Nugaišo seniausia nelaisvėje laikyta pasaulio panda Basi, kuriai buvo 37 metai, atitinkantys daugiau kaip 100 žmogaus gyvenimo metų, ketvirtadienį paskelbė jos prižiūrėtojai Kinijoje, surengę emocingą, vietos žvaigždės statuso vertą atsisveikinimą.

Basi daugumą savo gentainių pergyveno beveik dviem dešimtmečiais – laisvėje pandos gyvena vidutiniškai 20 metų, nors nelaisvėje jų gyvenimas paprastai trunka ilgiau.

Kinijoje Basi buvo mylima žvaigždė, jos gimtadieniai dažnai būdavo švenčiami su trenksmu.

Valstybinė televizija ketvirtadienį surengė tiesioginę transliaciją iš zoologijos sodo Kinijos pietryčiuose, kuriame gyveno Basi ir kur buvo surengtas jos pagerbimas.

„Sunkia širdimi šiandien skelbiame, kad originalusis (1990 metais Kinijoje įvykusių) pirmųjų Azijos žaidynių talismano „Panpan“ modelis ir draugystės angelas, ... didžioji panda, žvaigždė Basi mirė 8 val. 50 min. 2017 metų rugsėjo 13 dieną, būdama 37 metų amžiaus“, – paskelbė Fudžou įsikūręs didžiųjų pandų tyrimų ir mainų centras.

Basi šioje įstaigoje gyveno nuo to laiko, kai ketverių ar penkerių metų Pietvakarių Kinijoje buvo išgelbėta įkritusi į upę. Jai buvo duotas slėnio, kuriame ji buvo rasta, vardas.

1987 metais Basi šešis mėnesius praleido užsienyje – ji buvo paskolinta San Diego zoologijos sodui.

Didžiosios pandos garsėja mažu vislumu, kuris, drauge su jų buveinių nykimu, nulėmė ir šių gyvūnų, kaip retos rūšies, statusą.

Šanchajus, Kinija, rugsėjo 14 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode