Buvusiam JAV Federalinio tyrimų biuro direktoriui trečiadienį buvo pavesta vadovauti išplėstam tyrimui, kurio metu aiškinamasi, ar Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) rikimų komandos nariai buvo susimokę su Rusija bandant padidinti jo šansus laimėti 2016 metais vykusius prezidento rinkimus.

D.Trumpas į tai reagavo dar kartą paneigdamas bet kokius savo ryšius su Maskva, tačiau plačius įgaliojimus turinčio specialaus prokuroro paskyrimas drastiškai didina statymus šioje krizėje, dėl kurios gali būti paralyžiuota prezidento instituciją.

Prezidentas respublikas, kuriam nesiseka paneigti įtarimų, kad tapti Baltųjų rūmų šeimininku jam padėjo Rusija, kaltinamas tuo, jog bando blokuoti šį tyrimą, nusprendęs iš pareigų atleisti FTB vadovą Jamesą Comey (Džeimsą Komį).

Spaudžiamas užtikrinti Kongresą ir visuomenę, kad tyrimas dėl Rusijos bus toliau netrukdomai tęsiamas, generalinio prokuroro pavaduotojas Rodas Rosensteinas (Rodas Rozensteinas) jo vairą perdavė Robertui Muelleriui (Robertui Miuleriui) – itin gerbiamam teisininkui, kuris po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų dešimtmetį vadovavo FTB.

„Atsižvelgiant į unikalias aplinkybes, viešasis interesas reikalauja, kad pavesčiau vadovauti šiam tyrimui asmeniui, kuris yra nepriklausomas nuo įprastos pavaldumo grandinės”, – rašoma R.Rosensteino paskelbtame pareiškime.

72 metų R.Muelleris, Niujorke gimęs Vietnamo karo veteranas, yra pelnęs griežto įstatymų sergėtojo, kuris kartą netgi pasipriešino prezidentui, reputaciją.

Jis vadovaus FTB vykdomam tyrimui dėl „Rusijos vyriausybės pastangų paveikti 2016 metų prezidento rinkimus ir su tuo susijusių reikalų“ ir turės įgaliojimus vykdyti baudžiamąjį persekiojimą už nusikaltimus, išaiškintus tyrimo metu.

D.Trumpas reakcijos ilgai laukti nereikėjo, nors konkrečiai R.Muellerio paskyrimo jis nekomentavo.

„Daug kartų sakiau, kad nuodugnus tyrimas patvirtins tai, ką mes jau žinome – mano rinkimų komanda nebuvo susimokiusi su jokiais užsienio subjektais“, – nurodė jis savo trumpame pareiškime.

„Nekantrauju, kad šis reikalas greičiau baigtųsi“, – pridūrė D.Trumpas.

Vašingtonas, gegužės 18 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode