Sprogimas

Sveikatos apsaugos ministras lankosi Žemaitijoje

Akmenės, Mažeikių ir Skuodo rajonuose šiandien, liepos 22 d., lankosi LR Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Vizito tikslas – su merais aptarti vakcinavimo ir testavimo procesus.

Ministras lankėsi ir vakcinavimo centruose.

 

Mažeikių pirminės sveikatos priežiūros centre A. Dulkys padėkojo medikėms už darbą.

 „Priėjome išvados, kad šiuo metu pasiteisino mobilios brigados, sėkmingos kraujo centro akcijos, palapinės, – žiniasklaidai Mažeikiuose sakė A. Dulkys. – Vienos akcijos metu pasiskiepijo apie 500 žmonių. Ieškome priemonių, kaip paskatinti šeimos gydytojus, kad šie agituotų savo pacientus“.

 Ministras patikino, kad šiuo metu, kaip skatinimo priemonė, už kiekvieną pasiskiepijusį nuo COVID-19 savo pacientą šeimos gydytojai gauna po 5 eurus. Pasak A. Dulkio, tuo klausimu dirba ir Karštoji linija1808: „Yra galimybė organizacijoms vienyti savo kolektyvus, paskambinti 1808 ir mobili grupė atvyks ir paskiepys norinčius“.

 A. Dulkio teigimu, rudenį laukia nepasiskiepijusių pandemija ir karantinas. „Pagrindiniai rudens tikslai – švietimo ugdymas turi būti gyvas, dabar jau telkiamos visos priemonės, kad taip būtų. Net, jei sergamumas kiltų, – patikino sveikatos apsaugos ministras.

 Turime suprasti, kad buvo laikmetis, kai valstybė neturėjo nei vakcinų, nei testų, buvo etapai, kai turėjo arba vieną, arba kitą. Dabar turime labai daug vakcinų, jos nupirktos kiekvienam gyventojui, o vengiantiems skiepytis, už testus reiktų patiems susimokėti“.

 Susitikime su Mažeikių r. meru Vidmantu Macevičiumi A. Dulkys kalbėjo apie sveikatos paslaugų klausimus Mažeikių r. savivaldybės gyventojams: „Pristačiau merui ir jo komandai idėją, kokius norėtume inicijuoti ir kartu su savivaldybe atlikti pokyčius. Mes nesiūlome uždaryti jokių įstaigų, nei atidaryti naujų. Siūlome investicijas į pokytį. Turime susitarti, koks paslaugų spektras šios savivaldybės bendruomenei turi būti užtikrintas, tada žiūrim, kas yra, ko trūksta ir į tai investuosim, tačiau pati savivaldybė spręstų, ar reikia kažką įsteigti. Net ir mažos gydymo įstaigos gali puikiai pasitarnauti“.

Ministras žiniasklaidai sakė, kad kai kuriais atvejais siūlys savivaldybėms jungtis į klasterius, kompetencijų centrus.

Pasak A. Dulkio, Greitosios medicinos pagalbą Lietuvoje reikia centralizuoti: žmogus turi žinoti, per kiek minučių pas jį, priklausomai, kur jis gyvena – mieste ar kaime – atvyks medikai. „Žmogui neturi rūpėti, kaip yra organizuotos paslaugos. Jis turi žinoti, kad savo savivaldybėje tikrai jas gaus, ir kokybiškas, – tikino ministras, pridurdamas, jog, jei savivalda manys, kad jai geriau gyventi pagal iki šiol turėtą modelį, ministerija pritars, tačiau žiūrės, ar tikrai taip geriau.

Prieš savaitę A. Dulkys panašaus vizito buvo išvykęs į Klaipėdos, Kretingos ir Palangos savivaldybes bei jų vakcinavimo vietas.

Skiepijimo tempas šiuo metu yra sulėtėjęs, o vien liepą jau utilizuota 14,4 tūkst. vakcinos nuo COVID-19 dozių.

Ministras dėl nepakankamų pastangų spartinti vakcinaciją yra sulaukęs prezidento Gitano Nausėdos kritikos.

Lietuvoje mažiausiai vieną skiepą nuo koronaviruso yra gavę 47,1 proc. žmonių. Nepanaudota šiuo metu beveik 905 tūkst. vakcinos dozių.

Autorės nuotr.: Susitikimas prie Mažeikių PSPC.

Daugiau nuotraukų: https://www.facebook.com/portalasbudas.lt/photos/pcb.3024407151169911/3024405897836703

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode