RETRO

5G tinklo era: šią savaitę ryšys pasiekė 80 proc. Lietuvos gyventojų

eraSusisiekimo ministerija sveikina telekomunikacijų bendroves „Telia“, „Tele2“ ir „Bitė“, pradėjusias masinę penktosios kartos judriojo ryšio (5G) plėtrą. Šią savaitę 65 proc. Lietuvos ploto padengęs ryšys pasiekė apie 80 proc. šalies gyventojų.  Visa apimtimi 5G ryšys jau prieinamas didžiuosiuose miestuose.

Nekomerciniai 5G ryšio bandymai Lietuvoje buvo atliekami ketverius metus. Šią savaitę gavusios Ryšių reguliavimo tarnybos patvirtinimą dėl leidimų naudoti radijo dažnius įsigijimo, telekomunikacijos bendrovės įjungė 5G bazines stotis ir tinklu padengė didesniąją šalies dalį.

„Tvari penktosios kartos mobiliojo ryšio tinklų ir kitų didelio pralaidumo tinklų plėtra Lietuvoje – vienas iš strateginių valstybės tikslų, todėl pavadinčiau šį įvykį solidžiu startu sėkmingam apsibrėžtų tikslų siekimui. Džiugu, kad šis ryšys jungia žalią šviesą sparčiai naujų technologijų plėtrai Lietuvoje“, – teigia susisiekimo ministras Marius Skuodis.

5G ryšys yra galingesnis ir vidutiniškai 2–3 kartus spartesnis negu jo pirmtakas 4G, taip pat užtikrina trumpesnį vėlavimo laiką, todėl įgalina sklandesnį ir tikslesnį tokių technologijų kaip autonominės transporto priemonės ar bepilotės skraidyklės naudojimą.

„Kalbėdami apie 5G ryšio galimybes, galime svarstyti apie dalykus, kurie šiandien galbūt sunkiai suvokiami. Dronai, gabenantys medicininius reikmenis arba atsodinantys iškirstą mišką, įvairios papildytos realybės paslaugos, hologramos, leidžiančios studentams auditorijoje matyti lektorių iš kito planetos krašto, išmanieji miestai su realaus laiko eismo duomenimis, leidžiantys taupyti laiką, išvengiant spūsčių. Tuo pačiu 5G ryšys paskatins daiktų interneto ir išmaniųjų įrenginių plėtrą“, – vardija M. Skuodis.

Lietuva yra viena pirmaujančių pasaulyje pagal šviesolaidinio ryšio tinklo ir interneto spartą. Numatoma, kad iki 2025 m. naujosios kartos 5G ryšys atsiras tarptautiniuose sausumos transporto koridoriuose, valstybinės reikšmės magistralėse, oro ir jūrų uostuose. Siekiama, kad šiuo ryšiu iki 2025 m. būtų  padengta bent 95 proc. šalies teritorijos.

„Nors Lietuva jau yra stipri Europos telekomunikacijų rinkos dalyvė, tačiau 5G technologija neabejotinai prisidės prie verslo augimo potencialo ir kels konkurencingumo lygį. Itin svarbi Susisiekimo ministerijos kuriama 5G inovacijų „smėliadėžė“ – iniciatyva, jau laukianti transporto, žemės ūkio, aplinkosaugos, paslaugų ir kitų sektorių dalyvių bei startuolių įsitraukimo“, – primena susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė.

Per artimiausius trejus metus 5G ryšio pritaikymui, siekiant sukurti efektyvesnius veiklos procesus ir didesnę pridėtinė vertę, iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano bus skirta 24,5  mln. eurų.

Dviejų 5G ryšio technologijų diegimui būtinų 700 Mhz ir 3500 Mhz radijo dažnių juostų aukcionai baigėsi rugpjūtį. Tinklo operatoriai „Telia“, „Tele2“ ir „Bitė“ leidimus naudoti radijo dažnius aukcionuose įsigijo 20 metų laikotarpiui.

Susisiekimo ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode