Rusijos aplinkosaugininkai antradienį pareiškė, kad planuojamas „Nord Stream 2“ dujotiekio projektas, kuriuo rusiškos dujos būtų pumpuojamos į Europą, kelia pavojų Baltijos pajūrio draustiniui, kuriame gyvena reti gyvūnai ir paukščiai.

„The Nord Stream 2“ projekto tiesimas per Kurgalo draustinį nepriimtinas. Neįmanoma statyti nesukeliant žalos aplinkai“, – spaudos konferencijoje Sankt Peterburge sakė Michailas Kreindlinas, aplinkosaugininkų „Greenpeace“ Rusijoje ekologas.

Kurgalo draustinį sudaro apie 600 kvadratinių kilometrų saugomos sausumos ir jūros; jame yra ir Kurgalo pusiasalis Suomijos įlankoje, apie 20 kilometrų nuo Rusijos sienos su Estija.

Šis draustinis įsteigtas siekiant išsaugoti jūrinės pakrantės kraštovaizdį, migruojančių paukščių lizdavietes, ruonių buveines, čia gyvenanti Baltijos žieduotojo ruonio populiacija gana sparčiai nyksta dėl šiltėjančio klimato.

Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ planuoja greta esančio nutiesti naują 1200 km ilgio dujotiekį „Nord Stream 2“ Baltijos jūros dugnu iki Vokietijos pakrantės ties Greifsvaldu, o iš ten jis būtų sujungtas su europiniu dujų tiekimo tinklu.

„Gazprom“ surengė siūlomo maršruto, kuris kerta minėtą draustinį ir eina toliau į vakarus per Narvos įlanką, svarstymą.

„Dujotiekis „Nord Stream 2“ neturės neigiamo poveikio aplinkai taip pat ir Kurgalo draustiniui“, – tvirtina projektą parengusi bendrovė.

Tuo tarpu Rusijos Mokslų Akademijos ornitologas Vladimiras Chrabryj yra priešingos nuomonės. „Ši teritorija yra išskirtinė biologinės įvairovės požiūriu“, – tvirtino jis per spaudos konferenciją.

Pasak gamtininkų, bendrovė neatliko būtinų tyrimų, maršrutą parinko grybai ekonominiu požiūriu, neatsižvelgia į draustinio vertę – tai, kad jame, anot „Greenpeace“, gyvena 250 paukščių rūšių.

Sankt Peterburgas, rugsėjo 5 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode