Ukrainos pareigūnai sienos su Lenkija perėjoje konfiskavo 8 kg mamuto ilties nuolaužą, kurią vieno turistinio autobuso vairuotojas mėgino išvežti į kaimyninę šalį, pirmadienį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba.

„Neseniai į Krakovecio-Korčovos perėją atvažiavo turistinis autobusas, vykstantis į Lenkijos Respubliką. Vairuotojas, Ukrainos pilietis, pareikalavus inspektoriui pateikė rašytinę deklaraciją, kurioje buvo nurodyta, kad vežamas 8 kg svorio „kolekcinis daiktas“. Pati prekė buvo įdėta į amortizatoriaus statramsčio dėžę“, – sakoma Lvovo srities pasieniečių „Facebook“ žinutėje.

Ukrainos įstatymai draudžia išvežti kultūros vertybes, įskaitant archeologinius objektus, be specialaus leidimo, o vairuotojas jo nepateikė.

„Daiktas buvo paimtas ir perduotas ištirti ekspertams. Ekspertai nustatė, kad tai mamuto, (kurių rūšis) išmirė prieš daugiau kaip 10 tūkst. metų, dalis. Kaulinio audinio būklė rodo, kad objektas buvo užšalęs ir tikriausiai kilęs iš amžinojo įšalo sričių“, – pridūrė Valstybės sienos apsaugos tarnyba.

Mamutų iltys dažnai naudojamos juvelyrikoje; iš jų taip pat raižomos nedidelės skulptūrėlės. Juodojoje rinkoje šios medžiagos kilogramas kainuoja 350–400 eurų, todėl už konfiskuotą 8,5 kg nuolaužą buvo galima gauti apie 3–3,4 tūkst. eurų, sakė pareigūnai.

Dėl šio incidento surašytas muitinės taisyklių pažeidimo protokolas.

Mamuto iltis buvo konfiskuota, o byla bus perduota teismui.

Kijevas, balandžio 24 d. („Interfax“-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode