JAV gynybos departamento vadovas Markas Esperis ketvirtadienį viešėjo Mongolijoje, kur su vietos pareigūnais aptarė galimybes stiprinti dvišalius karinius ryšius su šia tarp Rusijos ir Kinijos įsispraudusia valstybe.

M. Esperis šią savaitę lankosi Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalyse. Kaip pranešama, vienas svarbiausių šios JAV administracijos prioritetų yra pasipriešinti Kinijos agresyviai ir destabilizuojančiai veiklai regione.

Pentagono vadovas sako neturintis jokių konkrečių tikslų dėl karinio bendradarbiavimo su Ulan Batoru plėtros, tačiau teigia norintis aptarti su mongolų gynybos pareigūnais, kaip sustiprinti ryšius.

Tai yra pirmasis JAV gynybos sekretoriaus vizitas į Mongoliją per pastaruosius penkerius metus. 2014-aisiais šalyje lankėsi tuometinis Pentagono vadovas Chuckas Hagelis (Čakas Heigelis).

Mongolijoje M. Esperis gavo simbolinę dovaną – septynerių metų žirgą, kurį jis pavadino Maršalu buvusio JAV gynybos ir valstybės sekretoriaus George'o Marshallo (Džordžo Maršalo) garbei.

Gyvūnas nebus gabenamas į Jungtines Valstijas, tad M. Esperis gavo įrėmintą savo žirgo nuotrauką, o jis pats Mongolijoje paliko specialią antklodę, kokiomis uždengiami žirgai JAV kariuomenėje.

Mongolijoje jau seniai gyvuoja tradicija dovanoti žymiems žmonėms ir politikams žirgus.

Tokios Mongolijos vyriausybės dovanos jau yra sulaukę šioje šalyje viešėję buvę Pentagono vadovai Donaldas Rumsfeldas (Donaldas Ramsfeldas) ir Ch. Hagelis bei buvęs JAV viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

Liepos pabaigoje Vašingtone viešėjęs Mongolijos prezidentas žirgą padovanojo ir JAV lyderio Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) 13 metų sūnui Barronui (Baronui). Kaip žurnalistams sakė D. Trumpas, gyvūnas, kuris irgi neišvyks ilgos kelionės į Jungtines Valstijas, buvo pavadintas Pergale.

Ulan Batoras, rugpjūčio 8 d. (AP-„Interfax“-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode