RETRO

D. Kreivys: VERT prognozuojamų kainų už elektrą ir dujas žmonėms mokėti nereikės

moketiValstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) vadovui paskelbus naujausias prognozes, kad reguliuojama elektros kaina buitiniams vartotojams 2023 metais gali didėti beveik du kartus, o  dujų kaina –  2,6-2,8 karto, energetikos ministras Dainius Kreivys tikina, kad tokių kainų gyventojams mokėti nereikės. 

„Reguliatorius jau anksčiau buvo įvardijęs šitas kainas ir aš tikrai galiu pasikartoti, kad Vyriausybė tikrai nepaliks žmonių su šitokiomis kainomis ir tos kompensacijos bus reikšmingos, o kokio jos bus dydžio, sužinosime visai neužilgo“, – žurnalistams trečiadienį sakė D. Kreivys. 

„Tai nėra tos sumos, kurias žmonėms reikės mokėti“, – teigė ministras.

D. Kreivys neatskleidė, kokio dydžio kompensacijos gyventojams bus mokamos nuo sausio.  

„Nenoriu prognozuoti, nes ne energetikos ministras vienas sprendžia, sprendžia visa Vyriausybė biudžeto apimtyje. (...) Noriu patikinti, kad Vyriausybė maksimaliai prisidės, kad žmonės minimaliai pajaustų karo pasekmes, kurias mes jaučiame“, – teigė D. Kreivys. 

Jis taip pat nekomentavo, ar kompensacijos bus mokamos tik iki tam tikro suvartoto elektros kiekio – iki šiol siūlyta 150 kWh per mėnesį riba. 

VERT trečiadienį paskelbė naujausias prognozes, pagal kurias visuomeninio elektros tiekimo kaina nepriklausomo tiekėjo nepasirinkusiems gyventojams 2023 metais gali siekti 64 centus už kilovatvalandę – beveik dukart daugiau negu dabar, kai ji yra 33 centai (be 9 centų valstybės kompensacijos). 

Tuo metu prognozuojama gamtinių dujų kaina, priklausomai nuo jų suvartojamo kiekio, kitąmet siekia 3,75-4,15 euro už kubinį metrą – 2,6-2,8 karto daugiau nei šių metų antrąjį pusmetį, kai ji yra 1,31-1,56 euro už kubą, arba 1,02 euro ir 77 centai su 54 centų valstybės kompensacija. 

Visuomeninis elektros tarifas šiuo metu taikomas 434 tūkst. buitinių vartotojų.  

Vyriausybė nuo sausio žada mokėti gyventojams kompensacijas už dujas ir elektrą, tačiau kokios jos bus, kol kas neatskleidžiama. Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad tam reikės virš 1 mlrd. eurų, Prezidentūra skelbė 1,3 mlrd. eurų sumą, o jei būtų įšaldytas dabartinis 24 centų už elektros kWh tarifas, tam reikėtų 1,6 mlrd. eurų. 

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode