Parama dėkojame




Sprogimas

Pagalba paauglystės krizę išgyvenančioms šeimoms

Telšių krizių centras 25-erius metus dirba su šeimomis išgyvenančiomis įvairias krizes, tarp jų ir paauglystės krizė. Dažnai tėvai su paaugusiais vaikais (paaugliais) pykstasi, neranda būdų sutarti ir resursų vienas kitą išklausyti ir išgirsti, tuomet būtina specialistų pagalba. Tėvai būna linkę nepasitikėti savo vaiku, kartais būna priešiškai nusiteikę, išsako beviltiškumo, nevilties, pasimetimo, baimės ir nerimo jausmus. Tokiu atveju tėvams būtina psichologinė pagalba, emocinis palaikymas, sustiprinimas ir problemų bei jų sprendimų aptarimas.

 

Dažnas paauglys, kuriuo tėvai nepasitiki ir jį per daug kontroliuoja, tampa agresyvus ir piktas. Daugeliu atveju jaunuoliai pripažįsta ir supranta, kad negeba savęs valdyti, teigdami, kad tėvai jų nesupranta, nesiklauso ir nesistengia suprasti. Tiek tėvai, tiek paaugliai nori kalbėti apie kylančius sunkumus ir būti suprasti. Teikiant pagalbą pastebime, kad tėvams pritrūksta žinių apie paauglystės amžiaus tarpsnio problematiką.

Vaikams augant ir žengiant į paauglystės etapą, labai svarbu peržiūrėti tėvų elgesį su jais: praplėsti ribas, keisti taisykles, suteikti vis daugiau savarankiškumo. Svarbu suprasti, kad kiekvienam vaikui perėjimas į kitą amžiaus tarpsnį irgi yra iššūkis ir nepaprastas etapas – vyksta pokyčiai jo viduje, atsiranda naujų pojūčių, poreikių, jausmų ir minčių, kurios gali kelti daug sumaišties.

Paauglystėje, prasidėjus keliui link suaugusiojo gyvenimo, ypač stiprūs tampa vidiniai poreikiai: savo tapatybės atradimas, savarankiškumas, priklausymas grupei, vertybių išsigryninimas, atsiskyrimas nuo tėvų. Kuo labiau bus ignoruojami vaiko ar paauglio amžiui svarbūs poreikiai, tuo atkakliau bus siekiama jų patenkinimo.

Kai paauglį užplūsta labai stiprūs, intensyvūs jausmai, kurių jis dar nemoka saugiai suvaldyti, stebime elgesį, kuris mus, suaugusius, gali neraminti, erzinti ar gąsdinti. Paauglys gali nesuvaldyti stipraus pykčio, nerimo, liūdesio, pavydo, kaltės, pasibjaurėjimo, net džiaugsmo ar kitų jausmų ir išreikšti juos nevaldomu elgesiu.

Labai svarbu laiku pastebėti paauglio netinkamą, susirūpinimą keliantį elgesį ir apie jį kalbėti. Svarbu rasti būdus padėti jaunam žmogui geriau suprasti savo netinkamo elgesio priežastis ir imtis konkrečių veiksmų jam įveikti. Dažnai tam prireikia specialistų pagalbos. Stebime, kad šeimos vis dažniau kreipiasi į specialistus ir sulaukusios efektyvios pagalbos išsprendžia sunkumus. Pabrėžtina tai, kad tyliai kenčiant vaikų netinkamą elgesį ir tikintis, kad tai išspręs augimas ir branda yra naivu ir dažnai itin žalinga. Tokiu atveju paauglio emocinė būsena ir elgesys sunkėja, perauga į save (suicidiškumas, savęs žalojimas, priklausomybės) arba kitus (smurtas, patyčios, vagystės) žalojantį elgesį. Dažnai jaunuoliai ieškodami būdų nusiraminti, ima vartoti chemines medžiagas, įsitraukia liguistai į kompiuterius žaidimus, taip bandydami „pabėgti“ nuo supančios realybės.

Anksti pastebėtas netinkamas elgesys, koreguojasi kur kas lengviau, daug greičiau įveikiami emociniai sunkumai ir surandami resursai naujų sunkumų įveikimui. Tačiau užsisenėję sunkumai koreguojami kur kas sunkiau ir darbas su šeima vyksta ilgą laiką. Taigi jei pastebite sunkumų savo paauglio vaiko emocinėje būsenoje ar elgesyje, kviečiame netylėti ir pasitarti su specialistu.

Užkirsti kelią probleminiam elgesiui ir mažinti konfliktines situacijas, padeda tėvų kuriamas ir nuolat puoselėjamas ryšys su vaiku ir paaugliu, emocinis saugumas santykiuose, nuoseklios ir aiškios ribos, vienodas mamos ir tėčio požiūris į auklėjimą, taip pat poreikių, jausmų, elgesio matymas ir supratimas.

Telšių krizių centras įgyvendina LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansuojamą projektą „Pagalba paauglystės krizę išgyvenančioms šeimoms 2022 m“ ir kviečia kreiptis mokyklų socialinius pedagogus, paauglius ir jų tėvus. Suteiksime socialinę-psichologinę pagalbą. Padėsime suprasti nerimą keliantį paauglio elgesį bei ieškosime būdų ir galimybių tai pakeisti.

Telšių krizių centro adresas: Džiugo g. 6, Telšiai, tel. 8 682 29 459, el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.">kriziucentras@telsiai.lt

minis.jpg

telsiukriziulogo.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22-161

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode