Parama dėkojame




Europos Parlamentas ketvirtadienį balsavo už Turkijos ES narystės derybų įšaldymą dėl šios šalies veiksmų po nesėkmingo bandymo įvykdyti perversmą, tačiau Turkijos lyderis šį balsavimą jau iš anksto vadino „beverčiu“.

Teisiškai neįpareigojamame pasiūlyme, kuriam pritarė europarlamentarai, sakoma, kad Europos Parlamentas „ragina ... (Europos) Komisiją ir šalis nares inicijuoti laikiną ... stojimo derybų su Turkija įšaldymą“.

Tačiau Strasbūre Prancūzijoje susirinkęs Europos Parlamentas nurodė, kad „lieka įsipareigojęs išlaikyti Turkiją susietą su ES“.

Pasiūlymui pritarė 479 europarlamentarai. 37 balsavo prieš jį, o 107 susilaikė.

Bendrijos santykiai su Turkija pašlijo po liepos 15-ąją mėginto įvykdyti karinio perversmo, nes Ankara ėmėsi griežtų priemonių prieš įtariamus pučo organizatorius ir šalininkus, įskaitant masinius areštus ir atleidimus iš darbo. Vyriausybės rūstybė taip pat atsigręžė prieš opoziciją palaikančią žiniasklaidą, o visi šie veiksmai provokavo ES politikų ir žmogaus teisių organizacijų kritiką.

Įtūžęs Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) trečiadienį pareiškė, kad Europos Parlamento balsavimas dėl pasiūlymo įšaldyti narystės Europos Sąjungoje derybas su Ankara bus „bevertis“.

„Noriu čia iš anksto pasakyti ir kreiptis į visą pasaulį, stebintį televiziją, – šis balsavimas neturi visiškai jokios vertės, kad ir koks paaiškėtų rezultatas“, – sakė R.T.Erdoganas per Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC) susitikimą Stambule.

„Netgi neįstengiu suvirškinti žinios, kurią jie nori perduoti“, – pridūrė jis.

Tačiau Europa vis aiškiau deklaruodavo savo susirūpinimą žmogaus teisių ir demokratijos padėtimi Turkijoje, ypač – po pučo, turkų pareigūnams areštavus beveik 37 tūkst. žmonių.

Nors Europos Parlamento balsavimas konkretaus poveikio nepadarys, nes ES narės, išskyrus Austriją, kol kas tebesilaiko pozicijos, kad derybos turi būti tęsiamos, tai vis tiek yra dar vienas smūgis santykiams, kurie vos prieš kelis mėnesius atrodė įgaunantys pagreitį.

Kovo mėnesį pasiekusios susitarimą dėl migrantų srautų į Bendriją ribojimo, Turkija ir ES susitarė spartinti seniai įstrigusias narystės derybas.

Strasbūras, Prancūzija, lapkričio 24 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode