Išpirkos reikalaujantis virusas „Petya“, kuris jau prasiskverbė į įvairių Europos ir JAV įmonių, uostų operatorių ir vyriausybės agentūrų kompiuterius, pasiekė Aziją, rašo agentūra „Bloomberg“.

Dėl kibernetinės atakos sutriko didžiausio Indijoje Jawaharlalo Nehru (Džavaharlalo Neru) vardo konteinerių uosto, kurio operatorė yra „A.P. Moller-Maersk“, krovinių srauto valdymo sistemos veikimas, pranešė šalies transporto ministerija.

Yra ženklų, kad virusas pradeda plisti Kinijoje, tačiau didesnių sutrikimų kol kas nenustatyta, pareiškė interneto saugumo įmonės „Qihoo 360 Technology“ atstovas.

Virusų laboratorijos ESET ekspertai antradienį pareiškė, kad bylas blokuojantis ir išpirkos reikalaujantis virusas „Petya“ pradėjo plisti nuo Ukrainos, kuri nuo šios kibernetinės atakos nukentėjo labiausiai. Į šalių, kurioms virusas padarė didžiausią poveikį, dešimtuką taip pat pateko Italija, Izraelis, Serbija, Vengrija, Rumunija, Lenkija, Argentina, Čekija ir Vokietija.

Apie kibernetinę ataką jau paskelbė nemažai užsienio įmonių, įskaitant Didžiosios Britanijos reklamos milžinę WPP, vienos didžiausių pasaulyje teisinių paslaugų įmonės „DLA Piper“ Ispanijos atstovybė ir maisto milžinė „Mondelez“. Tarp nukentėjusiųjų taip pat minima Prancūzijos statybinių medžiagų gamintoja „Saint-Gobain“, JAV farmacijos įmonė „Merck“ ir neįvardijama Norvegijos įmonė, kurios pranešimą cituoja specialiosios tarnybos.

Maskvoje įsikūrusios kibernetinio saugumo bendrovės "Kaspersky Lab" vertinimais, išpirkos reikalauta iš mažiausiai 2 tūkst. naudotojų.

Europolo direktorius Robas Wainwrightas (Robas Veinraitas) pareiškė, kad agentūra nedelsdama vertina visus pranešimus apie naują kibernetinę ataką.

Ekspertai mano, kad virusas išnaudoja tas pačias saugumo spragas, kaip ir virusas „ WannaCry“, praėjusį mėnesį visame pasaulyje pažeidęs tūkstančius serverių.

O kompiuterinio saugumo įmonės „Recorded Future“ atstovas BBC papasakojo, kad per paskutinius 12 mėnesių daugelyje forumų matė skelbimą, kuriame buvo siūlyta įsigyti kenkėjišką programą už vos 28 JAV dolerius.

Niujorkas, birželio 28 d. („Interfax“-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.\

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode