Japonijos pietinėje Okinavos saloje didelis gaisras ketvirtadienį ryte nuniokojo istorinę pilį ir sunaikino didelę dalį šio komplekso, įtraukto į Pasaulio paveldo sąrašą, pranešė vietos tarnybos.

Šurio pilis yra dalis komplekso, menančio Riūkiū karalystės laikus ir, kaip manoma, buvo naudojama maždaug nuo XV amžiaus. Dauguma dabartinių statinių yra rekonstruoti pagal senosios pilies originalius planus ir nuotraukas.

„Sudegė visi [trys] pagrindiniai pastatai – neliko nieko“, – naujienų agentūrai sakė vietinio Nahos priešgaisrinio departamento pareigūnas Daisuke Furugenas (Daiskė Furugenas).

„Pastangos užgesinti gaisrą tęsiasi; dalyvauja 30 priešgaisrinių mašinų ir apie 100 ugniagesių“, – pridūrė jis.

„Apie sužeidimus pranešimų nėra“, – pažymėjo pareigūnas.

Gaisras kilo ketvirtadienį paryčiais, prieš 3 val. vietos (trečiadienį 20 val.) Lietuvos laiku, bet jo priežastys kol kas nežinomos.

Liepsnos pirmiausiai įsiplieskė įmantriame pagrindiniame komplekso statinyje tradiciniu čerpių stogu ir greitai išplito į aplinkinius pastatus.

Televizijos parodytoje filmuotoje medžiagoje matyti didžiulės oranžinės liepsnos, apėmusios pilį dar neišaušus rytui.

Dieną paaiškėjo, kad kompleksui padaryta milžiniška žala: iš kai kurių pastatų liko tik smilkstantys nuodėguliai.

„Esu nepaprastai dėl to nuliūdusi. Aš visiškai sukrėsta, – žurnalistams sakė Nahos merė Mikiko Shiroma (Mikiko Široma). – Praradome savo simbolį.“

„Nahos miestas dės didžiausias įmanomas pastangas padaryti viską, kas mūsų galioje“, kad būtų galutinai užgesintas gaisras ir likviduoti jo padariniai, anksčiau pažadėjo merė, surengusi nepaprastąjį posėdį dėl šios krizės.

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

Tokijas, spalio 31 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode