Sprogimas

Keičiamos šilumos tiekimo tinklų ir šilumos punktų įrengimo taisyklės

silumosSiekiant efektyvinti daugiabučių namų šilumos sistemų veiklą, Energetikos ministras Dainius Kreivys pasirašė įsakymą, kuriuo atnaujinamos šilumos tiekimo tinklų ir šilumos punktų įrengimo taisyklės. Jas įgyvendinus, gyventojai galės patys reguliuoti namo šildymą ir sumažinti savo išlaidas.

Šiuo metu daugelyje iki 1997 m. Lietuvoje pastatytų daugiabučių gyvenamųjų namų, kuriems tiekiama centralizuota šiluma, veikia tokie šilumos punktai, kuriuose sumontuota priklausoma šilumos tiekimo sistema. Energetikos ministerija siekia atkreipti visuomenės dėmesį, kad tokia sistema turi nemažai trūkumų ir dažnai tampa įvairių problemų, su kuriomis susiduria gyventojai, priežastimi: pažeista vamzdynų izoliacija didina šilumos nuostolius, kurie padalijami visiems butų savininkams, kyla nuolatinė vandens nutekėjimų rizika, šilumos punkto prietaisai dirba nepatikimai, o butų gyventojai negali pagal savo poreikius taupyti šilumos.

Siekiant spręsti šias problemas, siūloma gyventojams rekonstruoti šilumos punktus bei vidaus šildymo ir karšto vandens tiekimo sistemas. Rekonstrukcijos metu priklausoma šildymo sistema turėtų būti keičiama į nepriklausomą, o karšto vandens ruošimui įrengiamas individualus šilumokaitis, šilumos apskaita, kontrolės ir automatikos prietaisai bei kiti modernūs įrenginiai.

Nepriklausoma šildymo sistema padeda palaikyti pastovų reikiamą slėgį, o tai sumažina riziką įvykti vamzdžių ar radiatorių avarijoms bei apsaugo nuo butų ar kitų patalpų užpylimo pavojaus. Be to, tokia sistema leis gyventojams patiems reguliuoti daugiabučio namo šildymą. 

Numatoma, kad šie pakeitimai ne tik užtikrins gyventojų butų saugumą, bet ir palengvins jų finansinę naštą šildymo sezonu. Rekonstruotas šilumos punktas su pertvarkytomis šildymo ir karšto vandens tiekimo sistemomis šilumos suvartojimą sumažina 15-20 proc., o investuotos lėšos atsiperka per 3-5 metus.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos duomenimis, šiuo metu dar apie 20 proc. daugiabučių namų veikia elevatoriniai, t.y. neautomatizuoti, šilumos punktai. Tai reiškia, kad šildymo sistema automatiškai nereaguoja į besikeičiančią lauko oro temperatūrą ir pastoviai tiekia nustatytą šilumos kiekį. Dėl šios priežasties tokie daugiabučiai namai dažnai yra perkaitinami, o tai lemia apie 15 proc. didesnes šildymo sąskaitas.

Tikimasi, kad atnaujinta tvarka sudarys palankesnes sąlygas projektuojamų, naujai statomų ar rekonstruojamų namų šildymo sistemų prijungimui prie žemos temperatūros tinklų. Tai reiškia, kad esant uždarajai šilumos tiekimo sistemai, būtų užtikrinama galimybė šilumos punktuose karštą vandenį paruošti pagal oficialius higienos normų reikalavimus, o šilumos tiekėjams periodiškai atlikti legioneliozės prevenciją. Tais atvejais, kai šildymo sistema prijungta tiesiogiai, ji būtų parenkama pagal pastatų šildymo poreikį, atsižvelgiant į šilumos tiekėjo išduotas prijungimo sąlygas prisijungimo taške.

Energetikos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode