Parama dėkojame




Sprogimas

Tvyrant įtampai tarp Pekino ir Vilniaus, Lietuvoje lankosi Taivano delegacija

lankosiLietuvoje trečiadienį vizitą pradeda Taivano politikų ir verslininkų delegacija.

Šis vizitas vyks tvyrant diplomatinei įtampai tarp Vilniaus ir Pekino, protestuojančio dėl bet kokių Taivano mėginimų veikti kaip nepriklausomai valstybei ir Lietuvos sprendimo leisti šios salos atstovybei šalyje veikti taivaniečių vardu.

Daugiau nei 60 narių delegacija prieš atvykdama į Lietuvą taip pat lankėsi Čekijoje ir Slovakijoje.

Lietuvos politikai laikosi pozicijos, kad tai – ne politinė, o verslo delegacija, o jos tikslas – skatinti dvišalį ekonominį bendradarbiavimą.

„Pirmas dalykas, Lietuvai, žinoma, yra įdomios Taivano investicijos aukštųjų technologijų pramonės srityje, biotechnologijų srityje, finansinių technologijų srityje. Na, o eksporto galimybėmis mes taip pat domimės, mūsų beveik 80 proc. BVP yra sukuriama eksportuojant lietuviškus produktus“, – vizito išvakarėse teigė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Taivanas yra įdomi rinka, tai lankysis mūsų svečiai tiek Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje, tiek įmonėse, Gyvybės mokslų centre Vilniaus universitete, tai tikiuosi, kad gims naujos partnerystės“, – pridūrė ji.

Vizito metu Lietuva ir Taivanas pasirašys šešis bendradarbiavimo memorandumus. Jais stiprinamas bendradarbiavimas puslaidininkių, gyvybės mokslų, biotechnologijų, lazerinių ir palydovinių technologijų, kristalo tyrimų ir finansų srityse.

Taip pat Vilniuje rengiamas Lietuvos ir Taivano prekybos bei investicijų forumas.

Šią savaitę Čekijoje ir Slovakijoje taip pat vieši Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu (Džozefas U), tačiau į Lietuvą jis neatvyks.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija naujienų portalui 15min nurodė, kad Lietuva nepalaiko diplomatinių santykių su Taivanu, todėl oficialiai neorganizuoja taivaniečių vizito. Anot jos, „Taivano delegacijos sudėtis – pačių taivaniečių sprendimas“.

Kinijos įtūžis

Dėl taivaniečių vizito Europoje piktinasi Kinija, besistengianti išlaikyti salą izoliuotą tarptautinėje arenoje.

„Taivanas yra neatsiejama Kinijos teritorijos dalis, ir Kinijos Liaudies Respublikos vyriausybė yra vienintelė teisėta Kinijai atstovaujanti vyriausybė“, – prieš vizitą sakė Kinijos Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas (Vang Venbinas).

Jis pridūrė, kad Kinija „smerkė ir tvirtai priešinosi“ tokiems vizitams, taip pat sakė, kad Taivano delegaciją priimančioms šalims gresia „visuotinis pasmerkimas“.

Lietuvos ryšiai su Taivanu ėmė gilėti pernai pradėjus dirbti naujai Vyriausybei.

Lietuva ir Taivanas viena kitoje planuoja atidaryti prekybos atstovybes.

Vilniuje ši atstovybė turėtų veikti, naudojant taivaniečių vardą. Dėl to Kinija vasarą atšaukė savo ambasadorių Lietuvai ir nurodė šaliai padaryti tą patį. Šalies ambasadorė Kinijoje Diana Mickevičienė į Vilnių grįžo rugsėjo pradžioje.

Kitur pasaulyje Taivano atstovybės veikia sostinės Taibėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai, neleidžiančiai Taivano traktuoti kaip atskiros valstybės.

Lietuvos verslininkai sako, kad dėl Vilniaus ir Pekino diplomatinio ginčo prekyba su šia Azijos šalimi gerokai apsunko.

Autoriai: Augustas Stankevičius, Saulius Jakučionis

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode