Kontrolės komitete – apie kultūrą ir švietimą

Praėjusią savaitę vykusiame Mažeikių rajono savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto posėdyje svarstyti kultūros, sporto ir švietimo klausimai, atkreiptas dėmesys į sunkumus ir trūkumus organizuojant renginius, kolektyvų veiklą. Darbo grupės vadovas pateikė ataskaitą dėl Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos direktorės veiksmų, atliekant viešuosius pirkimus.

Trūksta sklaidos

Kūno kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Reda Guerrero informavo, jog Kūno kultūros ir sporto rėmimo programa įgyvendinama tinkamai, nes viskas numatyta Tarybos sprendimais: „Visi klubai atsiskaito, ataskaitos tikrinamos. Finansavimas vyksta per Sporto tarybą, vėliau administracijos direktorius savo įsakymu patvirtina. Neįgaliesiems skiriama 20 proc., kitas lėšas duoda Neįgaliųjų departamentas. Dėl šių lėšų kreipėsi VšĮ Bendruomenės centras, dabar vyksta konkursas. Renginių planas dabar rengiamas. Kitiems metams klubų veiklai prašoma apie 140 tūkst. eurų kartu su profesionaliuoju sportu. Du klubai išsibraukė, atsirado naujų klubų. Teikdami paraiškas, sporto klubai turi nurodyti, kiek gaus iš rėmėjų, kiek turės savo lėšų, tada skiriamas atitinkamas procentas.“

Komiteto nariai domėjosi, ar Mažeikiuose įmanoma išlaikyti profesionaliojo sporto klubus. Pasak Kultūros ir sporto skyriaus vedėjos Angelės Rupkutės, krepšinio klubui iš Savivaldybės biudžeto visam sezonui skiriama 90 tūkst. eurų. 20 tūkst. Eur numatyta futbolo klubui „Atmosfera“, jeigu šio klubo suaugusiųjų komanda išeis į profesionaliąją lygą. Praėjusiais metais to padaryti nepavyko, nes trūko persirengimo kabinų, dušų, dabar jau viskas padaryta.

R. Guerrero apgailestavo, jog nėra sklaidos, trūksta informacijos, nes klubai dar nemoka pateikti žinių, juos dar reikia mokyti.

Vyr. specialistė pakvietė komiteto narius gruodžio 15 d. 18 val. dalyvauti Pramogų salėje vyksiančioje geriausiųjų sportininkų apdovanojimo šventėje.

Problema – finansavimas

      Pasak skyriaus vedėjos, rengiant ataskaitą, ji pateikė klausimyną centro vadovams, iš kurio paaiškėjo, jog pagrindinės problemos: finansiniai dalykai, instrumentų stoka, lėšų turtui įsigyti trūkumas. Vedėjos įžvalgas patvirtino ir kultūros centrų direktoriai.

      Mažeikių kultūros centro direktorius Raimundas Radavičius džiaugėsi renginių gausa po pastato renovacijos, tačiau problema – įgarsinimo įranga, kurią tenka naudoti ne tik centre, bet ir vežti į kitus miesto renginius, o tai rizikinga, nes kolonėlės gali sugesti. Reikėtų turėti atskirą komplektą scenoje ir atskirą išvežimams. Pasenęs kaitrinis salės apšvietimas. Visiškai netvarkyta mažoji salė, kuri nebeatitinka daugelio reikalavimų. Turimas autobusiukas nebetinkamas naudojimui.

      Komiteto nariai domėjosi, kiek parengta projektų. Pasak R. Radavičiaus, Kultūros centras praktiškai iš to gyvena.

      Į klausimą, kokią dalį lėšų nuo parduotų bilietų gauna Kultūros centras, atsakyta, jog gaunama tik už salės nuomą, kitos lėšos keliauja į Savivaldybės biudžetą. Pasak A. Rupkutės, iki praėjusių metų visos lėšos keliaudavo į bendrą katilą ir išeidavo komunaliniams mokesčiams, nuo šių metų 50 proc. lėšų paliekama kultūros centrų veiklai.

      R. Radavičius tikino, jog lėšų dabar kaip ir užtektų, tačiau yra likusi skola iš seniau, kurią reikia sumokėti, todėl kuriami planai, kaip būtų galima pritraukti daugiau lėšų, kad būtų galima sutvarkyti kai kurias patalpas, kuriose repetuoja kolektyvai.

Kitų kultūros centrų vadovai taip pat vardino renginius, kurių rengiama nemažai, tačiau ne visi jie lankomi gyventojų. Skiriasi centrų biudžetas, kuris, pasak A. Rupkutės, priklauso ne nuo gyventojų skaičiaus, bet nuo turimų patalpų ir daugelio kitų dalykų, tam yra patvirtinti normatyvai. Daugelis skundėsi patalpų būkle, lėšų trūkumu materialinei bazei pagerinti, nes didžioji dalis lėšų išeina komunaliniams ir kitokiems mokesčiams.

Pasak komiteto narių, kultūra žlugdoma, žmonės dirba iš entuziazmo, atlyginimai menki. A. Rupkutė džiaugėsi savo darbuotojais, kurie dirba ir daro rezultatą, tačiau apgailestavo, kad valstybė neturi kultūros politikos. Komiteto pirmininkas Paulius Auryla abejojo dėl darbuotojų skaičiaus, ar jis nėra per didelis, kokios vertės tada turi būti renginys, tačiau centrų vadovai tikino, jog reikia prižiūrėti ne tik pastatus, bet ir aplinką, kuri užima didžiulius plotus.

Gavo pastabą

      Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Saulius Šiurys, vadovavęs darbo grupei, kuri aiškinosi dėl Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos direktorės Rimos Širvinskienės veiksmų, atliekant viešuosius pirkimus, informavo, jog atsižvelgus į „Būdo žemaičių“ straipsnį dėl administracijos direktoriaus prasižengimų, išspausdintą 61-ame numeryje, Audito skyriaus darbuotojos Jovitos Urbonienės buvo paprašyta nuvažiuoti į ugdymo įstaigą ir patikrinti, kaip buvo atliekami viešieji pirkimai. Pasak direktoriaus pavaduotojo, kitas etapas buvo tai, kad grįžusi audito komisija įvardino tam tikrus trūkumus ir, kad tie trūkumai būtų išsiaiškinti, direktoriaus įsakymu sudaryta darbo grupė, kuri rėmėsi audito išvadomis. Buvo vertinama tik iš teisinės pusės, ar teisingai atlikti viešieji pirkimai. Rasta tam tikrų pažeidimų ir buvo rekomenduota skirti gimnazijos vadovei nuobaudą – papeikimą. Darbo grupės išvados atiduotos merui Antanui Teniui, kadangi jis skiria nuobaudas. Meras paprašė papildomo praplėsto tyrimo ir tada buvo įvertinta dar ir ekonominė pusė. Buvo palyginti 43 objektai rajone, kuriems reikalingi sargai, kiek skirta pinigų jų išlaikymui. Vidutiniškai išeina po 14760 Eur, kai tuo tarpu Židikų gimnazijos sargų neturi. Nupirkus visą techniką, samdo paslaugą ir metams užtenka 3649 Eur, tai keturiskart pigiau, nei samdyti sargus, be to, saugos priemonės yra patikimesnės. Įvertinus papildomą tyrimą, meras skyrė R. Širvinskienei tik pastabą ir direktorė įpareigota pašalinti nustatytus pažeidimus.

      Pasak S. Šiurio, kad daugiau tokių dalykų neatsitiktų, ugdymo įstaigoms organizuojamas seminaras dėl viešųjų pirkimo.

      Komiteto nariai svarstė, ar nereikėtų ir kitoms mokykloms pasinaudoti Židikų gimnazijos patirtimi ir sutaupyti lėšų vietoj sargų samdymo įrengiant vaizdo kameras. Tai, pasak komiteto narių, pasitarnautų ir geresnei apsaugai.

      Direktoriaus pavaduotojas tikino, jog administracija įvertins pasiūlymus ir atsižvelgs į susidariusią situaciją.

     

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode