Šeši indų alpinistai šeštadienį ryte pasiekė Everesto viršūnę ir tapo pirmąja šį kopimo sezoną grupe, įkopusia į aukščiausią pasaulio kalną.

Komanda įkopė iš šiaurinės, Tibeto pusės. Pirmasis jos narys viršūnę pasiekė 8 val. 20 min. (3 val. 20 min. Lietuvos laiku), o likusieji – kiek vėliau.

„Šeši mūsų komandos nariai šį rytą pasiekė viršūnę, pirmieji šį sezoną“, – patvirtino Satishas Kumaras (Satišas Kumaras) iš kopimą organizavusios kompanijos „Transcend Adventures“.

Kai kurie komandos nariai yra iš neturtingų šeimų, juos rėmė Indijos pietryčiuose esančios Andra Pradešo valstijos vyriausybė.

Pirmasis Everesto viršūnę pasiekė Nagaraju Sundarana (Nagaradžu Sundarana), kurio tėvai yra padieniai darbininkai. Po jo viršūnę pasiekė žvejo sūnus Satya Rao (Satja Rao), nurodoma „Transcend Adventures“ feisbuko puslapyje.

„Mūsų komandoje yra 23 žmonės ir 19 jų remia vyriausybė. Tai 19–29 metų amžiaus žmonės iš mažas pajamas gaunančių šeimų. Jie treniravosi pusantrų metų“, – naujienų agentūrai AFP sakė komandos vadovas Shekharas Babu (Šekharas Babu).

Intensyvus kopimo į Everestą sezonas tęsiasi nuo balandžio pabaigos iki gegužės, per trumpą palankių orų laikotarpį.

Tačiau kol kas dėl stiprių vėjų, naujai iškritusio sniego ir neįprastai didelio šalčio dauguma komandų atidėjo savo bandymus. Beveik 750 alpinistų laukia palankios progos kopti į 8 848 m aukščio kalną iš Nepalo pusės, dar 300 – iš Tibeto pusės.

Intensyviau naudojamoje pietinėje pusėje itin patyrusi virvių tvirtintojų komanda vis dar laukia gerų orų. Šerpų grupė virves šiaurinėje pusėje pritvirtino ketvirtadienį, taip parengdama sąlygas pirmajam sezono kopimui.

Sezoną jau paženklino dvi mirtys: balandžio pabaigoje per aklimatizacijos žygį žuvo patyręs šveicarų alpinistas Ueli Steckas (Uelis Štekas), o seniausio į Everestą įkopusio žmogaus titulą norėjęs atsikovoti 85 metų Minas Bahaduras Sherchanas (Minas Bahadūras Šerčanas) mirė bazinėje stovykloje.

Pernai ant aukščiausio pasaulio kalno žuvo penki žmonės. 443 alpinistai sėkmingai pasiekė viršūnę iš Nepalo pusės, o dar 197 – iš Tibeto pusės.

Katmandu, gegužės 13 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode