Manoma, kad pirmadienį, kai bus minima Katalonijos diena, į Barselonos gatves išeis tūkstančiai pasisakančiųjų už šio regiono atsiskyrimą nuo Ispanijos.

Vadinamoji „Diada“ diena bus minima likus trims savaitėms iki planuojamo referendumo dėl atsiskyrimo, kuris vyks nepaisant Madrido draudimo. Katalonijos dieną pažymimas Barselonos pasidavimas Ispanijai 1714 metais.

Referendumas dėl atsiskyrimo planuojamas spalio 1 d. Jeigu jame dauguma katalonų nubalsuos už atsiskyrimą, vietos valdžia žada per 48 valandas paskelbti nepriklausomybe ir pradėti kurti nepriklausomą valstybę.

„Nuo dabar skaičiuojame dienas iki referendumo“, – savo interneto svetainėje parašė pilietinė asociacija, pavadina Katalonų nacionalinė asamblėja.

Pirmadieninėse eitynėse Barselonoje ketina dalyvauti beveik 400 tūkst. žmonių. Žmonės į Barseloną autobusais bus vežami iš kitų regiono dalių. Ispanijos centrinė valdžia teigia, kad katalonų planuojamas referendumas prieštarauja Konstitucijai, ir kreipėsi į teismus, kad užkirstų jam kelią.

„Nebus jokio referendumo, – šeštadienį savo vadovaujamos partijos atstovams sakė premjeras Mariano Rajoy (Marijanas Rachojus). – Mano pareiga yra išsaugoti šalies vienybę.“

Jo teigimu, regioninės valdžios priimti įstatymai, kad referendumas būtų surengtas, yra „neteisėti ir antidemokratiški“.

Proseparatistinė stovykla nori, kad Katalonijos diena pademonstruotų jos galią prieš oficialią referendumo kampaniją, kuris prasideda penktadienį. Nuo 2012 metų šios dienos minėjime dalyvaudavo nuo pusės milijono iki 1,8 mln. žmonių.

Savo kalbą ir papročius turinčiai Katalonijai tenka maždaug penktadalis Ispanijos BVP. Vietos valdžia jau dabar turi daug galių sprendžiant švietimo ir sveikatos apsaugos klausimus.

Apklausos rodo, kad už ir prieš Katalonijos atsiskyrimą pasisakančiųjų stovyklos yra apylygės. Tačiau daugiau nei 70 proc. žmonių nori, kad referendumas būtų surengtas, kad būtų išspręstas atsiskyrimo klausimas, kaip buvo padaryta Škotijoje 2014 metais.

Barselona, rugsėjo 10 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode