Šiaurės Mozambiką užklupusio ciklono „Kenneth“ aukų skaičius išaugo iki 38, pirmadienį pranešė vyriausybė, o potvyniai ir liūtys kelios dienos po audros toliau trukdo pristatyti pagalbos krovinius smarkiai nukentėjusioms bendruomenėms.

Maždaug 160 tūkst. žmonių yra atsidūrę pavojuje dėl antro galingo ciklono, smogusio šiai Pietų Afrikos valstybei per šešių savaičių laikotarpį, pranešė pareigūnai. Tai pirmas kartas per žinomą istoriją, kai vieno sezono metu virš Mozambiko praslinko du ciklonai.

Praėjusio mėnesio ciklono „Idai“ atveju dauguma aukų, kurių buvo per 600, žuvo dėl vėlesnėmis dienomis kilusių potvynių. Po „Kenneth“ pilančios liūtys verčia baimintis panašaus scenarijaus.

Praėjusio ciklono sukelti potvyniai yra „kritiniai“ kai kuriose šiaurinės Kabo Delgado provincijos dalyse, įskaitant Ibo salą ir Makomijos bei Kisangos rajonus, kur iš dalies ar visiškai sunaikinta daugiau kaip 35 tūkst. namų ir kitų pastatų, pranešė vyriausybė.

Kylant vandeniui daug kelių tapo neišvažiuojami. Regiono bendruomenes sunku pasiekti ir oru.

Pareigūnai rengiasi galimam choleros protrūkiui, nes užteršti kai kurie šuliniai ir trūksta saugaus geriamojo vandens.

Liūtys pagrindiniame regiono mieste Pemboje sukėlė gyvybių pareikalavusių nuošliaužų. Praėjusią naktį nuslinkus didžiuliam sąvartynui viename neturtingame rajone buvo sugriauti du namai ir gyventojai pirmadienį kasdami ieškojo lavonų, sakė gyventojas Manuelis Joachimas (Manuelis Žuašimas).

Pasak jo, buvo surasta žuvusi moteris.

Vėliau ieškotojai pamatė dvi iš purvo ir šiukšlių kyšančias rankas. Jie pririšo virvę prie vienos rankos ir bandė ištraukti kūną, bet tuo metu vėl pradėjo pilti lietus.

Manoma, kad iš viso toje vietoje palaidoti penki žmonės, sakė M. Joachimas.

Kitose Pembos dalyse kai kas bando grįžti prie kasdienių darbų. Vienoje mokykloje į klases ėjo vaikai mėlynomis uniformomis. Prekiautojai dėliojo savo prekes ant šaligatvių ir medinių stalų, o kiti žmonės švarino namus ir kiemus.

Pemba, Mozambikas, balandžio 29 d. (AP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode