Parama dėkojame




Muitinė aiškinasi, ar per Uzbekistaną į Lietuvą gabenamos sankcionuotos trąšos

gabenLietuvos Muitinė aiškinasi, ar į Lietuvą iš Uzbekistano gabenamos trąšos nepažeidžia tarptautinių sankcijų, skelbia tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“.

„Sienos“ ir partnerių užsienyje atlikto surinkti duomenys rodo, kad Lietuvos ir Uzbekistano oficialiai deklaruojamos tarpusavio trąšų prekybos apimtys nuo 2022 metų kovo iki šių metų spalio skiriasi 72 mln. JAV dolerių. 

Muitinės departamentas „Sienai“ nurodė, kad aiškinasi šalių trąšų prekybos statistikos neatitikimą ir yra pateikęs užklausą Uzbekistano pareigūnams bei tikisi greito atsakymo.

„Tuomet ir paaiškės, ar yra pagrįsti įtarimai dėl galimo sankcijų apėjimo ir galimos prekybos sankcionuotomis trąšomis“, – e „Sienai“ teigė departamentas. 

Jungtinių Tautų tarptautinės prekybos duomenų bazėje „UN Comtrade“, atspindinčioje oficialią organizacijos narių prekybos statistiką, Lietuva nurodo, kad nuo 2022 metų kovo iki šių metų spalio iš Uzbekistano įsivežė trąšų už 107,5 mln. JAV dolerių, tuo metu Uzbekistano duomenys rodo, kad į Lietuvą per tą patį laiką šalis eksportavo trąšų už 35,2 mln. JAV dolerių.

Tiriamosios žurnalistikos centras pastebi, kad nors Uzbekistanas turi išvystytą trąšų pramonę, šia šalimi gali būti pasinaudojama sankcionuotai produkcijai į Europos Sąjungą išvežti.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode