Darbininkų stokojanti Vokietija trečiadienį nusprendė sušvelninti imigracijos taisykles, kad pritrauktų darbo ieškotojų iš užsienio ir papildytų savo senstančią darbo jėgą, nors visuomenė vis labiau priešinasi naujų migrantų atvykimui.

Kanclerės Angelos Merkel ministrų kabinetas patvirtino naują imigracijos įstatymą, kurį kitąmet dar turės oficialiai patvirtinti parlamentas, galbūt su tam tikrais pakeitimais.

Ekonomikos ministras Peteris Altmaieris (Peteris Altmejeris) vyriausybės sprendimą dėl pirmojo Vokietijos imigracijos įstatymo, kurio nekantriai laukė verslo grupės, pavadino „istorine diena“.

Naujuoju įstatymu siekiama pritraukti vokiškai kalbančių kvalifikuotų profesionalių darbininkų iš užsienio, įskaitant ne Europos Sąjungos (ES) šalis, ir jiems žadama taikyti sušvelnintas vizų procedūras bei mažiau biurokratinių procedūrų.

„Mums reikia darbo jėgos iš trečiųjų šalių, kad galėtume toliau klestėti ir užpildyti tuščias darbo vietas“, – pareiškė vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis (Horstas Zėhoferis).

Darbo ieškotojams, kaip antai virėjams, metalurgijos darbininkams arba IT technikams, bus leista šešiems mėnesiams atvykti į didžiausią ES ūkį ir pamėginti susirasti darbą, jeigu jie gali finansiškai savimi pasirūpinti.

Pagal atskirą nuostatą, kuri sukėlė daug prieštaravimų, kai kuriems prieglobsčio Vokietijoje negavusiems prašytojams, kurių deportacija buvo sustabdyta, nes jų gimtoji šalis laikoma nesaugia, bus leista nuolat apsigyventi Vokietijoje, jeigu jie 18 mėnesių yra dirbę visą darbo dieną, moka vokiečių kalbą bent pažengusio vartotojo lygiu, yra sėkmingai socialiai integruoti, nėra padarę baudžiamųjų nusižengimų ir geba įrodyti savo tapatybę.

„Neturime deportuoti ne tų žmonių“, – pareiškė darbo ministras Hubertus Heilas (Hubertas Hailas) ir pabrėžė, jog daugelis iš neseniai atvykusiųjų dabar „kalba vokiškai, dirba, yra darbštūs ir naudingi Vokietijai“.

„Pragmatiškas sprendimas“

Vis dėlto nuostata dėl prieglobsčio prašytojų sulaukė daug kritikos, nes, pasak priešininkų, prekiautojus žmonėmis gali paskatinti į Vokietiją vežti nelegalius migrantus, kuriems bus žadama, kad jiems galiausiai bus leista pasilikti šalyje.

Imigracijos klausimas daug aistrų Vokietijoje kelia nuo tada, kai šalis nuo 2015 metų priėmė daugiau kaip 1 mln. daugiausia musulmonų pabėgėlių ir migrantų. Didelis migrantų antplūdis pakurstė ksenofobiją, dėl kurios prieš imigraciją ir islamą pasisakanti kraštutinių dešiniųjų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) prieš metus pateko į parlamentą kaip didžiausia opozicinė partija.

Tačiau Vokietijai taip pat rūpėjo užtikrinti, kad tūkstančiai migrantų neliktų be darbo ir nebūtų priversti įsitraukti į juodąją darbo rinką, kol laukia galutinio sprendimo dėl prieglobsčio.

Ministrai pabrėžė, jog naujosiomis taisyklėmis siekiama rasti „pragmatišką sprendimą“ dėl prieglobsčio negavusių prašytojų, kurie negali būti išsiųsti į savo kilmės šalį, nes joje jiems, pavyzdžiui, grėstų kankinimai.

Optimistiškai nusiteikęs Vokietijos darbdavių asociacijų konfederacijos vadovas Ingo Krameris praėjusią savaitę pareiškė, kad iš atvykusiųjų nuo 2015 metų „daugiau kaip 400 tūkst. dirba arba lanko mokymo kursus,... net aš esu nustebęs, kokia sparti yra ši pažanga“.

Nedarbui siekiant 5 proc. – o tai yra žemiausias lygis nuo Vokietijos susivienijimo 1990 metais laikų, – daugiausia gyventojų turinčios Europos ekonomikos bendrovės jau seniai skundžiasi dėl nuolatinio darbininkų trūkumo, kuris kelia grėsmę ūkio augimui.

Kelne įsikūrusio Vokietijos ekonomikos instituto duomenimis, matematikos, kompiuterijos, gamtos mokslų ir technologijų srityse rugsėjį buvo rekordiškai daug – 338,2 tūkst. – laisvų darbo vietų.

Pasak P. Altmaierio, naujosios taisyklės bus ypač naudingos Vokietijos mažosioms ir vidutinėms bendrovėms, kurios „praeityje nukentėdavo, nes jos konkuruoja su stambiomis bendrovėmis, kurios pervilioja gerai apmokytus darbuotojus“.

Siekdama pritraukti kvalifikuotų specialistų iš užsienio, Vokietijos vyriausybė sukūrė informacinę svetainę „make-it-in-germany.com“.

Berlynas, gruodžio 19 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode