Kalėdinė popietė Sedoje

Mažeikių rajono Sedos kultūros centras šiuos metus užbaigė dviem renginiais  gruodžio 26-ąją vyko folkloro ansamblių vakaronė, o gruodžio 27-ąją – Sedos kultūros centro mėgėjų teatro trupė „Vedėlčios“ parodė spektaklį „Laurų vainikas“.

 

Tradicija tęsiasi daug metų                     

Folkloro ansamblių vakaronėje pasirodęs Kalėdų Senelis pasveikino visus su Kalėdomis ir pirmiausia į sceną pakvietė šeimininkus – senuosius „Rėmolius“. Jų atstovė – dainininkė ir šokėja Eugenija Mockuvienė pasveikino su Kalėdomis ir palinkėjo, kad niekada nestokotume gerumo, kad visada užtektų kantrybės bei stiprybės. Kita „Rėmolių“ atstovė – Eufemija Jonavičienė – papasakojo trumpą epizodą iš savo gyvenimo ir padainavo senovinės dainos posmelį. Ansamblis atliko keletą kalėdinių ir piršlybų dainų, kadangi Kalėdos seniau buvo piršlybų metas.

Po šeimininkų pasirodymo į sceną kilo svečiai iš Platelių – Žemaitijos nacionalinio parko folkloro ansamblis „Platelee“ kartu su „Plateliukais“. Ansambliečių pasirodymą labai pagyvino „Platelių“ atstovės Danguolės, niekada nestokojančios sveiko humoro, linksmi ir šmaikštūs pasakojimai.

Sediškiai vaikų ir jaunimo ansambliai – „Cyroliokaa“ bei „Rėmoliokaa“ – koncertavo kartu, o atliekant baigiamąją dainą „Pempel pempel koudoutuoji“, dar prisijungė ir „Plateliukai“, todėl kūrinėlis nuskambėjo ypač efektingai.

Pasak „Rėmolių“ dainininkės ir šokėjos Laimutės Mažrimienės, tokios kalėdinės folkloro ansamblių vakaronės tęsiasi jau daug metų ir tapo gražia tradicija: „Kiekvienais metais jose dalyvauja Žemaitijos nacionalinio parko ansamblis „Platelee“. Tai taip pat tapo tradicija.“  

Ansamblių pasirodymą paįvairino Kalėdų Senelio „atrakcija“: pagal ant popieriaus lapo nupieštus paveikslėlius reikėjo atspėti miestų pavadinimus. Už teisingą atsakymą – praktiškas prizas – iš medžio drožtas šaukštas arba šakutė.  

Naujų ansamblio narių krikštynos – vienas svarbiausių kalėdinės folkloro vakaronės akcentų. Keturias naujas „cyruliukes“ ir vieną „rėmoliukę“ originaliai pakrikštijo „Rėmolių“ atstovas Edmundas Kalinauskas, o kiti „rėmoliečiai“ padovanojo naujiems nariams atminimo dovanėles.

Kalėdinė versija    

Sedos mėgėjų teatro trupė pagal buvusio sediškio, dramaturgo ir režisieriaus Edmundo Untulio kūrinį „Laurų vainikas“ sukurtą spektaklį rodo nebe pirmą kartą. Režisieriaus Gedimino Jokubausko teigimu, neseniai šį spektaklį jie parodė Kretingoje, kur pavyko neblogai suvaidinti. Šį kartą Sedoje buvo rodoma kalėdinė šio spektaklio versija: kai kurie veikėjai pasipuošę Kalėdų Senelio atributika ( kepurėmis).

Pagrindinis spektaklio herojus Laurynas, kurį vaidina Vidmantas Mizinas, laido linksmas replikas, jo žmona Milda (Edita Kleinauskienė) – kaprizinga dama. Ši keistoka pora augina dvi dukras (Lina Anickienė ir Inga Šemetienė). Spektaklis „kvepia“ mistika: šeimą aplanko mirusiųjų artimųjų vėlės, o viena iš jų netgi papuošia Lauryno galvą laurų vainiku.                    

Po spektaklio aktorių trupę apdovanojo Kultūros centro direktorius Gintautas Griškėnas ir Laimutė Mažrimienė Sedos moterų klubo vardu.

Valerija KVEDARAITĖ

Nuotraukos Gintauto Griškėno

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode