Sprogimas

Brakonieriams gyvenimas sunkės – juos gaudys ir povandeniniais dronais

dronaisBaltijos jūros priekrantėje ir vidaus vandenyse neteisėtai žvejojantys turėtų suklusti – žvejybos kontrolė sparčiai tobulėja. Žuvininkystės specialistai naudojasi vis naujesne technika – pažeidėjams gaudyti jau naudojami ne tik oro, bet ir povandeniniai dronai.

Žemės ūkio ministerijos surengtoje tarptautinėje konferencijoje „ES Baltijos jūros strategija, mėlynoji ekonomika – bioįvairovės apsauga: verslinės žvejybos kontrolė priekrantėje ir vidaus vandenyse“ dalyvavo Estijos, Danijos, Latvijos, Švedijos, Lenkijos, Suomijos ir Vokietijos šalių ekspertai.

Jie dalijosi žvejybos kontrolės jūroje organizavimo patirtimi, aptarė vidaus vandenų kontrolės ypatumus, iškraunamos žuvies svėrimo patikros problemas, naudojamas elektronines sistemas ir technines priemones.

Akivaizdu, kad žvejams pažeidėjams gyvenimas tik sunkės, nes žvejybos kontrolė sparčiai tobulėja. Pavyzdžiui, estai seka žvejybos laivų padėtį ne tik jūroje, bet ir ežeruose. Suomijoje ypač aktyviai kontroliuojama žvejyba privatiems asmenims priklausančiuose telkiniuose. O Švedijos žvejybos kontrolieriai jau naudoja ir povandeninius dronus, kurie pakeičia narus ir leidžia stebėti jūros gelmėse statomus žvejybos įrankius.

Lietuvos žuvininkystės tarnyba, prižiūrinti verslinę, specialiąją ir mėgėjų žvejybą, kontrolę vykdo kol kas daugiau tradicinėmis priemonėmis – laivais ir motorinėmis valtimis, bet jau išbandė ir stebėjimą iš oro. Tam buvo panaudoti ne tik sraigtasparniai (bendradarbiaujant su Krašto  apsaugos ministerija), bet ir skraidantys dronai (bendradarbiaujant su Europos jūros saugumo agentūra).

Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvos žuvininkystės tarnyba Baltijos jūroje surengė 27 žvejybos kontrolės reidus laivu „Vakaris“ ir žvejybos kontrolei naudojamomis valtimis su pakabinamaisiais varikliais. Reidų metu patikrinti 55 žvejybos laivai. Priekrantėje žvejojančių įmonių žuvų iškrovimo vietose buvo atliktas 41 reidas – jų metu patikrinti 89 laivai. Pareigūnai Klaipėdos ir Šventosios uostuose patikrino 146, jūroje – 123 žvejų mėgėjų pramoginius  laivus.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode