Parama dėkojame




biurasHagoje pirmadienį atidarytas tarptautinis biuras, tirsiantis agresijos nusikaltimus Rusijos invazijos į Ukrainą metu – tai pirmas žingsnis link galimo specialiojo tribunolo įsteigimo Maskvos vadovybei teisti.

Tarptautiniame baudžiamojo persekiojimo už agresijos nusikaltimą prieš Ukrainą centre (ICPA) dirbs prokurorai iš Ukrainos, Europos Sąjungos, JAV ir Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT).

Šio biuro, kuris tirs ir rinks įrodymus, atidarymas laikomas tarpiniu žingsniu prieš sukuriant specialųjį tribunolą, kuris galėtų atsakomybėn patraukti Kremliaus pareigūnus už pradėtą karą Ukrainoje.

Atidarymo dieną surengtoje spaudos konferencijoje dalyvavo Eurojusto pirmininkas Ladislavas Hamranas, Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas, TBT prokuroras Karimas Khanas (Karimas Chanas), JAV generalinio prokuroro patarėjas Kennethas Polite'as (Kenetas Polaitas) bei ES teisingumo komisaras Didier Reyndersas (Didjė Reindersas).

D. Reyndersas savo įžanginės kalbos, kurią pertraukė techniniai su garsu susiję nesklandumai, metu padėkojo už dideles pastangas įsteigiant biurą bei priminė apie įsipareigojimą pasaulinėje kovoje prieš nebaudžiamumą.

Jis taip pat pakartojo pasiryžimą palaikyti Ukrainą tiek, kiek reikės, ir užtikrinti, kad karo kaltininkai neliktų nenubausti.

Pasak jo, esminis biuro tikslas yra užtikrinti pilną atskaitomybę.

„ICPA įsteigimas – aiškus signalas pasauliui, kad jėgos panaudojimo draudimas ir toliau yra mūsų tarptautinės taisyklėmis grindžiamos tvarkos pagrindas ir kad tie, kurie jį pažeidžia, bus patraukti atsakomybėn“, – pabrėžė eurokomisaras.

K. Khanas teigė: „Visiškoje tamsoje ir kančiose, kuriose skendėja visa Ukraina, matėme ir šviesą, kuri atsirado kuriant naujas partnerystes siekiant atskaitomybės. Šiandien noriu aiškiai pasakyti, kad ir toliau esame pasiryžę dar labiau stiprinti bendradarbiavimo su Eurojustu ir nacionalinėmis institucijomis pagrindus, kuriuos per pastaruosius metus sukūrėme per Jungtinę tyrimų grupę.“

Koordinavimo platforma

L. Hamranas teigė, kad ICPA neturės tiesioginių tyrimo įgaliojimų, o bus koordinavimo platforma, teiksianti paramą tyrėjams iš Estijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos, kurios yra šio naujo organo narės.

Jis pabrėžė, kad penkių minėtų šalių nacionaline teise paremtų tyrimų koordinavimas centralizuos surinkus duomenis į bendrą duomenų bazę. Bus renkami svarbiausi įrodymai, jie bus analizuojami, o parengti dokumentai verčiami į anglų ir ukrainiečių kalbas.

Dešimt šalių jau yra pateikusios paraiškas, o dar daugiau turėtų prisijungti ateityje.

L. Hamranas sakė, kad nenorima laukti kol karas pasibaigs, ir tikisi, jog biuro įsteigimas taps simboliu nesvyruojančiam norui užtikrinti teisingumą ir nutraukti nebaudžiamumą.

„Šiandien turime didžiulį kiekį įrodymų, prieinamų skirtingose jurisdikcijose, ir tam reikia didelių pastangų, todėl turime suvienyti jėgas, – sakė jis. – Galiausiai parengsime tarptautinę bylą dviem kalbomis, todėl viskas, ką dabar darome, labai svarbu.“

A. Kostino teigimu, svarbiausia yra atskaitomybė. Jis sakė, kad agresijos nusikaltimas yra vadovybės nusikaltimas ir nors Ukrainoje jau atidarytas tyrimų biuras, surinkęs nemažai įrodymų, turint daugiau nei 600 įtariamųjų sąrašą, specialaus tribunolo, dėl kurio atidarymo ateityje jis neabejoja, tikslas yra pakelti viską į aukštesnį lygį, kad visa Rusijos aukščiausia vadovybė būtų patraukta baudžiamojon atsakomybėn. 

Vis dažniau pasigirsta raginimai įsteigti specialųjį tribunolą, nes Hagoje įsikūręs TBT neturi įgaliojimų tirti platesnio pobūdžio agresijos nusikaltimo.

TBT tiria konkretesnius karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui Ukrainoje, o kovą išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį dėl įtariamo vaikų deportavimo.

Kyjivas specialiojo tribunolo įsteigimo siekia nuo tada, kai 2022-ųjų balandį, Rusijos kariams pasitraukus iš Bučos miesto netoli Ukrainos sostinės, buvo rasta šimtai civilių palaikų.

„Patikimas tarptautiniu mastu“

Tarptautinė parama nuolat auga, o vasarį Europos Komisija paskelbė apie ICPA įkūrimą. Briuselis teigė, kad galutinis šio centro tikslas – patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis, atsakingus už invaziją į Ukrainą.

Žurnalistei uždavus klausimą, ar kalbant apie tribunolo įkūrimą, K. Polite'as turėjo omenyje hibridinį tribunolą, A. Kostinas pareiškė, kad vertėtų pamiršti tokį žodį ir naudoti specialiojo tribunolo terminą.

„Norint rasti bendrą sprendimą, atitinkantį ukrainiečių poziciją, reikia, kad šis tribunolas būtų patikimas tarptautiniu mastu“, – teigė jis,

Birželį vizito Hagoje metu JAV generalinis prokuroras Merrickas Garlandas (Merikas Garlandas) paskyrė specialiąją prokurorę Jessicą Kim (Džesiką Kim), atsakingą už agresijos nusikaltimus, savo atstove ICPA.

Jungtinių Valstijų įsitraukimas dar labiau sustiprino siekį įsteigti specialųjį teismą, nors Vašingtonas vis dar atsisako prisijungti prie TBT.

Tačiau sudėtingas klausimas, kaip toks teismas veiktų, lieka neišspręstas. Ukraina pasisako už tai, kad Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja priimtų rezoliuciją. Tačiau kai kurie Kyjivo rėmėjai Vakaruose baiminasi, kad jam trūktų tarptautinės paramos, ir pasisako už mišrų teismą, kuriame dirbtų Ukrainos ir užsienio teisėjai.

„Jaučiame pareigą remti visus mechanizmus, užtikrinančius teisingumą ir atskaitomybę nacionaliniu, regioniniu ar tarptautiniu lygmeniu, nesvarbu, kad nesame Romos statuto nariai“, – pirmadienį sakė K. Polite'as.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode