Mozambikas po smurto ir įtarimų klastojimu temdytos kampanijos antradienį balsuoja visuotiniuose rinkimuose, kurie, kaip baiminamasi, gali tapti išbandymu trapiai šalies taikai.

Partija „Frelimo“, kuri šią skurdžią valstybę Afrikos pietuose valdo nuo pat nepriklausomybės nuo Portugalijos paskelbimo 1975-aisiais, tikriausiai vėl įveiks savo nesutaikomą priešininkę „Renamo“ – buvusią sukilėlių grupę, kuri dabar yra pagrindinė opozicinė partija.

60 metų prezidentas Filipe Nyusi (Filipė Njusis) turėtų laimėti antrą penkerių metų kadenciją, nors jo populiarumui pakenkė įsisenėję neramumai ir finansinė krizė, siejama su valdžios korupcija.

Tačiau panašu, kad jau 44 metus valdančios „Frelimo“ pozicijos po šių rinkimų susilpnės. Kai kuriuose regionuose prognozuojama pergalė „Renamo“.

„Frelimo“ yra mašina“, – sostinėje Maputu sakė 42 metų valstybės tarnautojas Castro Davisas (Kastru Davišas), kuris valdančiajai partijai prognozavo lengvą pergalę.

Tuo tarpu 50 metų Elena Jorge (Elena Žorži) naujienų agentūrai AFP sakė norinti, kad laimėtų „Renamo“ ir „kad mozambikiečių situacija pagerėtų“.

„Aš manau ir žmonės žino, kad šie rinkimai nebus laisvi, teisingi ar skaidrūs, bet mes neprarandame vilties“, – sakė ji.

Balsuoti rinkimuose gali maždaug 13 mln. iš 30 mln. mozambikiečių. Rinkimų apylinkės darbą pradėjo 7 val. (8 val. Lietuvos laiku) ir dirbs iki 18 valandos.

Redaktorius: Silvija Čibirienė

Maputu, spalio 15 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode