Pedagogų atlyginimams – lėšos iš rajono biudžeto

      Dar praėjusių metų lapkričio mėnesį Mažeikių rajono savivaldybės tarybos posėdyje svarstant Savivaldybės biudžeto patikslinimus, buvo informuota, jog, trūkstant mokinio krepšelio lėšų, atlyginimai pedagogams už lapkričio mėnesį bus mokami iš Savivaldybės biudžeto, o už gruodį atlyginimai bus sumokėti sausio mėnesį, o ne iki gruodžio 31 dienos, kaip būdavo ankstesniais metais. Tai papiktino ugdymo įstaigų darbuotojus.

 

Atlyginimai išmokėti

Kaip informavo Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėja Julija Balvočienė, atlyginimai už 2016 m. lapkričio mėnesį iš Savivaldybės biudžeto išmokėti visoms mokykloms.

J. Balvočienės teigimu, 2016 metais iš Savivaldybės biudžeto pajamų, skirtų savarankiškoms funkcijoms atlikti, 273,5 tūkst. Eur buvo skirta mokinio krepšeliui finansuoti, kadangi nepakako mokinio krepšelio dotacijos lėšų pedagogų darbo užmokesčiui išmokėti, iš jų 202,1 tūkst. Eur – darbo užmokesčiui ir 71,4 tūkst. Eur – socialinio draudimo įmokoms lopšeliams-darželiams „Delfinas“ ir„Linelis“, darželiui-mokyklai „Kregždutė“, Daubiškių, Renavo ir Žemalės pradinėms mokykloms, Krakių, Laižuvos Antano Vienažindžio, Ukrinų ir Užlieknės pagrindinėms mokykloms, Merkelio Račkausko, Sedos Vytauto Mačernio, Viekšnių ir Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijoms.

Trūko daugumai įstaigų

Finansų skyriaus vedėja teigė, jog pagal įstaigų 2016-12-16 Finansų skyriui pateiktus duomenis pedagogų darbo užmokesčiui kartu su socialinio draudimo įmokomis už 2016 m. gruodžio mėnesį išmokėti trūko 266,4 tūkst. Eur lopšeliams-darželiams „Berželis“, „Bitutė“, „Buratinas“, „Delfinas“, „Gintarėlis“, „Linelis“, Šerkšnėnų mokyklai-daugiafunkciniam centrui, darželiui-mokyklai „Kregždutė“, Balėnų, „Jievaro“, Kalnėnų, Krakių, Laižuvos Antano Vienažindžio, Pavasario, Pikelių, Renavo, Ruzgų, Senamiesčio, Sodų, Ukrinų ir Užlieknės pagrindinėms mokykloms, Gabijos, Merkelio Račkausko, Sedos Vytauto Mačernio ir Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijoms.

Pasak J. Balvočienės, situacija per dvi savaites dėl įvairių priežasčių galėjo pasikeisti, todėl šiuo metu pasakyti, kiek iš tikrųjų ir kokiai įstaigai pritrūko mokinio krepšelio lėšų, gali tik atitinkamos įstaigos vadovas, remdamasis buhalterinės apskaitos duomenimis. Biudžetinės įstaigos savo finansines ataskaitas Savivaldybės administracijai teiks tik 2017 m. sausio 16–18 dienomis.

Išmokės sausio mėnesį

Vedėja paaiškino, jog darbo užmokestis už praėjusį mėnesį biudžetinių įstaigų darbuotojams išmokamas kitą mėnesį, tam tikrą įstaigos vadovo sprendimu nustatytą darbo dieną, tačiau darbo užmokestis už gruodžio mėnesį paprastai išmokamas tą patį mėnesį, jeigu biudžetinė įstaiga turi pakankamai darbo užmokesčio fondo pagal atskirus finansavimo šaltinius.

„Įstaigos, kurioms 2016 m. pritrūko darbo užmokesčio fondo mokinio krepšeliui finansuoti, darbuotojams atlyginimus už gruodžio mėnesį turėtų išmokėti sausio mėnesį, tam tikrą įstaigos vadovo sprendimu nustatytą darbo dieną. Šią savaitę iš Savivaldybės biudžeto planuojama pervesti visas pagal įstaigų pateiktas paraiškas darbo užmokesčiui už gruodžio mėnesį išmokėti reikalingas lėšas“, – sakė J. Balvočienė.

Sumažino krepšelį

Pasak Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo Apolinaro Stonkaus, mokykloms pritrūko mokinio krepšelio lėšų, kadangi mažėja mokinių skaičius klasėse. Lyginant 2015 metus su 2016 metais, sumažėjo 220 mokinių. Vyriausybės 2001 m. birželio 27 d. nutarimu patvirtinta mokinio krepšelio lėšų apskaičiavimo ir paskirstymo metodika, pagal kurią apskaičiuojamos mokinio krepšelio lėšos (mokinio krepšelio lėšos priklauso nuo mokinių skaičiaus mokykloje).

„Mūsų rajono kaimo mokyklų klasėse mokinių skaičius žymiai mažesnis (svyruoja nuo 1 iki 12 mokinių), nei nustatyta minėtoje mokinio krepšelio lėšų apskaičiavimo ir paskirstymo metodikoje. Dėl šios priežasties susidaro mokinio krepšelio lėšų trūkumas, – aiškino A. Stonkus. – Be to, pagal anksčiau minėtą metodiką Švietimo ir mokslo ministerija, atsižvelgdama į pasikeitusį sutartinių mokinių skaičių einamųjų metų rugsėjo 1 d., perskirsto specialią tikslinę dotaciją, skirtą mokinio krepšeliui finansuoti nuo rugsėjo 1 d. iki einamųjų metų pabaigos. Švietimo ir mokslo ministro šių metų įsakymu mūsų rajonui 104,5 tūkst. Eur buvo sumažinta dotacija mokinio krepšeliui finansuoti. Šis mokinio krepšelio sumažinimas taip pat yra viena iš priežasčių, kodėl trūksta mokykloms lėšų.“

Netobula metodika

Pasak Lietuvos švietimo įstaigų profesinių sąjungų Mažeikių rajono susivienijimo pirmininkės Judytos Tekingunduz, dėl itin netobulos mokinio krepšelio metodikos ir Finansų ministerijos didelio noro „apvalgyti“ švietimo sektorių, pritariant ŠMM, nes apie šią padėtį jie žinojo, tačiau ne tik nesiėmė veiksmų, bet ir dar labiau pablogino rajono švietimiečių padėtį, dėl mažėjančio mokinių skaičiaus pasinaudoję ydingu biudžeto sandaros įstatymu, atėmė iš rajono per 104 000 eurų.

„Mažeikių rajono pedagogams trūko krepšelio lėšų jau lapkričio mėnesį. Mes turėjome fenomeną, kai l. d. „Delfinas“ darbuotojams šių lėšų pritrūko jau rugsėjo mėnesį ir to mėnesio atlyginimus jie gavo tik lapkritį ir tik tada, kai rajono Savivaldybė gelbėjo ir uždangstė šias netobulas finansines kiaurymes, – neslėpė apmaudo profsąjungos atstovė. – Iš tikrųjų rajono mokykloms trūksta apie pusę milijono mokinio krepšelio lėšų. Kodėl? Jau metų pradžioje iš priklausančio mokinio krepšelio vyriausybė, pagal A. Maldeikienės suvokimą, dėl nesuvokiamų formulių taikymo, apie 4 procentus lėšų švietimo sektoriui neskiria. Iš taip vadinamų 7 procentų, skirtų perskirstymui, realiai biudžeto netolygumams išlyginti vienam statistiniam mokiniui tenka keli eurai – po visų kitų, sakyčiau, palydovinių įstaigų poreikių patenkinimo. O ir krepšelio lėšų, siekiant įvykdyti ugdymo programą, vienam mokiniui trūksta per 200 eurų.“

Atitenka didiesiems miestams

J. Tekingunduz teigimu, pertvarka ar tinklo tvarkymas neturi jokios reikšmės. Pasak jos, yra ne vienas rajonas su tobulai sutvarkytu tinklu, tačiau padėtis ta pati, išskyrus didžiuosius miestus: Vilnių, Kauną, Klaipėdą.

„Su pavydu stebiu neva sutaupytų lėšų dalybas, pvz., Klaipėdoje. Nežino net kam duoti: mokytojams už neapmokėtus darbus ar antrą algą ugdymo įstaigų vadovams. Galiu patikinti, jog nė vienas mūsų rajono mokinys nenuėjo nei į Vilnių, nei į Klaipėdą, o tuo labiau į Vilniaus rajoną, – sakė Mažeikių rajono susivienijimo pirmininkė. – Tada pasijuntu gyvenanti tokiame Lietuvos Sibire, tokioje socialinėje atskirtyje, ypač kai Kūčių stalas daugelio kaimo mokyklų, kaimiškųjų gimnazijų, Sodų pagrindinės mokyklos mokytojų buvo labai skurdus, o kai kurie, kaip suvokiate, neturėjo kelių eurų ir Vėlinių žvakei nupirkti.“

Prašė delspinigių                     

Pasak J. Tekingunduz, praėjusiais metais už gruodį vėlavusius atlyginimus Savivaldybės mero ir administracijos dėka mokytojai gavo tik apie sausio 20 d.

„Mes, profesinė sąjunga, buvome nemandagūs ir paprašėme LR Darbo kodekso numatytų delspinigių, kurie labai vargani, bet per didžiulį būrį vis tik susidaro nemenka suma. Žinoma, ji neatperka visų nuostolių, nes nei mokesčiai, nei vaikai nelaukia, jie nori valgyti šiandien ir dabar, o įvairių įmokų delspinigiai nėra vargingi 0,07 euro cento, – aiškino profsąjungos atstovė. – Darbdaviai žino, kad ir be prašymo tai garantuoja LR Konstitucija, kaip ir teisingą, laiku išmokamą atlygį už darbą. Gailiuosi tik vieno, kad tų delspinigių nepaprašiau iš ŠMM ministrės. Taigi Savivaldybė mums sumokėjo iš savo biudžeto, nes ŠMM ilgai neva nežinojo apie šią padėtį, o žinojo tikrai, ypač kai buvusi ministrė A. Pitrėnienė atstovavo daliai mūsų rajono rinkėjų ir apie tai buvo informuota asmeniškai.“

Reikalinga esminė reforma

„Kada gausime už gruodį – jei Savivaldybė bus mielaširdinga, šiais metais delspinigių skaičiuoti gal neteks, kitą savaitę žadama juos išmokėti“, – vylėsi J. Tekingunduz ir teigė, jog švietimo finansavime turi būti padaryta esminė reforma, ne tampant tą pačią paklodę nuo kojų ant galvos, o skiriant pakankamai lėšų vieno vaiko ugdymui, nesinaudojant ydinga praktika: darbų ir reikalavimų – daugyn, pinigų – mažyn.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode