Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos ruošiasi savo bendroms kasmetinėms karinėms pratyboms, nors Šiaurės Korėja perspėja, kad jos gali pakenkti trapioms deryboms dėl branduolinio nusiginklavimo, pirmadienį pranešė pietų korėjiečių kariuomenė.

Gynybos ministerijos atstovė Choi Hyun-soo (Čoi Hjunso) nurodė, kad per pratybas daugiausia dėmesio bus skiriama Seulo sugebėjimams karo metu perimti savo karių veiklos kontrolę iš Vašingtono įtvirtinti. Ji negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti, kad pratybos, kurios turėtų vykti vien kompiuterinio modeliavimo būdu, prasidėjo pirmadienį.

Šiaurės Korėja pastaruoju metu rengia vis daugiau ginklų bandymų, ir praėjusią savaitę išbandė dvi savo naujas raketas. Pchenjanas tai vadino „naujos salvinės didelio kalibro valdomų raketų ugnies sistemos“ bandymu ir pasipiktino JAV ir Pietų Korėjos planais rengti karines pratybas. Pchenjanas šiuos manevrus laiko invazijos repeticijomis.

Pchenjanas ir Vašingtonas yra įsitraukę į lėtai besivystantį diplomatinį procesą dėl Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų ir raketų programų.

Šiaurės Korėja yra sakiusi, kad prieš priimdama sprendimą dėl savo diplomatijos su JAV likimo ir savo vienašališko branduolinių ginklų ir raketų bandymų moratoriumo, kurį šalies lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) paskelbė praėjusiais metais, palauks ir pažiūrės, ar rugpjūčio pratybos apskritai įvyks.

Po praėjusiais metais Singapūre įvykusio pirmojo Kim Jong Uno susitikimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), Vašingtonas, siekdamas sukurti erdvės diplomatijai su Pchenjanu, sumažino savo bendrų su Seulu karinių pratybų mastą ir liovėsi siųsti į Pietų Korėją ilgo nuotolio bombonešius ir lėktuvnešius.

Tačiau Šiaurės Korėja tvirtina, kad net ir mažesnio masto pratybos pažeidžia Kim Jong Uno ir D. Trumpo susitarimus. Singapūre jiedu sutarė gerinti dvišalius santykius ir pasirašė aptakų susitarimą dėl „Šiaurės Korėjos pusiasalio denuklearizacijos“, tačiau neaišku, kaip ir kada jis turėtų būti įgyvendintas.

Derybos dėl branduolinio nusiginklavimo yra įstrigusios nuo vasario, kai žlugo antrasis D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas Vietname. Per jį lyderiai nesugebėjo susitarti, kaip galėtų būti mažinama Pchenjano branduolinė programa mainais į sankcijų sušvelninimą.  

Naujausi Šiaurės Korėjos raketų bandymai, taip pat ir liepos 25-ąją surengtas trumpo nuotolio balistinės raketos bandymas, kurį Pchenjanas pavadino perspėjimu Pietų Korėjai dėl jos planuojamų bendrų karinių pratybų su Jungtinėmis Valstijomis, sumažino optimizmą, įsivyravusį po trečiojo ekspromtu surengto Kim Jong Uno ir D. Trumpo susitikimo Korėjos pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje (DMZ). Jiedu susitarė atnaujinti denuklearizacijos derybas, bet darbinis dialogas dar neprasidėjo.

Seulas, rugpjūčio 5 d. (AP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode