Sprogimas

Lietuva sieks penktadaliu padidinti žuvies vartojimą

sieksLietuviai turėtų valgyti penktadaliu daugiau žuvies, o didesnė jos dalis turėtų būti užauginta tvariai akvakultūros fermose, o ne sužvejota jūroje. Tam artimiausiais metais iš viso planuojama skirti daugiau kaip 87 mln. eurų.

Žemės ūkio ministerija Europos Komisijai (EK) oficialiai pateikė galutinį Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2021-2027 metų programos projektą. Lietuvos žuvininkystės sektoriui planuojama skirti daugiau kaip 61 mln. Eur ES paramos lėšų. Kartu su nacionalinėmis lėšomis programos biudžetas sieks daugiau kaip 87 mln. Eur.

„Sektoriaus gyvybingumas, tvarumas, darbo vietų kūrimas ir išsaugojimas, žvejybos ir akvakultūros regionų plėtra šių dienų kontekste ypač svarbi“, – sako žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Programoje akcentuojama žuvininkystės produktų gamybos įvairovė, daugiau dėmesio skiriama didesnės vertės rūšims, pridėtinei vertei kurti, recirkuliacijos sistemoms ir trumpoms maisto grandinėms.

Tvariai ir ekonomiškai perspektyviai akvakultūros veiklai numatyta skirti trečdalį visų lėšų – beveik 30 mln. eurų. Šiam sektoriui tenka vis svarbesnis vaidmuo mažėjant natūraliems jūrų ir vandenynų ištekliams.

Prioritetas taip pat skiriamas žuvininkystės regionų vystymuisi – bus skatinamas verslas, investicijos į atsinaujinančią energetiką, remiamas žvejybos ir akvakultūros turizmas, pagalba parduodant vietinį laimikį ir didinant jo pridėtinę vertę. Tam numatyta 13 mln. Eur.

Beveik 15 mln. Eur numatyta žuvininkystės kontrolės užtikrinimui ir stiprinimui.

Pradėti įgyvendinti programą planuojama dar šiemet – iki šių metų pabaigos bus paskelbti pirmieji kvietimai teikti paraiškas paramai.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode