieste, tiek kaime buvo kartu, vienoje grupėje, dabar pasiūlyta išskirti, kadangi, pasak A. Žiulpos, gali būti skirtingi atliekų išvežimo dažniai, kaip kad yra dabar. Taip pat atskirti sodų paskirties objektai, kadangi vieni turi soduose namelius, tačiau ten apsilanko vos keletą kartų per vasarą, net nenakvoja, o kiti gyvena ten nuolat. Pagal tai rinkliavos dydžiai būtų skirtingi.

Naujojoje metodikoje numatytos 24 nekilnojamojo turto grupės, kurioms rinkliavos dydis bus skaičiuojamas pagal tą pačią formulę, bet skirsis pagal konteinerių pakėlimo skaičių, fiksuojamą pagal mikroschemas. Jomis bus pažymėtas kiekvienas konteineris.

Nekilnojamojo turto objektai,kurių savininkai ar įgalioti asmenys privalo mokėti rinkliavą, skirstomi į šias kategorijas: butai daugiabučiuose namuose mieste: Mažeikiai, Seda, Viekšniai; butai daugiabučiuose namuose kaime; individualūs namai mieste: Mažeikiai, Seda, Viekšniai; individualūs namai kaime; gyvenamosios paskirties objektai įvairių socialinių grupių asmenims; viešbučių paskirties objektai; administracinės paskirties objektai; prekybos paskirties objektai; paslaugų paskirties objektai; maitinimo paskirties objektai; transporto paskirties objektai; garažų paskirties objektai; gamybos, pramonės paskirties objektai; sandėliavimo paskirties objektai; kultūros paskirties objektai; mokslo paskirties objektai; gydymo paskirties objektai; poilsio paskirties objektai; sporto paskirties objektai; religinės paskirties objektai (išskyrus maldos namus); specialiosios paskirties objektai; sodų paskirties objektai; sodų paskirties objektai, gyvenami nuolat; kiti objektai.

Skirtingos kiekvienai savivaldybei

Pasak TRATC`o direktoriaus Rimanto Adomaičio, kiekviena savivaldybė svarsto ir tvirtina savo atskirą metodiką. Šiuo metu kitose savivaldybėse svarstoma metodika ir nuostatai, Mažeikiuose situacija kiek kitokia, šiek tiek atsiliekama dėl objektyvių priežasčių, kadangi nėra nupirktas vežėjas.

„Dėl tos priežasties Mažeikiuose nuostatai bus svarstomi vėliau, kai bus vežėjas, bus nustatyti vežimo dažniai, tuo tarpu Plungėje, Rietave ir Telšiuose jau yra vežėjai su fiksuotais konteineriais, ten jau skaičiuojama nuo konteinerių pakėlimo, – aiškino R. Adomaitis. – Nuostatai ir metodika yra konkrečiai kiekvienos savivaldybės, bendrų regioninių sprendimų šiais metais jau neturėsime.“

Dvinarė sistema

Pasak mero patarėjo Vygando Povilo Ostrauskio, naujoji metodika reikalinga todėl, kad atsiranda dvinarė sistema: pastovioji ir kintamoji dedamosios.

Kaip rašoma Metodikoje, „apskaičiuota Rinkliava turi būti dvinarė t. y. susidedanti iš pastoviosios ir kintamosios dedamųjų. Pastovioji Rinkliavos dedamoji nustatoma tokia, kad padengtų Pastoviąsias sąnaudas. Pastovioji dalis turi būti vienodo dydžio visiems tos pačios kategorijos nekilnojamojo turto objektams. Kintamoji rinkliavos dedamoji nustatoma tokia, kad padengtų Kintamąsias sąnaudas. Kintamąją rinkliavos dalį moka nekilnojamojo turto objektų savininkai ar jų įgalioti asmenys, kuriems teikiama komunalinių atliekų paėmimo ir atliekų tvarkymo paslauga. Nekilnojamojo turto objektų kategorijoms priskirti pastovūs bei kintami Rinkliavos administravimo parametrai: pastovus – nekilnojamojo turto objektų paskirtis ir skaičius; kintamas – nekilnojamojo turto objektų paskirtis ir skaičius, naudojamas, kai NT objektui neįmanoma priskirti konkrečios tik tam nekilnojamojo turto objektui naudoti skirtos konteinerių aikštelės ar individualaus konteinerio; kintamas – konteinerių skaičius, tūris ir ištuštinimo dažnis, naudojamas, kai NT objektui įmanoma priskirti konkrečią tik tam nekilnojamojo turto objektui naudoti skirtą konteinerių aikštelę ar individualų konteinerį.

TRATC`o vadovo teigimu, Savivaldybė su įmone atsiskaito pagal „vartų“ mokestį, o kaip savivaldybė susirenka tą mokestį, čia jau jos reikalas. Metodika reikalinga, kad tiksliau būtų pritaikytas mokestis atliekų turėtojams.

Skaičiuos pagal nekilnojamąjį turtą

Tarybos narys Alvydas Balčiūnas domėjosi, kaip bus skaičiuojama rinkliava: apmokestinamas turtas ar žmonės, kurie realiai šiukšlina. Pasak jo, dabar yra tas momentas, kai galima apsispręsti.

A. Žiulpa paaiškino, jog nuo 2008 m. visados buvo apmokestinamas nekilnojamasis turtas, o ne pasirinktas gyventojų skaičius: „Tada važiavome į Šiaulius, kurie dvejus metus jau dirbo apskaičiuodami pagal gyventojų skaičių. Šiaulių įmonė pateikė įdomius skaičius, kad per pirmuosius metus iš Šiaulių dingo trečdalis gyventojų, tiesiog išsideklaravo. Po metų pasiūlė padidinti rinkliavą. Mažeikiuose su ta pačia rinkliava jau dirbama keletą metų. Žmonės jau apsipratę su šia tvarka, yra dabar daug nuolaidų, patvirtinta nuolaidų, lengvatų sistema.“

      Pasak R. Adomaičio, vienintelė Plungės rajono savivaldybė svarsto galimybę skaičiuoti daugiabučių namų gyventojus, likusios mokestį skaičiuos pagal turimą nekilnojamąjį turtą, duomenis apie kurį gauna iš Registrų centro.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode